Πανάκριβα πληρώνουν τα καύσιμα οι καταναλωτές που μετακινούνται για τις θερινές διακοπές τους, καθώς οι τιμές παραμένουν σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα. Μέχρι και τα 1,889 ευρώ έχει αγγίξει το λίτρο της βενζίνης σε νησιά και άλλες παραθεριστικές περιοχές
"Καυτές" είναι οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης σε νησιά και άλλες παραθεριστικές περιοχές. Γι' αυτό και το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προχώρησε εκ νέου στην επιβολή "πλαφόν". Συγκεκριμένα, ισχύουν ανώτατες τιμές πώλησης στις... Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στη Χίο.
Οι καταναλωτές πληρώνουν πανάκριβα τα καύσιμα και όσοι αυτές τις μέρες μετακινούνται για τις θερινές διακοπές τους διαπιστώνουν τις μεγάλες διαφορές στις τιμές. Πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης αποδίδει σε έναν μεγάλο βαθμό την ακρίβεια στα καύσιμα, στις αυξήσεις που έγιναν στον ειδικό φόρο κατανάλωσης και στον ΦΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι περίπου το 60% της τελικής τιμής της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται από τους φόρους.
Η μέση τιμή της έχει αυξηθεί από τις αρχές Ιουλίου 4,6 λεπτά το λίτρο, στα 1,702 ευρώ το λίτρο από 1,656 ευρώ το λίτρο και αποδίδεται στην άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του Αυγούστου έχει υποχωρήσει 10 λεπτά το λίτρο.
Εν τούτοις, παρά την αποκλιμάκωση, οι τιμές των καυσίμων παραμένουν σε απλησίαστα επίπεδα για τις τσέπες των καταναλωτών. Και μάλιστα σε νησιά και άλλες τουριστικές περιοχές η απόκλιση σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι 15,4 λεπτά το λίτρο.
Ετσι, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης αποφάσισε κι επέβαλε ανώτατες τιμές σε νησιά με υψηλή παραθεριστική κίνηση. Πρόκειται για τα Δωδεκάνησα, όπου η αμόλυβδη θα πρέπει να πωλείται μέχρι 1,704 ευρώ το λίτρο, τις Κυκλάδες (έως 1,705 ευρώ) και τη Χίο (μέχρι 1,715 ευρώ το λίτρο). Η διαφορά των τιμών σε αυτά τα νησιά σε σχέση με την Αττική ήταν ακόμη και 19,60 λεπτά το λίτρο.
Σε άλλα νησιά και περιοχές οι τιμές παραμένουν σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα. Οι ανώτατες είναι μέχρι και 1,889 ευρώ το λίτρο. Σε μέσα επίπεδα, οι ακριβότερες περιοχές και με διαφορά έως και 15,4 λεπτά το λίτρο από την Αθήνα είναι: Λασίθι (1,810 ευρώ), Κεφαλονιά (1,797 ευρώ), Ρέθυμνο (1,777 ευρώ), Κέρκυρα (1,767 ευρώ), Σάμος (1,766 ευρώ), Ηράκλειο (1,765 ευρώ), Χανιά (1,761 ευρώ), Λέσβος (1,721) και Ζάκυνθος (1,718 ευρώ το λίτρο).
Αλλά και σε άλλες περιοχές που δεν είναι παραθεριστικές οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα. Οπως, για παράδειγμα, στην Ευρυτανία (1,737 ευρώ το λίτρο) και στη Φωκίδα (1,735 ευρώ το λίτρο).