Σε αμεσότερα μέτρα μείωσης του λειτουργικού του κόστους προσανατολίζεται ο ΟΤΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», πέραν της εθελούσιας εξόδου, η οποία θεωρείται ανεδαφική.
Συγκεκριμένα η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας με... αντίστοιχη μείωση των αποδοχών, είναι το μέτρο στο οποίο προσανατολίζεται η Διοίκηση. Όπως αναφέρει η εφημερίδα ουσιαστικός στόχος είναι η εφαρμογή στον ΟΤΕ, της εβδομάδας τεσσάρων εργάσιμων ημερών. Αν συμβεί αυτό θα είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη επιχείρηση εφαρμόζει το συγκεκριμένο μέτρο στην Ελλάδα.
Το θέμα ήδη έχει θέσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ.Μ.Τσαμάζ στη διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ μέσω επιστολής. Η εκ περιτροπής εργασία σύμφωνα με τις ασκήσεις που έχουν γίνει στον ΟΤΕ θα οδηγήσει σε μείωση του μισθοδοτικού κόστους κατά 15% έως 20% και μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Το ποσό αυτό είναι 8-10 φορές μεγαλύτερο από την εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από μια θεωρητική άρση των χρονοεπιδομάτων περί τα 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο στόχος αφορά 300 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του ΟΤΕ, η εκ περιτροπής εργασία είναι ένα μέσο γα την ταχεία αποκλιμάκωσή του .
Η διοίκηση του ΟΤΕ συζητεί ακόμη και την εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ, εφόσον αυτή απελευθερωθεί θεσμικά.