Την κατάργηση 70.000 θέσεων εργασίας από τις δημόσιες επιχειρήσεις προκρίνει ως πιθανότερο σενάριο για την περιστολή του μεγέθους του κράτους ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του προς τις ελβετικές εφημερίδες "Tribune de Geneve" και "24 heures".
Αναφερόμενος στους ελεύθερους επαγγελματίες ο κ. Πάγκαλος είναι ιδιαίτερα... δηκτικός εκτιμώντας ότι "κλέβουν μόνιμα το κράτος" ενώ σχολιάζοντας την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα την αποδίδει σε καθυστερήσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και απογοήτευση στην πλευρά των πιστωτών.
Στην εισαγωγή, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι ο κ. Πάγκαλος την περασμένη άνοιξη διαπραγματεύθηκε με την Ελβετία τη σύναψη συμφωνίας για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων και τον περιγράφει ως "βετεράνο πολιτικό, γνωστό για την ειλικρίνεια με την οποία μιλάει".
Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Oι τελευταίες διαπραγματεύσεις με την τρόικα απέτυχαν, γιατί η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της. Σήμερα είναι καλύτερο το κλίμα;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν υπήρξε ρήξη ή αναθεώρηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, αλλά μία καθυστέρηση από πλευράς μας και μία απογοήτευση από την άλλη. Η ύφεση είναι βαθύτερη από ό,τι είχε προβλεφθεί και μας έχει στερήσει έσοδα. Υπάρχουν επίσης πολιτικά εμπόδια στον τερματισμό των πελατειακών σχέσεων, που έχει φουσκώσει το προσωπικό του δημόσιου τομέα, τη βασική αιτία του δημοσιονομικού ελλείμματος. Με το νόμο Πεπονή, το κόμμα μας
έκανε ένα βήμα προς την κατάργηση της εξαγοράς ψήφου με αντάλλαγμα την απασχόληση στο δημόσιο. Πρέπει να συνεχίσουμε (προς αυτή την κατεύθυνση), αλλά η πίεση είναι μεγάλη και εντός του σοσιαλιστικού κόμματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Γίνεται λόγος για κατάργηση 100.000 θέσεων εργασίας. Το επιβεβαιώνετε;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Το πιθανότερο είναι 70.000, όχι στη δημόσια διοίκηση, αλλά στις δημόσιες επιχειρήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεταξύ του 60% των Ελλήνων, που είναι αυτοαπασχολούμενοι, μερικοί λέγουν ότι οι πολιτικοί είναι υπεύθυνοι για την κρίση, γιατί διόγκωσαν υπέρμετρα το δημόσιο τομέα. Τι τους απαντάτε;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ : Kατ' αρχάς και αυτοί ζουν από το κράτος. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πελάτες τους και επιπλέον οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλέβουν μόνιμα το κράτος. Π.χ. οι δικηγόροι στην Αθήνα δηλώνουν μηνιαίο εισόδημα 1.500 ευρώ. Αυτό είναι αδιανόητο. Έτσι όλοι συμμετέχουν στην απώλεια εσόδων. Το έχω ήδη πει, όλοι μαζί δαπανήσαμε τα χρήματα. Το ερώτημα που θέτω στους Έλληνες είναι "ζητάς πάντα την απόδειξη από τον υδραυλικό;". Αυτό πρέπει να αλλάξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: O φόρος επί των ακινήτων, που ανακοινώθηκε την τελευταία εβδομάδα, θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η., αλλά το συνδικάτο της δημόσιας επιχείρησης δήλωσε ότι θα αντιταχθεί. Τι θα γίνει;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ : Δεν είναι απειλή, αλλά αν το συνδικάτο αντιταχθεί στην πολιτική της Κυβέρνησης και στους νόμους, τότε θα λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα φορολογήσετε τους πάντες, ακόμη και τους ανέργους και τους αναπήρους, αλλά η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα πληρώσει.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν συμφωνώ με αυτή την εξαίρεση. Η Εκκλησία διεκδικεί την οικονομική αυτονομία της και διαχειρίζεται μία σημαντική κληρονομιά. Θα ήταν φυσιολογικό να πληρώσει, όπως οι άλλοι. Θα έπρεπε να δώσει και το παράδειγμα σ' αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι αγανακτισμένοι σας κατηγορούν ότι ξεπουλάτε τη δημόσια περιουσία, θέλοντας να ιδιωτικοποιήσετε τις επιχειρήσεις ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών κλπ., όταν η αγορά (χρηματιστήριο) είναι πολύ χαμηλή.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι δεν είναι η καλύτερη στιγμή. Η χρηματιστηριακή τιμή της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας, που διαχειρίζεται τον ηλεκτρισμό, είναι στο δέκατο της αξίας της ακίνητης περιουσίας της. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό. Για άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, που χρειάζονται εκσυγχρονισμό, αν χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για επενδύσεις και αναθέρμανση της οικονομίας, θα είναι προς το δημόσιο συμφέρον.