Στην Κύπρο ο Σιμόν Πέρες εν μέσω τουρκικών απειλών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Κύπρο ο Σιμόν Πέρες εν μέσω τουρκικών απειλών


  • Eρντογάν: Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ενεπλάκη σε μία τρέλα με το Ισραήλ
  • Αντιδρά -και- ο Λίβανος
  • Προχωρά το γεωτρύπανο
Στην Κύπρο μεταβαίνει στις 10 Οκτωβρίου, για διήμερη επίσκεψη, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, συνοδεία Ισραηλινών επιχειρηματιών.
Η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου πραγματοποιείται λίγες ...
μέρες μετά την έναρξη των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ κλιμακώνονται οι τουρκικές απειλές σε βάρος τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και του Ισραήλ.

Πρόκειται για την επίσκεψη που είχε αναβληθεί λόγω της φονικής έκρηξης στη ναυτική βάση στο Μαρί. Στην ατζέντα, εκτός από το φυσικό αέριο και τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων καθώς επίσης ο συντονισμός του τριγώνου Αθήνα - Λευκωσία - Τελ Αβίβ.

Ερντογάν: Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ενεπλάκη σε μία τρέλα

Στην αναφορά του στο θέμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρατήρησε πως με τις έρευνες «η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ενεπλάκη σε μία τρέλα με το Ισραήλ.

Ερωτηθείς αν η Αγκυρα εξετάζει τη λήψη στρατιωτικών μέτρων κατά της δραστηριότητας αυτής απάντησε «όχι ακόμη», τονίζοντας παράλληλα ότι τέτοιου είδους ενέργειες σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επανένωση του νησιού.

Στη συνέχεια επανέλαβε ότι η Τουρκία θα αρχίσει πολύ σύντομα τις δικές της θαλάσσιες έρευνες, με στρατιωτική υποστήριξη, ανοικτά της Κύπρου. Μία συμφωνία για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στην Τουρκία και τη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Αγκυρα, αναμένεται να υπογραφεί σήμερα ή αύριο. Μόλις υπογραφεί η συμφωνία αυτή, η Τουρκία θα αρχίσει τις δικές της έρευνες, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού θα περιπολούν στις ζώνες αυτές.

Από την πλευρά του, ο τέως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, χαρακτήρισε παράλογες τις ενέργειες των Ελληνοκυπρίων στο θέμα του φυσικού αερίου, προειδοποιώντας πως «είναι δυνατόν να ανοίξουν τον δρόμο σ' έναν θερμό πόλεμο» [] .

Απόψε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν συναντώνται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να υπογράψουν συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

Αντιδρά και ο Λίβανος

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», στις κυπριακές έρευνες αντιδρά και ο Λίβανος, ο οποίος -υπενθυμίζεται- αρνείται να επικυρώσει διά του κοινοβουλίου του τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία με την οποία καθορίζεται η ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Η θέση της Βηρυτού είναι πως «η συμφωνία της (Κύπρου) με το Ισραήλ για τις έρευνες απειλεί τις σχέσεις της με τον Λίβανο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Λιβάνου, Γκέμπραν Μπαζίλ και κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να «διορθώσει το λάθος» που έκανε για συμφωνία με το Ισραήλ.

Προχωρά το γεωτρύπανο

Την ίδια ώρα, όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα, το γεωτρύπανο της Νoble Εnergy προχωρά αργά, αλλά σταθερά, προς το κοίτασμα που κρύβει το κυπριακό οικόπεδο 12. Σε πρώτο στάδιο, χρησιμοποιούνται αρίδες των 33 εκατοστών, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 1.700 μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας τις επόμενες μέρες. Παράλληλα με τη διαδικασία εμβάθυνσης της διάτρησης, κατεβαίνουν και σωλήνες προστασίας της τρύπας.

Θα ακολουθήσει το τελευταίο στάδιο της γεώτρησης, με στόχο τα 5.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, παράλληλα με τη διαδικασία διασφάλισης της εμβάθυνσης.

Η διάμετρος των αρίδων θα αυξάνεται σταδιακά και οι τελευταίες που θα τοποθετηθούν θα έχουν διάμετρο σχεδόν 90 εκατοστά. Στο ενδιάμεσο -ανά συγκεκριμένη περίοδο- τοποθετούνται στις συνδέσεις των αρίδων συστήματα που αποσβένουν τους κραδασμούς και περιορίζουν το ενδεχόμενο βλάβης στο σύστημα του γεωτρύπανου.

Στο τελικό στάδιο, η γεώτρηση θα φτάσει ακόμα περίπου 800 μέτρα βαθύτερα. Τότε, με ειδικούς σωλήνες θα αρχίσει να ανεβαίνει πάνω στην πλατφόρμα το αέριο. Από τα πειράματα καύσης και άλλες μετρήσεις, θα διαπιστωθούν τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του κυπριακού κοιτάσματος. Τη φλόγα της καύσης αναμένουν πλέον με αγωνία όλοι οι ειδικοί, για να δώσουν τα δικά τους συμπεράσματα.



Σε αυτή την ερευνητική γεώτρηση, δεν προβλέπεται το γεωτρύπανο να προχωρήσει πιο κάτω, όπου σύμφωνα με τις απεικονίσεις των τρισδιάστατων δεδομένων υπάρχουν τρία διαδοχικά σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου. Προφανώς, παρόμοιες γεωτρήσεις, με στόχο τα κοιτάσματα πετρελαίου κάτω από αυτά του φυσικού αερίου, θα γίνουν από την Νoble Εnergy πρώτα στο Λεβιάθαν και μετά στο κυπριακό οικόπεδο, αφού η γεωλογική διαμόρφωση είναι πανομοιότυπη και επιτυχία στο Λεβιάθαν θα είναι ουσιαστικά και σημαντική εγγύηση για ανάλογη επιτυχία και στο οικόπεδο 12.

Εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, υπογραμμίζουν ότι μέχρι στιγμής η ομάδα της γεώτρησης κάνει εξαιρετική εργασία και όπως εξηγούν, εξοικονομούν περίπου το 40% του προβλεπόμενου χρόνου σε κάθε στάδιο. Για παράδειγμα, η σταθεροποίηση της πλατφόρμας και η ετοιμασία για τη γεώτρηση έγινε σε τρεις μέρες, ενώ συνήθως απαιτούνται πέντε μέρες.

Επίσης, η πόντιση του γεωτρύπανου κατά 1.650 μέτρα μέχρι το βυθό, θα χρειάζονταν ακόμα τρεις μέρες, όμως επιτεύχθηκε μια μέρα νωρίτερα, παρά τα τεχνικά προβλήματα που τελικά αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, αυτή η εξοικονόμηση χρόνου μεταφράζεται σε εξοικονόμηση της τάξης των 250.000 ευρώ ημερησίως για την Νoble.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φιλελεύθερου», η πλατφόρμα προβλέπεται να μείνει στο οικόπεδο 12 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και ακολούθως το γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί προς το κοίτασμα «Σάρα και Μάρα» σε απόσταση 60 χιλιομέτρων περίπου από τις ακτές του Ισραήλ. Αν δεν αντιμετωπιστεί πρόβλημα με πετρώματα στη γεώτρηση, πιθανόν οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν και πριν το τέλος Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share