Επίδειξη ισχύος του e-G8. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Επίδειξη ισχύος του e-G8.

Oι πιο ισχυροί «βαρόνοι» του Διαδικτύου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης συρρέουν σήμερα στο Παρίσι σε μια ...επίδειξη ισχύος προς τους ηγέτες του Ομίλου τoυ G8 που συναντώνται μεθαύριο στη Γαλλία.
O πρόεδρος της Google, Έρικ Σμιτ, ο, ιδρυτής τoυ site κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς και ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon,στελέχη της Microsoft αλλά και οπ Ρούμπερτ Μέρντοχ θα είναι εκεί!


Oι πιο ισχυροί «βαρόνοι» του Διαδικτύου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης συρρέουν σήμερα στο Παρίσι σε μια επίδειξη ισχύος προς τους ηγέτες του Ομίλου των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών συν τη Ρωσία G8 και εν...
μέσω της γενικότερης αντιπαράθεσης για την πρόσβαση σε online περιεχόμενο, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright) και ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τον Κυβερνοχώρο.

Κορυφαία στελέχη από «κολοσσούς» του Διαδικτύου -όπως Google Facebook και Microsoft- αναμένεται να παρουσιάσουν τις οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει το Διαδίκτυο, το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έχει συμπεριλάβει στην ατζέντα της συνόδου κορυφής του G8, που θα διεξαχθεί δύο ημέρες αργότερα.

Μετά το φόρουμ e-G8 (που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη), ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Κυβερνοχώρου θα συναντηθούν με τους ηγέτες του G8, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής στην Ντοβίλ, στις 26 και 27 Μαΐου, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης.

«Για πρώτη φορά, οι ''φωνές'' επιχειρήσεων, στοχαστών και σημαντικών παραγόντων που συνέβαλαν στη δημιουργία του Internet θα εισακουσθούν από τα υψηλότερα κλιμάκια της διεθνούς πολιτικής», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ομίλου εταιρειών επικοινωνίας Publicis στην οποία ο κ. Σαρκοζί ανέθεσε τη διοργάνωση του φόρουμ e-G8.

Ορισμένοι όμως bloggers και ακτιβιστές θεωρούν ότι το e-G8 δεν αποτελεί κίνηση καλής θελήσεως, αλλά μια έμμεση προσπάθεια των κυβερνήσεων για την άσκηση μεγαλύτερου ελέγχου στο Διαδίκτυο, με βασικά κίνητρα την εξουσία και το οικονομικό όφελος.

«Πίσω από το ''προπέτασμα'' της ψευδο-συμβουλευτικής διαδικασίας, κρύβεται η επιθυμία των κυβερνήσεων να ελέγχουν το Internet», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η γαλλική οργάνωση Le Quadrature du Net.

Οι αρχές σε διάφορες χώρες έχουν έλθει σε αντιπαράθεση με την Google -τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο- και κυρίως η Κίνα, όπου η εταιρεία έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση του Πεκίνου ότι εισβάλει στους λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αντιφρονούντων.

Η Γαλλία αναμένεται να προτείνει στην Ντοβίλ το «σεβασμό των ελευθεριών του Διαδικτύου», ασκώντας έμμεση κριτική στη λογοκρισία που επιβάλλεται σε ορισμένες ανερχόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα.

Ο κ. Σαρκοζί έχει κάνει λόγο για ένα «πολιτισμένο Ιντερνετ», ενώ έχει προτείνει ένα νέο συνέδριο για την προστασία των online δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, εν όψει της συνάντησης των ηγετών του G20, τον Νοέμβριο.

Στους καλεσμένους του e-G8 συγκαταλέγεται ο πρόεδρος της Google, Έρικ Σμιτ, ο, ιδρυτής τoυ site κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς και ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon

Στο φόρουμ θα υπάρχει επίσης και εκπρόσωπος της Microsoft Παράλληλα, θα παραβρεθεί και ο Ρούπερτ Μέρντοχ, ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της αυτοκρατορίας των media News Corporation, η οποία περιλαμβάνει το δίκτυο Fox News και την εφημερίδα «WSJ».

Η πρόσφατη απόφαση του κ. Μέρντοχ να χρεώνει για το περιεχόμενο στα ειδησεογραφικά sites του ομίλου προκάλεσε αίσθηση στον κόσμο των media, που προσπαθούν να προσαρμοσθούν στα δεδομένα της εποχής του Διαδικτύου.

Κριτική για περιορισμούς

Αρκετές οργανώσεις υπέρ της ελευθερίας των ΜΜΕ έχουν ασκήσει κριτική στα μέτρα ορισμένων χωρών της Ευρώπης, όπως στον πρόσφατο νόμο που ισχύει στη Γαλλία για το παράνομο κατέβασμα μουσικών αρχείων και ταινιών.

Οι ρυθμιστικές αρχές Γερμανίας και Ιταλίας έχουν επιβάλει περιορισμούς στην υπηρεσία Street View της Google, επικαλούμενες την προστασία προσωπικών δεδομένων.
Bookmark and Share