Είναι φανερό ότι όποιοι εισηγούνται στον Γ. Παπανδρέου την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σκέπτονται μόνο πως θα τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση και καθόλου το ρίσκο που θα πάρει η χώρα μέσα στο κλίμα που καλώς ή κακώς έχει διαμορφωθεί..
Ξαφνικά μας προέκυψε δημοψήφισμα! Το πέταξε για να υπάρχει ο Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο (αν το είπε και δεν τόπιασε στον αέρα για να το εκμεταλλευθεί εκ των υστέρων) και σε αγαστή σύμπνοια έσπευσε (αν δεν προηγήθηκε) να το κάνει λιανά ο… πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, από όλους τους ανθρώπους. Να αποφασίσουν οι έλληνες αν θέλουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που συνεπάγεται τους όρους και τις θυσίες για παραμονή στην Ευρωζώνη, ή αν προτιμούν την αποχώρηση και τη μοναχική πορεία χωρίς τα δισεκατομμύρια των εταίρων.
Με λίγα λόγια η πρόταση είναι να αποφασίσει επιτέλους ο ελληνικός λαός τι θέλει, για να έχει και την ευθύνη. Δεν είναι γνωστό αν ο πρωθυπουργός σκέπτεται μία ανάλογη διατύπωση, ή κάποια διαφορετική, εφόσον τελικά αποφασίσει να πάει τη χώρα σε δημοψήφισμα, αλλά το βέβαιο είναι ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει εντολή να καλλιεργεί τον ενδεχόμενο ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ζύμωσης. Προφανώς για να έλθουν στα συγκαλά τους όσοι αντιδρούν στην εφαρμογή των όρων του Μνημονίου, από τους ίδιους τους Πασόκους, μέχρι τη Νέα Δημοκρατία ως κόμμα και φυσικά την μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι απορρίπτει την μνημονιακή πολιτική.
Είναι φανερό ότι όποιοι εισηγούνται στον Γ. Παπανδρέου την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σκέπτονται μόνο πως θα τον βγάλουν από τη δύσκολη θέση και καθόλου το ρίσκο που θα πάρει η χώρα μέσα στο κλίμα που καλώς ή κακώς έχει διαμορφωθεί. Πιστεύουν ότι στο δίλημμα Ευρώπη και μνημόνιο ή έξοδος και απαλλαγή από αυτό θα διαμορφωθεί μία λογικά σκεπτόμενη πλειοψηφία που θα ψηφίσει υπέρ της πρώτης διαδρομής προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα θα μπουν στη γωνία ο Α. Σαμαράς και η σημερινή ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το τρίτο καλό που θα προκύψει θα είναι ότι ο πρωθυπουργός θα μπορεί να πει “ναι” στους όρους της Τρόϊκα και των δανειστών χωρίς να φοβάται ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα κατηγορηθεί πολιτικά με βαρύτατες κατηγορίες από τους αντιπάλους του. Ελλάδα είναι εδώ…
Αυτά αν όλα πάνε καλά.
Το ρίσκο όμως μπορεί να αποδειχθεί salto mortale και σε μεγάλο βαθμό είναι τυχοδιωκτικό. Γιατί στην κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος και με τη νοοτροπία που υπάρχει, δεν μπορεί καθόλου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ψηφίσει η πλειοψηφία ουσιαστικά έξοδο από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή, προκειμένου να απαλλαγεί από το Μνημόνιο. Φυσικά μία τέτοια εξέλιξη θα είναι τραγική για τη χώρα και τους έλληνες και βέβαια θα χαροποιήσει όλους εκείνους στον ευρωπαϊκό χώρο που με μεγάλη χαρά θα ήθελαν να απαλλαγούν από εμάς, έστω και αν δεν υπάρχει διαδικασία εξόδου από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Να μη ξεχνάμε ότι κάθε μέρα και περισσότερο εμπεδώνεται η άποψη σε πολλές χώρες ότι για όλα φταίει η Ελλάδα!
Για όσους δεν το αντιλαμβάνονται, ένα “όχι” σε δημοψήφισμα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση και τη χώρα. Δεν είναι σχαν τις εκλογές που το αποτέλεσμα τους καθορίζει την εναλλαγή κυβερνήσεων. Τέτοια παιχνίδια όμως είναι πολύ επικίνδυνα και δεν μπορούν να παίζονται με αβάσταχτη ελαφρότητα.
Υ.Γ. Για όποιους χρειάζονται και άλλη διευκρίνιση, ο υπογράφων πιστεύει ακράδαντα ότι έξοδος από την Ευρωζώνη και το ευρώ θα ήταν καταστροφική για εμάς και τα παιδιά μας.
Άγ.Στάγκος
Post Top Ad
Πέμπτη 26 Μαΐου 2011
Home
Unlabelled
Επικίνδυνα παιχνίδια με δημοψηφίσματα…