Θα αντέξει η κυβέρνηση; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Θα αντέξει η κυβέρνηση;

  • Λιάνης, Κοτσακάς εκτός
  • Κατά του Μεσοπρόθεσμου ο Αθανασιάδης
  • ..και έπεται συνέχεια
Οι παραιτήσεις πάντως αυτή την κρίσιμη ώρα για τη χώρα -αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς- ακροβατούν ανάμεσα στην σοβαρότητα με δόσεις "ηρωισμού" από τη μία και τη φυγομαχία με δόσεις λαικισμού από την άλλη...

Σε κλοιό ισχυρών αντιδράσεων από τους βουλευτές του κόμματος έχει μπει η κυβέρνηση, εν όψει της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Τα σκληρά μέτρα που έχουν...
ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, άρχισαν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Την πρώτη "βόμβα" έριξε ο βουλευτής Κοζάνης του ΠαΣοΚ Αλέξανδρος Αθανασιάδης, τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Παράλληλα, την παραίτησή του από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε σήμερα ο πρώην υπουργός και βουλευτής Αντώνης Κοτσακάς, ενώ την ανεξαρτητοποίηση του δήλωσε ο βουλευτής Φλώρινας. Γιώργος Λιάνης, θέτοντας πολλά ερωτηματικά για το αν θα ακολουθήσουν κι άλλοι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, την παραμονή της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Έτσι, το ΠΑΣΟΚ χάνει μία έδρα στη Βουλή και φτάνει τις 155 έδρες.
Ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Γ. Λιάνης

Παράλληλα, ο βουλευτής Φλώρινας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, ανακοίνωσε με επιστολή του την ανεξαρτητοποίησή του, δηλώνοντας ότι «δεν πιστεύει πλέον στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης» και θεωρεί ότι «οδηγούμαστε σε φαύλο κύκλο».

Ο Γιώργος Λιάνης δημοσιοποίησε την ανεξαρτητοποιήσή του από βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, διαμαρτυρόμενος για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Αποτύχαμε και αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από το λαό» δήλωσε.

«Με λύπη ομολογουμένως πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από την κοινοβουλευτική μας ομάδα, παραμένοντας βουλευτής Φλώρινας. Δεν πιστεύω πια στην οικονομική πολιτική που ακολουθούμε. Αποτύχαμε και έκτοτε αναγκαζόμαστε να κρύβουμε την αλήθεια από τον λαό συνεχώς. Ο χρόνος που πέρασε με το Μνημόνιο ήταν ένας μαρτυρικός χρόνος θυσιών που αποδείχθηκαν μάταιες για τους Έλληνες. Μάταιες γιατί οδήγησαν στο Μεσοπρόθεσμο που το βλέπω βραχυπρόθεσμο και μοιραία θα ακολουθήσει και άλλο χειρότερο...»

Αθανασιάδης: "Δε θα ψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο"


Συγκεκριμένα ο κ. Αθανασιάδης δήλωσε στο ΒΗΜΑ FM "δεν θα ψηφίσω το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα και είμαι έτοιμος να αναλάβω τις ευθύνες μου."

Παράλληλα, ο βουλευτής Κοζάνης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την πώληση της ΔΕΗ. Ο κ. Αθανασιάδης εδώ και αρκετό καιρό δήλωνε ότι διαφωνούσε με την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας : "Πουλάμε μία κερδοφόρα επιχείρηση, αντί πινακίου φακής. Για μένα η περιουσιακή αξία της ΔΕΗ είναι πάνω από 16 δισ. ευρώ και τα υπολογίζουν σήμερα στα 2,4 δισ. Δεν μπορώ να στηρίξω αυτή την πώληση, γι΄ αυτό αποφάσισα να καταψηφίσω το Μεσοπρόθεσμο. Γενικά είμαι αντίθετος στις πωλήσεις κερδοφόρων ΔΕΚΟ. Η ΔΕΗ είναι ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας", είπε συγκεκριμένα.

Για τον κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν θα έχει πρόβλημα στην Κοζάνη, καθώς έχει πολλούς φίλους και το όνομα Παπακωνσταντίνου είναι βαρύ στην περιοχή. Ωστόσο, άφησε αιχμές εναντίον του υπουργού οικονομικών για τις αλλαγές που έφερε στο μεσοπρόθεσμο. "Το δεύτερο μνημόνιο δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή μου και στη χώρα, κατά την άποψή μου" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασιάδης.

Σε ερώτηση εάν υπάρξουν και άλλοι βουλευτές που θα καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμό, τι θα συμβεί εάν η κυβέρνηση απολέσει την δεδηλωμένη ο κ. Αθανασιάδης είπε: "Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα. Εγώ υπηρετώ τις αξίες μου και θα πράξω το καθήκον μου, αυτό που συμφέρει την χώρα. Εάν δοθεί η ΔΕΗ σε ιδιώτες επενδυτές τότε τα τιμολόγια θα εκτοξευθούν."

Στον χορό των δηλώσεων εναντίον του Μεσοπρόθεσμου, μπαίνει και ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι εκτός πραγματικότητας, ενώ ζήτησε ανασχηματισμό.

"Δεν μπορούμε να πάμε με αυτή την κυβέρνηση όπως είναι αυτή τη στιγμή στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων. Μέχρι τον Σεπτέμβριο κερδίζονται η χάνονται όλα" λέει μεταξύ άλλων ο Μίμης Ανδρουλάκης στη συνέντευξή του στο "Βήμα".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική εκτίμηση του επιτελείου της κυβέρνησης ότι 3 ή 4 βουλευτές ενδέχεται να διαφοροποιηθούν δεν έχει αλλάξει. Παρ' όλ' αυτά η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι βουλευτές θα επιλέξουν το δρόμο της παραίτησης και όχι της καταψήφισης, για να εκφράσουν τις διαφωνίες τους.

Πάντως, όσοι βρέθηκαν στις περιφέρειές τους για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος έγιναν αποδέκτες των έντονων αποδοκιμασιών από τους ψηφοφόρους τους. Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι τα νέα μέτρα λιτότητας θα οδηγήσουν σε κοινωνική έκρηξη, ενώ διαπιστώνουν ραγδαία επιδείνωση του κλίματος εις βάρος της κυβέρνησης.

Αίσθηση, άλλωστε, προκαλεί και η «βροχή» εξωδίκων προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που άρχισαν να στέλνουν πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας. Μετά τους βουλευτές Ηρακλείου, Ηλείας και Πιερίας, εξώδικο έλαβαν τρεις βουλευτές Χανίων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι καλούνται να μην ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Κοτσακάς: «Παραιτούμαι από το τέως ΠαΣοΚ»!

Σε επιστολή του προς τον Γιώργο Παπανδρέου, τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Μιχάλη Καρχιμάκη και με κοινοποίηση προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Κοτσακάς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παραιτείται από το «τέως ΠΑΣΟΚ», διευκρινίζοντας εξαρχής ότι «δεν φεύγω εγώ από το Κίνημα, αλλά το ΠΑΣΟΚ έφυγε από το ΠΑΣΟΚ».

Επικαλούμενος την αποστροφή του πρωθυπουργού ότι «θα προχωρήσω με αυτούς που θέλουν να αλλάξει η Ελλάδα», ο κ. Κοτσακάς προσθέτει ότι ανήκει σε αυτούς που υποστηρίζουν μεγάλες αλλαγές για να αντιμετωπιστεί το αύριο, «όμως ο κ. Παπανδρέου δεν διευκρινίζει την κατεύθυνση και τον στόχο και τα συμπεράσματα από τα δείγματα γραφής δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Θέλω να παραμείνω συνεπής σε αρχές και αξίες που υπηρέτησα στην πολιτική μου διαδρομή.»

Ο κ. Κοτσακάς στην επιστολή του κάνει λόγο για «συντηρητική μετατόπιση του τέως σοσιαλιστικού κινήματος», επικρίνει την πολιτική της κυβέρνησης για την υπογραφή του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης που το ακολούθησε χωρίς κύρωση από την Βουλή με την χώρα «να παραιτείται από το δικαίωμα κρατικής ασυλίας».

Ο κ. Κοτσακάς προσθέτει επίσης ότι έχει επίγνωση των προσωπικών του ευθυνών τουλάχιστον μέχρι το 1996 καθώς «από τότε βρίσκομαι σε διαρκή διαφωνία και αντιπαράθεση χωρίς αποτέλεσμα με την ηγετική ομάδα του κόμματος, τόσο επί πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη όσο και επί ηγεσίας του Γ. Παπανδρέου».

Στην ίδια επιστολή ο κ. Κοτσακάς δηλώνει πως θα παραμείνει ανένταχτος στον ιδεολογικό του χώρο αγωνιζόμενος για τις αρχές και τις αξίες που υπηρέτησε από το 1974.


Bookmark and Share