Ολοκληρώθηκε πριν λίγο στις Βρυξέλλες η έκτακτη σύνοδος του Eurogroup χωρίς να επέλθει συμφωνία στο κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών-κατόχων ελληνικών ομολόγων στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε... είχε δηλώσει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας.
«Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συμπληρωματικά μέτρα» υπέρ της Ελλάδας.
Βέβαια, μία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ένα στοιχείο του συμπληρωματικού προγράμματος, στο μέλλον... το συζητάμε αυτό», δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Σόιμπλε.
Γιούνκερ: «Στις 20 Ιουνίου η οριστικοποίηση της συμφωνίας»
Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι «θα έχουν διαβουλεύσεις για όλες τις επιλογές», που επιτρέπουν στην Ελλάδα να μη χρεοκοπήσει.
«Οι υπουργοί των Οικονομικών θα εξετάσουν διεξοδικά όλες τις επιλογές σήμερα», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου υπουργών.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι «ο σκοπός» της συλλογικής αυτής διαβούλευσης «είναι να υπάρξει προσέγγιση, όσο γίνεται, στη συμφωνία» ενόψει του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την 20ή Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, οπότε αναμένεται η νέα συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας να οριστικοποιηθεί.
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, επισήμανε ότι η ΕΕ συνυπολογίζει την «Πρωτοβουλία της Βιένης» σύμφωνα με την οποία θα κληθούν τράπεζες-πιστωτές να καταβάλουν ένα μέρος του τιμήματος της νέας συμφωνίας δανεισμού.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα επιδιώξουν να εξοφληθούν ελληνικά ληξιπρόθεσμα ομόλογα, αλλά θα δεχθούν να τα ανταλλάξουν με νεότερα.
Όμως η ουσία βρίσκεται στον «εθελοντικό χαρακτήρα» της εν λόγω κίνησης των τραπεζών, ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μη μπορούν να εκλάβουν την ανταλλαγή ομολόγων ως «πιστωτικό γεγονός».
Στον εθελοντικό χαρακτήρα της κίνησης των τραπεζών επέμεινε --ευθύς εξ αρχής-- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Από την πλευρά του ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν τόνισε πως είναι σημαντικό να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό γεγονός» στην Ελλάδα, το οποίο θα μπορούσε να έχει «μεταδοτικό χαρακτήρα», αγγίζοντας την Ιρλανδία.
«Είμαστε σε τελείως διαφορετική θέση από την Ελλάδα», δήλωσε ο Νούναν στο δίκτυο CNBC. «Eφαρμόζουμε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των τραπεζών καθώς και νομισματικό πρόγραμμα».
Η ισπανίδα υπουργός, Έλενα Σαλγάδο, τόνισε πάντως ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, κατά την αναζήτηση λύσης στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και να ακούσουν «τα επιχειρήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ)». «Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση που θα είναι η κατάλληλη για την Ελλάδα, ταυτόχρονα όμως, όσο πιο ισορροπημένη γίνεται για την ευρωζώνη στο σύνολό της».
«Στόχος μας είναι η εκούσια συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, περιλαμβανομένων τραπεζών, συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστών στο νέο χρηματοδοτικό σχέδιο για την Ελλάδα», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέρ Ρέιντερς.
Η χρηματοδότηση της Ελλάδας τίθεται σήμερα επί τάπητος στο Eurogroup και στη συνέχεια στο Ecofin στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου να ενημερώνει τους ομολόγους του για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2011-2015.
Ντράγκι: «Εξαιρετικά δαπανηρή ενδεχόμενη χρεοκοπία»
Ο Μάριο Ντράγκι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και υποψήφιος για την θέση του διοικητή της, κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας πρέπει να αποφύγει το στοιχείο του καταναγκασμού, ενώ μία λύση τύπου πρωτοβουλίας της Βιέννης, φαίνεται πως πληροί τα κριτήρια.
Ο Ντράγκι τόνισε παράλληλα ότι το ευρώ είναι ισχυρό νόμισμα ενώ η κρίση δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την επιτυχία του κοινού νομίσματος. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΚΤ έχει εκφράσει ξεκάθαρα την άποψή της για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και υπογράμμισε ότι συμφωνεί με τη θέση της κεντρικής τράπεζας.
Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα αντιμετωπίσει τα βασικά αίτια της κρίσης, ενώ θα αφήσει πρωτογενές έλλειμμα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Το κόστος της χρεοκοπίας φαίνεται πως ξεπερνά τα οφέλη, υπογράμμισε.
Η θητεία του νυν διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
Post Top Ad
Τρίτη 14 Ιουνίου 2011
Home
Unlabelled
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup.Δεν κατέληξε σε συμφωνία..