Στη δίνη του προεκλογικού αγώνα για την αναμέτρηση της 12ης Ιουνίου στην Τουρκία, όπου αναμένεται νέα επικράτηση του κόμματος του Τ. Ερντογάν, έχουν μπει τα θέματα του Αιγαίου και της Θράκης.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της... «Χουριέτ», αναφέρει ότι Αθήνα και Αγκυρα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το Αιγαίο, η οποία περιλαμβάνει τα θέματα τόσο της υφαλοκρηπίδας όσο και του εναέριου χώρου. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, διέψευδαν κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές, τις οποίες απέδιδαν στο προεκλογικό κλίμα στη γειτονική χώρα.
Στον απόηχο των αποκαλύψεων από το WikiLeaks ότι ήδη από το 2009 ο Αχμέτ Νταβούτογλου τόνιζε στον αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα ότι η κυριαρχία για το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι ήταν υπό αμφισβήτηση, όπως τα Ιμια, ο πρόεδρος του δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος Κεμάλ Ζεϊμπέκ υποστήριξε προ ημερών ότι τα δύο νησιά κατέχονται στρατιωτικά από την Ελλάδα από το 2004 και έστειλε εκπρόσωπό του να αναρτήσει σημαία στο Αγαθονήσι. Η πρωτοβουλία ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή, μετά από ελληνικό διάβημα.
Ποια ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών; Ο εκπρόσωπός του Σ. Ουνάλ εξέφρασε τη βούληση για λύση «όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο» (λύση «πακέτο») και κάλεσε «και τις δύο πλευρές να απέχουν από μονομερείς πρωτοβουλίες που θα επηρέαζαν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή! Αφησε, όμως, αδιευκρίνιστη τη θέση της Τουρκίας για το νομικό καθεστώς των δύο νησιών, εντάσσοντάς τα σιωπηρά στις «γκρίζες ζώνες».
Πηγή τριβών με την Ελλάδα αποτέλεσε και το θέμα της ελληνικής άσκησης έρευνας και διάσωσης που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 7 Ιουνίου μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Πρόκειται δηλαδή για την επίμαχη θαλάσσια περιοχή ιδιαίτερου ενεργειακού ενδιαφέροντος για τις δύο πλευρές. Η αρμοδιότητα για τις επιχειρήσεις διάσωσης στο θαλάσσιο αυτό χώρο των διεθνών υδάτων νότια της Τουρκίας, με βάση τους κανονισμούς του ICAO για τον έλεγχο των πτήσεων (FIR) ανήκει στην Ελλάδα.
Η Αγκυρα υποστήριξε, αντίθετα, ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι τουρκικής αρμοδιότητας και πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει άδεια από την Τουρκία, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιούσε εκεί δύο δικές της ασκήσεις («Θαλασσόλυκος» και «Εφεσος»), κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν περισσότερες από 100 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.
Στο εσωτερικό της γείτονος η απόφαση των τούρκων στρατηγών να ματαιώσουν την τελική φάση αυτών των ασκήσεων, προκάλεσε έκπληξη και έφερε δημοσιεύματα στον τύπο. Οι στρατηγοί εξέφρασαν έτσι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τη δυσαρέσκειά τους για την κλήτευση εννέα εξ αυτών για την υπόθεση «Βαριοπούλα».
Από την άλλη, τη δυσαρέσκεια της Αθήνας προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο τούρκος υπουργός Επικρατείας, ο οποίος συνόδευσε τη σύζυγο του Τ. Ερντογάν, Εμινέ, στην επίσκεψή της προ ημερών στη Θράκη. Ο Εγκεμέν Μπαγίς, σε γεύμα που παρέθεσε η λεγόμενη Συμβουλευτική Επιτροπή, μίλησε και πάλι για «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα και μοίρασε σημαίες που ήταν κατά το ήμισυ της Τουρκίας και κατά το ήμισυ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επίσκεψη αυτή στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σκοπό είχε να σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Ερντογάν για τους εκτός συνόρων μουσουλμανικούς πληθυσμούς αλλά και για τις κοινότητες «Δυτικοθρακιωτών» που υπάρχουν σε Κωνσταντινούπολη και Προύσα, ενόψει βουλευτικών εκλογών.
Στο κλίμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Γ. Παπανδρέου, παρότι διαπίστωνε τη «μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» τόνιζε ότι πλέον «φτάνει η ώρα της αλήθειας, που θα κριθεί η αξιοπιστία του καθενός» και προειδοποιούσε ότι «η Ελλάδα οφείλει να είναι, και είναι, έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο».
Τ.Τσακίρογλου
enet.gr