Iστορικά χαμηλά για το δείκτη του Χρηματιστηρίου,στις 1287 μονάδες.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Iστορικά χαμηλά για το δείκτη του Χρηματιστηρίου,στις 1287 μονάδες..

Ιστορικά υψηλά για τα spreads, στις 1.440 μ.β.!

Στη στήριξη των 1.280 μονάδων κινείται ο γενικός δείκτης του Χ.Α., επίπεδα τα οποία αποτελούν την πρώτη στήριξη της αγοράς, μετά τη διάσπαση των...
1.300 μονάδων. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι από τις πιό κρίσιμες στην ισστορία της Ελλάδας σημειώνουν τραπεζίτες και χρηματιστές. Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να πείσει τις αγορές για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προτίθεται να προβεί για να αλλάξει την πορεία της χώρας. Ήδη η Fitch βλέπει χρεοκοπία, μετά την μεγάλη υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες της Ελλάδας την Παρασκευή.


Όμως, όπως όλα δείχνουν δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο.

Με υποβάθμιση από τον ίδιο οίκο απειλείται και η Ιταλία, ενώ οι αγορές που δεν τίθενται εύκολα υπέρ των πολιτικών αλλαγών αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης στην Ισπανία και μάλιστα με την επικράτηση της Κεντροδεξιάς. Το αποτέλεσμα είναι το ευρώ να έχει πάρει την κατηφόρα και από το 1,47 διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,39!. Τα spreads στην Ελλάδα αγγίζουν τις 1.440 μονάδες, επίπεδα τα οποία αποτελούν ιστορικά υψηλά και το Χ.Α. κινείται στην περιοχή των χαμηλών 14άρων ετών ένα χρόνο πιίσω δηλαδή και από την υποτίμηση της δραχμής το 1998... Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν μεγάλες απώλειες, πάνω από 1,5%, που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης, τελικά δεν είναι λύση. Κι αν αποτελέσει λύση, ισχυρίζονται Έλληνες οικονομικοί αναλυτές, θα είναι μία επώδυνη λύση.


Το Χ.Α. αναμένει ν' ακούσει λεπτομέρειες ως προς το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας, ενώ επιχειρείται αντίδραση στο Χ.Α., μετά τα χαμηλά των 1.280 μονάδων, με εντολές αγορών που “βγαίνουν' σε Eurobank και Alpha, την Αγροτική, τη Βιοχάλκο, το Τ.Τ., ενώ πεεριορίζονται οι απώλειες στην Εθνική. Ο τζίρος είναι υποτονικός, στα 24 εκατ. ευρώ, με 22 μςετοχές στο ¨”κόκκινο”, έναντι 55 που ενισχύονται.



Κρίσιμες ώρες



Οι αγορές και βεβαίως οι ενασχολούμενοι περί τα χρηματιστηριακά περιμένουν από την κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι ίδιοι , να ξεπεράσει τον εαυτό της, αφού το Μεσοπρόθεσμο κρίνεται ως η τελευταία ευκαιρία της χώρας. Οι αγορές, όπως τονίζουν χρηματιστές περιμένουν ν' ακούσουν μέτρα ρηξικέλευθα. Σίγουρα δεν περιμένουν ν' ακούσουν κι άλλες αυξήσεις φόρων. Θέλουν διακαώς «κόντεμα' του Δημοσίου και αποκρατικοποιήσεις με όρους αγοράς.


Οι «υποψιασμένοι» θεωρούν ότι η απαξίωση στο ταμπλό του Χ.Α. μόνο τυχαία δεν είναι. Η βελτίωση πέραν του δέοντος των αποτιμήσεων, δίνει την ευκαιρία για κίσιμο θέσεων σε χαμηλά επίπεδα ενόψει αποκρατικοποιήσεων οι οποίες θα γίνουν σε ανώτερες από τις τρέχουσες τιμές. Υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών του Δημοσίου, όπως ο ΟΠΑΠ που με τη χρηματιστηριακή αξία στα 4 δισ. ευρώ και τη συμμετοχή του Δημοσίου σε κεφαλαιοποίηση κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, να θεωρούνται φθηνές. Το γεγονός ότι ο Οργανισμός είναι μία μηχανή που παράγει κέρδη της τάξης των 600 εκατ. ευρώ το χρόνο πρέπει να αποτιμηθούν στο τίμημα που θα εισπράξει το Δημόσιο για την πώληση της συμμετοχής του. Κι αν η κυβέρνηση έβγαινε να πουλήσει σήμερα τις συμμετοχές του στο Χ.Α. προσδοκώντας να αντλήσει περί τα 7 με 10 δισ. ευρώ -τόσο αποτιμάται σε κεφαλαιοποίηση η συμμετοχή του- θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψη το τι εισπράττει η κάθε εταιρεία, ποια καθαρή θέση και τι ταμείο έχει, αλλά και πόσα κέρδη παράγει και δημιουργεί.


Σύμφωνα με την αγορά, η κυβέρνηση έχει αργήσει απελπιστικά στο να τρέξει τις αποκρατικοποιήσεις και πλέον η ολιγωρία αυτή έχει σαν αποτέλεσμα την αποψίλωση των αποτιμήσεων και του ταμπλό στο σύνολό του, αν όχι σε ιστορικά χαμηλά, σίγουρα όμως, σε χαμηλά 14άρων ετών, όπως ο δείκτης (σ.σ. κλείσιμο στις 1.297 μονάδες την Παρασκευή).


Παράλληλα, η Ευρώπη, όπως εξηγούν χρηματιστές, περιμένουν το σχέδιο της κυβέρνησης για να ανακοινώσουν τα πλάνα τους. Αν μείνουν ικανοποιημένοι Ε.Ε., ΔΝΤ και ΕΚΤ, τότε δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί το θετικό σενάριο για την Ελλάδα, αυτό της πρόσθετης παροχής βοήθειας. Από την έκθεση τη Fitch, η οποία υποβάθμισε για μία ακόμα φορά την Ελλάδα, προκύπτει το αισιόδοξο σενάριο, σχολιάζουν χρηματιστές, η Ελλάδα να βγει στις αγορές από το 2013 κι έπειτα. Που σημαίνει ότι το διάστημα της επόμενης διετίας η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει το νέο μνημόνιο κατά γράμμα, να αποτελέσει δηλαδή γόνιμη περίοδο για διαρθρωτικές αλλαγές.


Όσο για το Χ.Α., αναφέρουν, τα ξένα κεφάλαια παρακολουθούν την Ελλάδα πολύ στενά κι αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά το roadshow του Χ.Α. στις αρχές Ιουνίου στη Νέα Υόρκη... Προς το παρόν, η αγορά δείχνει αποκοµµένη από οτιδήποτε θετικό είτε αυτό αφορά µείωση του κόστους δανεισµού (δηµοπρασία εντόκων), διατήρηση των δεικτοβαρών εταιριών στον MSCI, πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων και κερδοφορίες εταιριών

Στ.Κ.Χαρίτος
Bookmark and Share