Θετική η πρώτη ανταπόκριση από την αγορά.
Σχέδιο για την δημιουργία μιας νέας επενδυτικής τράπεζας με στόχο την επίλυση του οξύτατου προβλήματος της περιορισμένης ρευστότητας στην αγορά, επεξεργάζεται το... υπουργείο περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αποδεχόμενο προφανώς ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με την μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε ΕΤΕΑΝ.
Το σχέδιο, που πάντως ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δημοσιοποίησε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας χθες, στο συνέδριο του Economist.
Συγκεκριμένα , ο κ. Χρυσοχοΐδης, επιδιώκει τη δημιουργία μιας δημόσιας επενδυτικής αναπτυξιακής τράπεζας, με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια , που θα έχει την δυνατότητα να χρηματοδοτεί επενδυτικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Και αυτό γιατί, όπως εμμέσως πλην σαφώς παραδέχτηκε στην ομιλία του οι πρωτοβουλίες που έχουν προωθηθεί μέχρι «δεν αρκούν για να καλύψουν το μεγάλο έλλειμμα της ρευστότητας».
«Αισθάνομαι ότι αποτελεί ήττα για μας, όταν κλείνει μια υγιής επιχείρηση οποιουδήποτε μεγέθους λόγω ρευστότητας, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Γι’ αυτό και εργαζόμαστε και σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια δημόσια επενδυτική τράπεζα, μια αναπτυξιακή τράπεζα, με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη και την επένδυση στον τόπο μας.
Είναι κάτι το αυτονόητο το οποίο υπάρχει σ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και δεν υπάρχει στη χώρα μας. Τα επόμενα βήματά μας, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μπορούν και πρέπει να προσδιορίζουν την Ελλάδα που θέλουμε τα επόμενα χρόνια».
Καθίσταται, σαφές πάντως, ότι η πρόθεση του υπουργού Ανάπτυξης για την δημιουργία και άλλης τράπεζας, αποτελεί απόδειξη ότι τα άλλα «εργαλεία» που υπάρχουν δεν είναι αποτελεσματικά.
Πάντως, ο κ. Χρυσοχοΐδης, διαβεβαίωνε, χθες, ότι ο «αντικαταστάτης» του ΤΕΜΠΜΕ(Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων),το ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης) λειτουργεί και αυτή τη στιγμή «τρέχει» ένα μεγάλο διαγωνισμό ύψους 1,2 δις ευρώ και σε ένα μήνα από σήμερα θα είναι στην αγορά αυτά τα ποσά.
Αντίθετη , πάντως, είναι η άποψη της Νέας Δημοκρατίας . Όπως επεσήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης της Ν.Δ. κ. Κωστής Χατζηδάκης ,η στήριξη που υποτίθεται θα έδινε η κυβέρνηση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παραμένει θεωρητική. Η δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ το 2010 βρέθηκε 13 φορές κάτω σε σχέση με το 2009!
Ο επανασχεδιασμός του προγράμματος στον οποίο προχώρησε η κυβέρνηση με την ανάληψη της εξουσίας αποδείχθηκε λανθασμένος. Από 2 δισεκ. ευρώ σε 100.000 επιχειρήσεις, η κυβέρνηση έδωσε 102 εκ. σε 1740 επιχειρήσεις.
Αλλά και το νέο πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ, δηλαδή η μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ, που οδηγεί έμμεσα σε μια επιδότηση επιτοκίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν φαίνεται να μπορεί να στηρίξει την αγορά.
Το ΕΤΕΑΝ πλέον περιορίζεται στην καταβολή του 1/3 του κεφαλαίου, στο σύνολο των πόρων που θα διατεθούν, ενώ το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται από τις τράπεζες. Το ΤΕΜΠΜΕ εγγυάτο, μέχρι τώρα, για το 80% του δανείου.
Πιο σημαντικό είναι το ζήτημα αυτό για τις μικρές επιχειρήσεις και ειδικά τις νεοϊδρυόμενες, που εκ των πραγμάτων έχουν μικρότερη πιστοληπτική ικανότητα, και δυσκολεύονται να δώσουν εξασφαλίσεις.
Τέλος, με βάση το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν, αν ο μέσος όρος δανείων είναι 300.000 ευρώ τότε μπορούν να ενισχυθούν μόνο 4.000 επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι με τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, το 2009 ενισχύθηκαν περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις.