Παρά την κριτική που ασκείται για το αν οι συγκεντρωμένοι της πλατείας Συντάγματος έχουν πολιτικές στοχεύσεις ή όχι, οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν ότι μπορούν να έχουν πολιτικά αποτελέσματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποιους αναλυτές, τις τελευταίες μέρες άσκησαν περισσότερη πολιτική πίεση στην κυβέρνηση απ' ό,τι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί.
Τα γεγονότα της... 15ης Ιουνίου έξω από τη σιδερόφρακτη Βουλή, η μαζικότητα των συγκεντρώσεων και ο φόβος των υπουργών να κυκλοφορήσουν προκάλεσαν τους πρώτους τριγμούς στην κυβέρνηση, γεγονός που τρομοκράτησε τους δανειστές και την Ε.Ε. Μετά την εικόνα της περικυκλωμένης Βουλής, τις συμπλοκές και τα δακρυγόνα, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να μαλακώνουν.
Ακόμα και η σιδηρά κυρία Αγκελα Μέρκελ αναστατώθηκε βλέποντας το έκρυθμο σκηνικό που προκλήθηκε από τους «αγανακτισμένους» και την πιθανότητα να έπεφτε η κυβέρνηση. Γι' αυτό και στη συνάντησή της με τον Ν. Σαρκοζί (παρότι δεν μας έχει συνηθίσει σε διαχύσεις και ευγένειες) δήλωσε ότι «η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα το γρηγορότερο», κάνοντας λόγο για την ανάγκη νέου πακέτου βοήθειας.
Στο ίδιο κλίμα και ο «σκληρός» ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων, Γ. Χατζημαρκάκης. Μίλησε για έκρηξη του πολιτικού συστήματος και δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μικρό σχέδιο Μάρσαλ προκειμένου να επανέλθει η ελπίδα. Οσο για τις Βρυξέλλες, την επομένη της 15ης Ιουνίου, άλλαξαν στάση και βεβαίωναν ότι θα χορηγηθεί κανονικά η 5η δόση - ενώ μέχρι τότε επέμεναν ότι αυτό δεν ήταν καθόλου σίγουρο. Δυο μέρες αργότερα ο Σαρκοζί έσπευσε να απευθύνει έκκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες για υπευθυνότητα και συμβιβασμούς, ώστε να στηριχθεί η Ελλάδα.
Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν με μια δόση κριτικής ότι οι «αγανακτισμένοι» έκαναν αυτό που δεν κάνει η κυβέρνηση με τους δανειστές: διαπραγμάτευση. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Κατσούρας, στην ομιλία του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναφέρθηκε στο κίνημα των «αγανακτισμένων», λέγοντας ότι δεν ξέρει εάν τέτοια κινήματα έχουν μέλλον. Οπως όμως είπε χαρακτηριστικά: «Για να είμαστε ειλικρινείς, έχουν αποφέρει ήδη ένα κέρδος στη χώρα. Αυτή η κινητοποίηση έδωσε διαπραγματευτικά όπλα στα χέρια της πολιτικής εξουσίας, στο διάλογο με τους ευρωπαίους εταίρους μας».
Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Σερ. Σεφεριάδης αναφέρει ότι «πολλά συνθήματα των "αγανακτισμένων" αμφισβητούν ευθέως το χρέος, όπως αυτό που λέει "Δεν χρωστάω, δεν πουλάω, δεν πληρώνω"» και συμπληρώνει: «Πολλά μπορούν να επιτευχθούν από το κίνημα των "αγανακτισμένων". Εξαρτάται από την εξέλιξη που θα έχει».Ελευθεροτυπία.