Ο Oλλανδός υπουργός Οικονομικών απαιτεί(!) και τη συναίνεση της ΝΔ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ο Oλλανδός υπουργός Οικονομικών απαιτεί(!) και τη συναίνεση της ΝΔ

αλλιώς δεν έχει λεφτά...
  • "Μεγάλα τμήματα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μόνο σοσιαλιστικά, αλλά σχεδόν κομμουνιστικά οργανωμένα", δήλωσε
Την υποστήριξη της ΝΔ στο πρόγραμμα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θέτει ως όρο ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ για να... συνεχίσει η χώρα του τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, ο Ολλανδός υπουργός απαιτεί να εγγυηθεί και η Ν.Δ. τη στήριξη του πακέτου διάσωσης, λέγοντας ότι "διαφορετικά, δεν θα δοθούν χρήματα από την Ολλανδία".

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. ντε Γιάγκερ εκφράζει την επιθυμία να φύγει από τα χέρια της Ελλάδας ο έλεγχος των ιδιωτικοποιήσεων για την εξυγίανση του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την άποψή του, οι δημόσιες επιχειρήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία του κράτους πρέπει να εισφερθούν σε έναν οργανισμό αντίστοιχο με τον γερμανικό Treuhandanstalt, "για να χρησιμεύσουν ως διασφάλιση για τις πιστώσεις". Ο κ. ντε Γιάγκερ αναφέρει ότι οι προτάσεις του - για μία λύση τύπου Treuhandanstalt και για εγγυήσεις για τα δάνεια προς την Ελλάδα - δεν θα αρέσουν στην ελληνική Βουλή, αλλά προσθέτει: "Νομίζω, όμως, ότι κανείς δεν μπορεί να λαμβάνει πλέον υπόψη του τέτοιες ευαισθησίες". Στη συνέχεια δήλωσε: "Πρέπει να είναι σαφές στην ελληνική Κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή, ότι ένα νέο πακέτο διάσωσης προκαλεί πολιτικό κόστος. Αυτό ισχύει για την Ολλανδία και τη Γερμανία το ίδιο".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Ολλανδός υπουργός αντέδρασε με οξύ τρόπο στο επιχείρημα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά ότι τα περαιτέρω μέτρα εξυγίανσης θα ωθήσουν την Ελλάδα μόνο βαθύτερα στην ύφεση. Κατά την άποψή του, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει ακόμη πολύ περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, περισσότερες μεταρρυθμίσεις και περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. "Μεγάλα τμήματα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μόνο σοσιαλιστικά, αλλά σχεδόν κομμουνιστικά οργανωμένα", δήλωσε, προσθέτοντας: "Η συλλογή των φόρων είναι πάντα ελλιπής, υπάρχει πάρα πολύ γραφειοκρατία και ρυθμιστικό πλαίσιο, πάρα πολλά μονοπώλια και διαφθορά και η αγορά εργασίας δεν είναι αρκετά ελαστική".

Ο κ. ντε Γιάγκερ θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ως "μία επιλογή", αν από την έκθεση του ΔΝΤ προκύψει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι διατηρήσιμο, ενώ πρόσθεσε: "Όσο, όμως, το ΔΝΤ θεωρεί δεδομένη τη διατηρησιμότητα του χρέους, είναι καλύτερο να διατηρήσουμε την πίεση στην Ελλάδα. Κάθε "κούρεμα" της αξίας του χρέους θα μείωνε την πίεση".

Ο υπουργός είπε ότι φαίνεται η Ελλάδα να μην έχει τηρήσει τους όρους του προγράμματος που συνόδευσε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι στο δεύτερο πρόγραμμα πρέπει να συμμετάσχει οπωσδήποτε το ΔΝΤ. "Διαφορετικά, η Ολλανδία δεν θα δώσει ούτε ένα σεντ", είπε. Το δημοσίευμα των Financial Times Deutschland αναφέρει ότι ο κ. ντε Γιάγκερ εκπροσωπεί μία σκληρή γραμμή έναντι των χωρών με μεγάλα χρέη και ότι εξασφάλισε και τη στήριξη της γερμανικής Κυβέρνησης στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. ντε Γιάγκερ διατύπωσε και την αντίθεσή του στην υπερβολική εκπροσώπηση, όπως είπε, των χωρών της Νότιας Ευρώπης στη Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). "Θέλω οι χώρες με μία παράδοση δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή οι σκανδιναβικές χώρες να εκπροσωπούνται κατάλληλα στη διοίκηση της ΕΚΤ", είπε.
Bookmark and Share