Σε βασικό πρωταγωνιστή των εξελίξεων στο κυβερνητικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων ο όμιλος Λάτση, καθώς με τον...έναν ή τον άλλον τρόπο οι πολυσχιδείς δραστηριότητές του του διαφαλίζουν ότι θα ωφεληθεί τα μέγιστα από τις «καραμπόλες» που θα προκύψουν, κυρίως στον ενεργειακό κλάδο, αλλά ενδεχομένως και στις τράπεζες.
Ο όμιλος Λάτση είναι από πέρυσι ο μεγαλύτερος μέτοχος των Ελληνικών Πετρελαίων, καθώς ελέγχει ποσοστό άνω του 41,2% μέσω της Paneuropean Oil and Industrial, ενώ το Δημόσιο έχει το 35%. Η πρόθεση πώλησης της δημόσιας συμμετοχής (σημερινής αξίας 700 εκατ. ευρώ) ενδεχομένως σημαίνει ότι ο όμιλος θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των ΕΛΠΕ από το 2012.
Η κυβέρνηση προτίθεται όμως να πουλήσει και τη Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) στην οποία το Δημόσιο ελέγχει ποσοστό 65%, ενώ τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%. Είναι αδιευκρίνιστο αν θα πουληθεί όλη η δημόσια συμμετοχή ή το 30-35% που είχε αρχικώς ανακοινωθεί. Παρ' ότι δεν είναι γνωστό αν τα ΕΛΠΕ θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, σε κάθε περίπτωση δεν περιμένει κανείς ο όμιλος Λάτση να μείνει απαθής.
Οφέλη θα διεκδικήσει ο όμιλος Λάτση και μέσω της έμμεσης συμμετοχής που διαθέτουν τα ΕΛΠΕ στις υποδομές του φυσικού αερίου, δηλαδή από την ξεχωριστή αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ που σήμερα ανήκει 100% στη ΔΕΠΑ. Εφόσον προχωρήσει η επιλογή του μετοχικού διαχωρισμού, το ποσοστό που αναλογεί στα ΕΛΠΕ από τα έσοδα που θα προκύψουν ισούται με τη συμμετοχή τους στη ΔΕΠΑ και λογικά ο όμιλος δεν έχει πρόθεση να το απεμπολήσει, πόσο μάλλον όταν εκτιμήσεις ανεβάζουν την αξία των δικτύων στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ.
Στις υποδομές των λιμένων, η Lamda Development ήδη εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό μαρίνας σκαφών αναψυχής στην πρώτη προβλήτα της ΟΛΘ Α.Ε.
Στον τραπεζικό κλάδο, το σενάριο που επανήλθε στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα θέλει τις τράπεζες Eurobank και Εθνική να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετοχικής σύμπραξης, με άξονα τη μετοχική τους σχέση με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ελέγχουν από περίπου 6%). Το σενάριο αυτό θα αναδείκνυε τον όμιλο Λάτση σε μεγαλομέτοχο της «νέας Εθνικής». Ωστόσο, πέραν του ότι διαψεύδεται ανεπισήμως από όλες τις πλευρές, από αρκετούς χαρακτηρίζεται και ως «ανεδαφικό» δεδομένης της μεγάλης έκθεσης των τριών τραπεζών σε κρατικά ομόλογα, αλλά και των ενδεχόμενων αντιδράσεων που θα πυροδοτούσε.