Οι τράπεζες φοβούνται τις τράπεζες... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Οι τράπεζες φοβούνται τις τράπεζες...

Προτιμούν να δανείζονται από την ΕΚΤ καθώς η καχυποψία επιστρέφει στη διατραπεζική αγορά.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών φαίνεται να επιστρέφει ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, με τις τράπεζες να καταφεύγουν τη..
Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης στη διατραπεζική αγορά. Την ίδια ώρα, ο πρώην επικεφαλής της Fed, Αλαν Γκρίνσπαν, εκτιμά ότι ο βασικός παράγοντας που κρατάει πίσω την αμερικανική οικονομία είναι η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η οποία περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες και τις προσλήψεις στις ΗΠΑ. «Το ευρώ καταρρέει» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή έχουν στην κατοχή τους ομόλογα κρατών που βρίσκονται κοντά στο default, όπως η Ελλάδα», συμπλήρωσε ο κ. Γκρίνσπαν.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο είναι το γεγονός ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ηπείρου τοποθέτησαν, τη Δευτέρα, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 128,7 δισ. ευρώ σε καταθέσεις μιας ημέρας, έναντι 107,2 δισ. ευρώ της Παρασκευής, επίπεδο τρεις φορές και πλέον υψηλότερο από τον μέσο όρο του έτους. Αντίστοιχα, οι τράπεζες απέσπασαν δάνεια ύψους 555 εκατ. ευρώ από τον σχετικό μηχανισμό της ΕΚΤ, έναντι των δανείων μόλις 90 εκατ. ευρώ της Παρασκευής. «Οι τράπεζες γίνονται ολοένα και πιο νευρικές όσον αφορά την έκθεσή τους σε άλλες τράπεζες, καθώς συσσωρεύουν ρευστότητα και καθίστανται όλο και πιο ύποπτες για τους ισολογισμούς των άλλων τραπεζών» αναφέρει ο αναλυτής της Exane BNP Paribas, Γκουιλάμ Τιμπεργκιέν. «Υπάρχει σε γενικό επίπεδο μεγάλη δυσπιστία μεταξύ των τραπεζών». Ενδεικτικό της αναταραχής που επικρατεί στον κλάδο είναι η πτώση 20% που καταγράφουν κατά τη διάρκεια του μήνα οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, με αυτές των Royal Bank of Scotland και Societe Generale να υποχωρούν κατά 43% και 39% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι το κόστος ασφάλισης του χρέους των τραπεζών έναντι μιας αθέτησης πληρωμών διαμορφώθηκε χθες σε νέο υψηλό, με τον χρηματιστηριακό δείκτη Markit iTraxx, ο οποίος παρακολουθεί το κύριο χρέος 25 ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών, να ενισχύεται στις 252 μονάδες βάσης, σε σχέση με τις 149 μονάδες που είχε καταγράψει κατά την περίοδο της κατάρρευσης της Lehman Brothers.

Στο ενδεχόμενο ενίσχυσης των ήδη υπαρχουσών πιέσεων για την κατάσταση χρέους των χωρών της Ευρωζώνης από τις αδύναμες ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρθηκε η αναλύτρια του κινεζικού think tank State Information Center, Ζανγκ Μόναν. «Είναι η κρίση κρατικού χρέους που παρασύρει τις τράπεζες ή είναι η τραπεζική κρίση που επιδεινώνει την κρίση χρέους; Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Ευρώπη είναι αναπόφευκτος, ενώ θα ήταν αρκετά πιθανό να εξαπλωθεί και στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα» τονίζει η αναλύτρια. «Μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να είναι χειρότερη από αυτήν που αντιμετώπισε ο κόσμος το 2008».

Εν τω μεταξύ, ανοδικές ήταν οι πιέσεις χθες στα spreads των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, με το spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου να ενισχύεται πάνω από 60 μονάδες βάσης, και το αντίστοιχο πορτογαλικό spread περίπου κατά 30 μονάδες. Στο ίδιο περίπου επίπεδο, στις 287 μονάδες βάσης, διαμορφωνόταν αντίθετα το ισπανικό spread, καθώς η χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, διάρκειας τριών και έξι μηνών, στην οποία προχώρησε χθες το υπουργείο Οικονομικών της χώρας κρίθηκε ικανοποιητική, καθώς κατάφερε να αντλήσει 2,941 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου μεταξύ δύο και τριών δισ. ευρώ. Η μέση απόδοση των τρίμηνων εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε στο 1,35%, έναντι 1,899% της αντίστοιχης δημοπρασίας του Ιουλίου, ενώ η απόδοση των εξαμήνων εντόκων γραμματίων έφτασε στο 2,187% από το 2,519%.
Bookmark and Share