στο σχέδιο επιμήκυνσης..
Η συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο επιμήκυνσης του χρέους της Ελλάδος τίθεται αύριο στο επίκεντρο του Eurogroup, με τον... αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Oικονομικών Ευ. Βενιζέλο να επιδιώκει μία καταρχήν συμφωνία για το θέμα αυτό.
Διάφορες λύσεις έχουν προταθεί, αλλά οι περισσότερες προσκρούουν στην αντίδραση των οίκων αξιολόγησης, που βρίσκονται «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», έτοιμοι να θεωρήσουν την όποια απόφαση για τα ελληνικά ομόλογα «πιστωτικό γεγονός» και να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν διατυπωθεί και θα συζητηθούν αύριο είναι οι εξής:
• Γερμανική πρόταση
Ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέους τίτλους, που θα έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Την πρόταση αυτή έχει καταθέσει η γερμανική κυβέρνηση.
• Γαλλικό σχέδιο
Επανεπένδυση του 70% των ομολόγων που θα αποπληρωθούν από την Ελλάδα όταν φτάσουν στην ωρίμασή τους με ομόλογα 30ετούς διάρκειας. Το 20% από αυτά θα επανατοποθετηθεί σε ομόλογα αξιολόγησης «ΑΑΑ», με μηδενικό επιτόκιο, ως ασφάλεια για τους ιδιώτες πιστωτές στην περίπτωση στάσης πληρωμών της Ελλάδας.
• Πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου
Σύσταση ενός ταμείου με κεφάλαια 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά αξιοποιώντας τη μεγάλη πτώση των τιμών των ελληνικών τίτλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, που έχει διατυπώσει την πρόταση αυτή, εκπροσωπεί περίπου 400 τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.
Το ύψος του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 110 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα 15 δισ. τίθεται ως στόχος να προέλθουν από τη συμμετοχή των ιδιωτών σε ένα από τα προαναφερθέντα σχέδια, άλλα 30 δισ. από τα έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τα υπόλοιπα 65 δισ. ευρώ περίπου πρόκειται να αποτελέσουν το νέο δάνειο.
Είναι πολύ πιθανό αύριο να μην υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, αλλά αυτές να αναβληθούν για τον Σεπτέμβριο.