Oι Γερμανικοί Financial Times,με σημερινό άρθρο τους, αναλαμβάνουν να μας διαφωτίσουν(;) σχετικά..
«Οι κερδισμένοι από την ελληνική τραγωδία», είναι ο τίτλος ανάλυσης της γερμανικής έκδοσης των Financial Times (του Κάρστεν Ρέμπις) για τον.. τζόγο στις αγορές με στοίχημα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το άρθρο αναφέρεται στις αγορές και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, και προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα, «εάν οι κερδοσκόποι εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να αυξήσουν τα κέρδη τους, διότι τελικά γι’ αυτούς τα πράγματα δεν θα είναι τόσο άσχημα».
Υπογραμμίζεται επίσης ότι πολλοί αναλυτές (από την LBBW και την Deutsche Bank) δεν αναμένουν νωρίτερα από το «πρώτο εξάμηνο του 2013» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπολογίζοντας ότι θα παρέμβει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης του ευρώ.
«Έτσι», σημειώνει η εφημερίδα, «δεν φαίνεται να δρομολογηθεί τώρα άμεσα μια λύση για το πρόβλημα του χρέους. Ένα στοίχημα όμως για αν και πότε θα γίνει η αναδιάρθρωση είναι ιδιαίτερα επικερδές.
Τα ελληνικά ομόλογα διάρκειας μέχρι και τον Μάρτιο του 2012 έχουν αυτή τη στιγμή ετήσιες αποδόσεις γύρω στο 26%. Ακόμη και αν η Ελλάδα χάσει μέχρι τότε την στήριξη της ευρωζώνης ή δεν την επιθυμεί άλλο, οι επενδυτές ελληνικών ομολόγων θα έχουν κέρδη, με την προϋπόθεση ασφαλώς ότι το ‘κούρεμα’ του χρέους δεν θα ξεπεράσει το 20% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
Αυτό το τελευταίο όμως φαίνεται μάλλον απίθανο, διότι, όπως υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές, μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αγγίξει το 40 με 50%.
Τότε οι κάτοχοι ομολόγων με βραχυπρόθεσμη λήξη θα υποστούν μεγάλες απώλειες. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που τα ‘καπέλα’ επικινδυνότητας είναι μεγαλύτερα για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα από ότι για τα μακροπρόθεσμα.»
«Οι κάτοχοι μακροπρόθεσμων ομολόγων θα την ‘γλυτώσουν’ δηλαδή ακόμη και σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση αγγίξει υψηλότερα από τα παραπάνω ποσοστά. Ορισμένοι αναλυτές (JP Morgan Asset) επιμένουν εξάλλου ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση χρέους, αλλά απλή παράταση αποπληρωμής χρεών από 10 σε 30 χρόνια.»