Στασιμότητα στην καλύτερη περίπτωση αναμένεται να καταγράψουν οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στη Βουλγαρία το 2011, καθώς θα κινηθούν σε επίπεδα αντίστοιχα του 2010, δηλαδή μεταξύ του 1-1,5 δισ. ευρώ.
Σε αντίστοιχες... αναθεωρημένες προβλέψεις του το Κέντρο Οικονομικής Ανάπτυξης (CED) της χώρας εκτιμά πλέον ότι οι ΑΞΕ φέτος δε θα υπερβούν τα επίπεδα του 2010 (σε προηγούμενες πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις του το CED έκανε λόγο για ξένες επενδύσεις ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ το 2011).
Κλάδοι
Επισημαίνεται ότι το 2010 οι ΑΞΕ ανήλθαν στο 1,5 δισ. ευρώ , μειωμένες κατά 50% σε σχέση με το 2009. Επλήγησαν δε όλοι οι κλάδοι με προεξάρχουσες τις κατασκευές και την αγορά ακινήτων, τη βιομηχανία, την ενέργεια και τις μεταφορές. Ανοδικά κινήθηκαν το 2010 οι επενδύσεις μόνο στους τομείς της χημικής βιομηχανίας και της μεταλλουργίας.
Σε ό,τι αφορά ειδικά το α' εξάμηνο του 2011, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ΑΞΕ κινήθηκαν ελαφρώς θετικά κατά μόλις 8 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο πέρσι υπήρχαν θετικές ροές ξένων επενδύσεων ύψους 533 εκατ. ευρώ.
Οι μεγαλύτερες εισροές ΑΞΕ στο εξεταζόμενο φετινό διάστημα καταγράφηκαν στον κλάδο των μεταφορών και επικοινωνιών, ενώ οι μεγαλύτερες εκροές στον κλάδο της βιομηχανίας. Το ίδιο διάστημα οι βουλγαρικές επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθαν σε 32 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα όμως, με τον κ. Stefanov, τα ως άνω στοιχεία δεν πρέπει να μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ξένες εταιρείες αποσύρουν τις δραστηριότητές τους από τη Βουλγαρία αλλά ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε, οι θυγατρικές αποπληρώνουν δάνεια των μητρικών.
Ξένα κεφάλαια
Την ίδια στιγμή, σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας, κ. Traicho Traikov, δεν αρνήθηκε ότι ξένα κεφάλαια εγκαταλείπουν τη χώρα, καθώς, όπως ο ίδιος ανέφερε, οι θυγατρικές ξένων εταιρειών στη Βουλγαρία επέστρεψαν πιστώσεις ύψους 430 εκατ. ευρώ στις μητρικές εταιρείες, αλλά υποστήριξε ότι το γεγονός αυτό έχει και τη θετική πλευρά του, καθώς αποτελεί ένδειξη ότι οι εταιρείες, που παραμένουν στη χώρα, σταθεροποιούνται και καθίστανται φερέγγυες.
Την ίδια στιγμή στο πεδίο των εξαγωγών και βάσει προσωρινών στοιχείων, που έδωσε στη δημοσιότητα το βουλγαρικό Στατιστικό Ινστιτούτο το α' εξάμηνο του 2011, οι βουλγαρικές εξαγωγές προς τρίτες εκτός Ε.Ε. χώρες, αυξήθηκαν κατά 35,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Κύριοι εμπορικοί εταίροι της Βουλγαρίας το ως άνω διάστημα αναδείχθηκαν η Τουρκία, η Σερβία, η Ρωσία, η FYROM, η Κίνα και οι ΗΠΑ, στις οποίες κατευθύνθηκε το ήμισυ περίπου των βουλγαρικών εξαγωγών προς τις εκτός Ε.Ε. χώρες.
Μεγάλες εισαγωγές
Σημαντική αύξηση, όμως, το ως άνω διάστημα κατέγραψαν και οι βουλγαρικές εισαγωγές (27,8% σε ετήσια βάση). Ειδικά, τον Ιούνιο οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά μόλις 2,1% και οι εισαγωγές κατά 27,6%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Η μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών καταγράφηκε στις κατηγορίες: «ορυκτά καύσιμα, λιπαντικά και σχετικά υλικά», «ζωικά και φυτικά έλαια και λίπη» και «μεταποιημένα αγαθά ταξινομημένα κυρίως με βάση το υλικό». Η σημαντικότερη αύξηση εισαγωγών παρουσιάστηκε στην κατηγορία χημικά και σχετικά προϊόντα.
Τέλος, το εμπορικό ισοζύγιο για το α' εξάμηνο του 2011 ήταν αρνητικό κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ).