Πώς θα αντιμετωπιστούν μετά τις εκλογές τα καυτά ζητήματα, όπως το Κουρδικό και το νέο Σύνταγμα, υπό συνθήκες ακραίας πόλωσης που έχουν διαμορφωθεί κατά την προεκλογική περίοδο, είναι το ερώτημα που έχει αρχίσει ήδη να διατυπώνεται στην Τουρκία, μερικές μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.
Το μετεκλογικό σκηνικό θα διαμορφωθεί σύμφωνα με το μέγεθος όχι τόσο του ποσοστού, αλλά της.. κοινοβουλευτικής δύναμης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Δηλαδή το κατά πόσο θα έχει την πλειοψηφία εκείνη, με την οποία θα μπορεί να κινείται άνετα.
Μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 45-50%, στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 25-30%, στο ακροδεξιό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 10-13% και στο φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας 6-8%. Δεν αποκλείεται η κυβερνητική πλειοψηφία να μην εξασφαλίζει και μεγάλη άνεση.
Σύνταγμα - Κουρδικό
Πρώτη προτεραιότητα είναι το νέο Σύνταγμα, έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο διάλογος και η ομοφωνία, καθώς θα συντάσσεται θα συζητείται και θα ψηφίζεται το Σύνταγμα, δεν φαίνεται και τόσο εύκολη υπόθεση υπό τις υφιστάμενες συνθήκες.
Δεύτερο σημαντικό θέμα, ίσως σημαντικότερο κι από το Σύνταγμα, είναι το Κουρδικό. Εχουν δρομολογηθεί κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις που καθιστούν το Κουρδικό πρόβλημα πρώτης προτεραιότητας.
Αναμένεται να εκλεγούν περίπου τριάντα ανεξάρτητοι βουλευτές που υποστηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι η εθνικιστική τάση που ανέπτυξε το κυβερνών κόμμα κατά την προεκλογική περίοδο, αναμένεται να έχει αποτέλεσμα την πτώση της εκλογικής δύναμής του στη Νοτιοανατολική Τουρκία σε σχέση με τις εκλογές του 2007.
Από την άλλη, τα ανοίγματα που έκανε κατά την ίδια περίοδο το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) προς τους Κούρδους αναμένεται να αυξήσουν το ποσοστό του κόμματος στην περιοχή αυτή. Το κόμμα πραγματοποίησε πολιτική συγκέντρωση στο Ντιγιάρμπακιρ ύστερα από εννιά ολόκληρα χρόνια, γεγονός που εντυπωσίασε.
Ακόμη πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι προεκλογική συγκέντρωση στο Ντιγιάρμπακιρ πραγματοποίησε και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης, ύστερα από 16 χρόνια!
Επίθεση «Εκόνομιστ»
Μπορεί η επίδραση των ψήφων στη Νοτιοανατολική Τουρκία στα συνολικά ποσοστά των κομμάτων στην επικράτεια να μην είναι πολύ μεγάλη, αλλά αναμφισβήτητα θα είναι ένας «οδηγός» για τις πολιτικές ισορροπίες στο Κουρδικό.
Η πόλωση έχει φτάσει στο σημείο να εμπλέκεται στην όλη υπόθεση και ο διεθνής Τύπος. Πριν από μερικές μέρες το περιοδικό «Εκόνομιστ» είχε γράψει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει εγκαταλείψει την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ότι μια νέα σαρωτική του νίκη θα μεγεθύνει τον αυταρχισμό και ότι πρέπει οι ψηφοφόροι να στηρίξουν την αντιπολίτευση.
Εδώ και μερικές μέρες ο Ερντογάν επιτίθεται εναντίον του περιοδικού και μέσω αυτού ειδικά στον ηγέτη του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λέγοντας ότι «το ΡΛΚ είναι κόμμα που προωθούν οι διεθνείς συμμορίες»!
Στις εκλογές του 2007, ο «Εκόνομιστ» ζητούσε ψήφο για τον Ερντογάν.
Ά.Αμπατζής.Ελευθεροτυπία.