Τη ρήση του Οδυσσέα Ελύτη, ότι αγάπησε στο μέγιστο βαθμό την Ελλάδα όντας στον ελάχιστο βαθμό πατριώτης χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, κατά την προσφώνηση του για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Α. Σαμαρά στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου.
"Είναι, πρόσθεσε, άλλη μια... μελαγχολική διαπίστωση σε μια συγκυρία όπου όλοι δηλώνουμε πατριώτες, αλλά μάλλον έχουμε ξεχάσει να λειτουργούμε ως Έλληνες - εννοώ ως μέλη μιας κοινότητας που έχει τη βούληση να διεκδικήσει συλλογικά τη θέση της στον χάρτη των υπολογίσιμων κρατών."
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν κομματικές αντιδικίες για το δέον γενέσθαι καθώς δημοκρατία και ομοφωνία δεν πάνε μαζί, η πολιτική συναίνεση δεν είναι πανάκεια και δημιουργική σύνθεση δεν μπορεί να προκύψει χωρίς ουσιαστικές αντιπαραθέσεις.
"Στη δημοκρατία δεν υπάρχει ούτε η ενός ανδρός αρχή ούτε το αλάθητο ενός κόμματος", είπε χαρακτηριστικά.
Όμως, πρόσθεσε, "με μελαγχολεί και με τρομάζει η κακοφωνία που σήμερα επικρατεί στη δημόσια σκηνή υπό τον καταθλιπτικό ίσκιο της κρίσης. Στη θέση της δημιουργικής σύγκρουσης και ζύμωσης κυριαρχούν οι κόκκινες γραμμές μεταξύ κομμάτων, κοινωνικών ομάδων ή ακόμη και ατομικών συμφερόντων. Τείνει να επικρατήσει το δόγμα ο σώζων εαυτόν σωθήτω, όμως η σωτηρία μας μπορεί να είναι μόνο συλλογική", είπε ο κ. Δασκαλόπουλος.
Ο κ. Δασκαλόπουλος, τόνισε ότι οι επιχειρηματίες ως πρακτικοί άνθρωποι απαιτούν από τους εαυτούς τους και τους πολιτικούς μια Ελλάδα ικανή να θέτει στόχους και να τους εκπληρώνει, ικανή να ζήσει χωρίς τα δανεικά των εταίρων της.
Επικαλέστηκε εξάλλου τον Ρενάν, σύμφωνα με τον οποίο το έθνος είναι μια μεγάλη αλληλεγγύη αποτελούμενη από το αίσθημα των θυσιών που έχουν γίνει και των θυσιών που είναι διατεθειμένοι να κάνουν όσοι ανήκουν στην κοινότητα αυτή.
"Το έθνος, κατέληξε, είναι μια ψυχή και αυτήν την ψυχή μοιάζουμε να έχουμε χάσει, μαζί με τη συλλογική μας βούληση. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια τον χειρότερο και όχι τον καλύτερό μας εαυτό."