Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής", ο Γ. Παπανδρέου τείνει νέα χείρα "συνεννόησης" προς τον Αντώνη Σαμαρά.
Θετικός ακόμη και σε από κοινού διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς και σε από κοινού ορισμό προσώπων σε θέσεις-κλειδιά, όπως στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.. εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά «να βάλει πλάτη».
Αν, όπως λέει, “συμφωνούμε με τον στόχο, αλλά όχι με τον τρόπο”, υπάρχει έδαφος συνεννόησης. Να μας υποδείξει τον τρόπο που οδηγεί στον στόχο. Δεν γίνεται όμως να συμφωνείς με τον στόχο, π.χ. τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% το 2011, και ο τρόπος που προτείνεις να εκτοξεύει τα ελλείμματα πίσω στο 15%" σημειώνει, τονίζοντας ότι περιμένει ρεαλιστικές προτάσεις.
"Στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσα έτοιμος να προχωρήσουμε ακόμη και σε από κοινού διαπραγμάτευση με την τρόικα, ακόμη και σε από κοινού ορισμό προσώπων σε θέσεις-κλειδιά, όπως στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας. Θα επιμείνω στην εθνική συνεννόηση γιατί την εννοώ", αναφέρει και ζητάει από την αντιπολίτευση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας.
Ο Γ. Παπανδρέου σημειώνει ότι "δεν αποκλείει πρόσωπα που είναι κοινής αποδοχής ή και από τα άλλα κόμματα για κρίσιμες θέσεις", αλλά τονίζει ότι δεν πιστεύει πως "αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μία κυβέρνηση τεχνοκρατών".
Δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να προτείνει ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές, καθώς όπως σημειώνει η εθνική συνεννόηση δεν είναι ζήτημα μιας ψηφοφορίας. "Είναι ευρύτερο πολιτικό ζήτημα, ζήτημα εθνικής ευθύνης. Το θέμα είναι να στείλουμε ένα μήνυμα όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι έχουμε καταλάβει το διακύβευμα για την πατρίδα μας και είμαστε αποφασισμένες να αντιμετωπίσουμε με ενότητα τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, ανεξάρτητα από τις επί μέρους δημοκρατικές διαφορές μας", τονίζει.
Σχετικά με το αν η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα με βαριές συμφωνίες που εκτείνονται χρονικά πέραν της θητείας της αναφέρει: "Γιατί έχουμε τη νομιμοποίηση να αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει; Εξάλλου το θέμα της νομιμοποίησης ή όχι της κυβέρνησης λύθηκε μια και καλή με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών".
Όσον αφορά στο περίφημο "λεφτά υπάρχουν", σημειώνει ότι η φράση του έλεγε “και πού πήγαν;”, ενώ υποστηρίζει ότι "και σήμερα αν σπάσουμε τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, λεφτά θα υπάρχουν". "Το πρόβλημα δεν είναι ότι είμαστε άτυχη χώρα. Είμαστε χώρα με κακή διαχείριση του πλούτου μας.", προσθέτει.
Απορρίπτει τους χαρακτηρισμούς περί "ενδοτικής" και "υποκινούμενης" κυβέρνησης από ξένα κέντρα και αναφέρει: "Κάποιοι παριστάνουν εδώ και μήνες τους “υπερπατριώτες”. Τους επιστρέφω όλη την αθλιότητα. Φτάνει πια με τον σκοταδισμό και την πατριδοκαπηλία που δίχασε για δεκαετίες την ελληνική κοινωνία".
Σχετικά με το δημοψήφισμα δηλώνει για ακόμη μία φορά ότι είναι υπέρ της διεξαγωγής του γενικά και αόριστα, χωρίς όμως να διευκρινίζει πότε, πώς και γιατί προτίθεται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Εμμέσως αποκλείει και την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες -ενδεχόμενο για το οποίο δεν απαντάει ευθέως-, υποστηρίζοντας: "Οι πολίτες απαιτούν να τους ακούμε. Διψούν για συμμετοχή, πέρα από την εκλογική ψήφο κάθε τέσσερα χρόνια".
Για την εκταμίευση της 5ης δόσης και τον χρονικό ορίζοντα έγκρισης του νέου δανείου από την Ε.Ε. απαντά: "Εγώ θα δώσω τη μάχη μέχρι τέλους και στη Βουλή και στην ΕΕ. Θεωρώ ότι θέμα πέμπτης δόσης δεν θα υπάρξει εφόσον ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Παλεύουμε επίσης ώστε μέσα στον Ιούνιο να πετύχουμε μια σημαντική συμφωνία για τη χώρα μας και τα χρόνια που έρχονται. Ωστόσο, αν αυτό δεν γίνει, θα συνεχίσω να μάχομαι. Και αν πρέπει να φτάσουμε ως τον Σεπτέμβριο, θα δώσουμε πάλι τη μάχη".
Υπερασπίζεται τις επιλογές των προσώπων που έχει κάνει για τις υπουργικές θέσεις και απορρίπτει τον χαρακτηρισμό "υπουργοί-κηπουροί", καθώς σημειώνει: "σε τελική ανάλυση εγώ έχω την ευθύνη". Επίσης, για τα πυρά που δέχεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου τονίζει: "Ούτε ο υπουργός Οικονομικών ούτε κανένας υπουργός λειτουργεί μόνος του. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές, οι επιτυχίες και τα λάθη επίσης. Και όλοι προσπαθούν για το καλό της χώρας, αλλιώς δεν θα ήταν στη θέση τους".
Ο Γ. Παπανδρέου, υιοθετεί και την άποψη της Μαρίας Δαμανάκη, καθώς συμφωνεί με το ότι κάποιοι ευρωπαϊκοί κύκλοι εξυφαίνουν σενάρια για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. "Οχι επίσημα, αλλά υπάρχει στο μυαλό κάποιων. Ελπίζω ότι αυτοί λιγοστεύουν κάθε μέρα όταν συνειδητοποιείται τι θα σήμαινε μια τέτοια εξέλιξη για την ίδια τη σταθερότητα της ευρωζώνης.", τονίζει.
Όσον αφορά στο κίνημα των "Αγανακτισμένων", ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι "το βασικό μήνυμα από τις πλατείες είναι ότι οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να ανεχθούν ένα πολιτικό σύστημα που για χρόνια λειτούργησε στην αδράνεια, που οδήγησε τη χώρα στη διαφθορά και στη σπατάλη" και προσθέτει: "Δεν πιστεύω ότι αυτοί που διαδηλώνουν στις πλατείες θέλουν τη χρεοκοπία της χώρας, ούτε μια επώδυνη επιστροφή στη δραχμή. Και δεν έχω κανέναν σκοπό να αφήσω την Ελλάδα να μπει σε μια οδυνηρή περιπέτεια".
Post Top Ad
Κυριακή 12 Ιουνίου 2011
Home
Unlabelled
Γ. Παπανδρέου: Να βάλει πλάτη ο Σαμαράς