Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να καταθέσει την Παρασκευή πρόταση σύμφωνα με την οποία θα αναστέλλεται η συμμετοχή χωρών στη ζώνη Σένγκεν, κίνηση που φαίνεται να αφορά την Ελλάδα η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου μεταναστών στην Ένωση.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι... προτάσεις για τους κανόνες λειτουργίας της ζώνης θα προβλέπουν κάτι που διπλωμάτες ονομάζουν κατ’ιδίαν «ελληνική εξαίρεση».
«Σύμφωνα με την πρόταση, μία χώρα θα μπορεί να τεθεί εκτός της ζώνης (κατά συνέπεια θα αρχίζουν εκ νέου οι συνοριακοί έλεγχοι για το ταξίδι ανάμεσα στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη ΕΕ) ως έσχατη λύση αν μία χώρα δεν ανταποκριθεί στη βοήθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού» γράφουν οι Financial Times.
Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι θεωρούν ότι η Ελλάδα έχει ήδη φτάσει σε αυτό το σημείο, παρά την παρουσία της Frontex και παρά τα 350 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν έως το 2013 από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
«Κάθε πρόταση για εξαίρεση χωρών σαφώς θα αφορά, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα η οποία είναι πρόβλημα από την ένταξή της το 2000» ανέφερε στην εφημερίδα ο Χιούγκο Μπρέιντι, του Centre for European Reform.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμα τον εξαιρετικά χαμηλό αριθμό έγκρισης αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα (1% σε σύγκριση με το 70% της Σουηδίας) και τις κακές συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης των μεταναστών.
Τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι το 2010 μπήκαν παράνομα στην ΕΕ 104.000 άνθρωποι, από τους οποίους οι 88.000 από την Ελλάδα.
Το 2011, εν μέρει λόγω και των γεγονότων στη βόρεια Αφρική, αυξήθηκε η ροή μέσω Μάλτας και Ιταλίας, αλλά και πάλι η πλειοψηφία φαίνεται ότι θα διέλθει από τα ελληνικά σύνορα.
Μέχρι τον Αύγουστο του 2011, τα ελληνοτουρκικά σύνορα πέρασαν πάνω 26.000 μετανάστες.
Απάντηση από το υπουργείο
Με αφορμή το δημοσίευμα των Financial Times το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διευκρινίζει ότι:
«Δημοσιεύματα αυτή της μορφής δημιουργούν σύγχυση και διαστρεβλώνουν την αλήθεια, δεδομένου ότι η χώρα μας τον τελευταίο χρόνο κάνει ένα τιτάνιο έργο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Frontex για τη φύλαξη των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της χώρας και εφαρμόζεται το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων».
Το υπουργείο σημειώνει ακόμα ότι «έχει υποβληθεί έγκαιρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αναμένεται εντός των επομένων ημερών η έγκρισή του, το αναθεωρημένο πρόγραμμα με δράσεις του 2011 για τη θωράκιση των εξωτερικών μας συνόρων. Αμέσως μετά ξεκινάει η διαδικασία για την υλοποίηση των έργων».
Επισημαίνεται ακόμη η εγκατάσταση συστημάτων προστασίας (κάμερες, κλπ) στην περιοχή της Ορεστιάδας και ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φράχτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων στον Έβρο.
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 12 Μαΐου 2011, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, είχε δηλώσει πως «η Ελλάδα θεωρεί ότι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός του ενιαίου χώρου Schengen, θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού γιατί αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και ότι «θα πρέπει να μειωθεί το βάρος που επωμίζονται τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα λόγω των αυξημένων πιέσεων των παράνομων μεταναστευτικών ροών με εφαρμογή του μέτρου της ανακατανομής παράνομων μεταναστών σε κράτη-μέλη, ανάλογα με πληθυσμιακά ή γεωγραφικά κριτήρια».