..και όχι απλή «εταιρική σχέση» με την ΕΕ
Επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Γκιούλ.
Στις συνομιλίες με Γερμανό ομόλογό του Βουλφ και τη καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ..
αναμένεται να συζητήσει και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ θα μείνει στη Γερμανία τέσσερις ολόκληρες μέρες. Τα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι πολλά από την ενσωμάτωση των τούρκων μεταναστών στην γερμανική κοινωνία, τις εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή και τις βορειοαφρικανικές χώρες μέχρι την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Με αφορμή την επίσκεψη του πρώτου πολίτη της Τουρκίας η Deutsche Welle μίλησε με τον καθηγητή Ούντο Στάινμπαχ θρησκειολόγο εξειδικευμένο σε ζητήματα Ισλάμ, ο οποίος αναφέρθηκε στην απογοήτευση της Τούρκων από την ΕΕ:
«Στην Ευρώπη επικρατεί μια δυσπιστία έναντι της Τουρκίας και για το αν θα μπορέσει κάποτε να ενταχθεί στην ΕΕ. Και εδώ διαπιστώνεται μια αντίθεση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ συμβαίνει ένα κράτος να ξεκινά διαπραγματεύεται και όπως και οι άλλες υποψήφιες χώρες να πρέπει να προωθήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις, και εμείς οι Ευρωπαίοι να λέμε: Μα όχι, στο τέλος δεν υπάρχει μια πλήρης ένταξη. Αυτό δεν έχει συμβεί με κανένα άλλο υποψήφιο κράτος, είναι μοναδικό αυτό το φαινόμενο και νομίζω ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη μη εποικοδομητική στάση».
Λίγα έχουν γίνει για το κουρδικό ζήτημα
Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αναμένεται να απασχολήσει τις συνομιλίες Γκιουλ-Μέρκελ. Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει καταβάλλει προσπάθειες, όπως για παράδειγμα στην μεταρρύθμιση του Συντάγματος και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι Ευρωπαίοι όμως απαντούν πάντα ότι αυτό δεν αρκεί:
«Αυτό είναι σωστό, λέει ο Γερμανός ειδικός. Υπάρχει ένα ακόμα σημείο εσωτερικής πολιτικής στην ατζέντα. Πρόκειται για το κουρδικό ζήτημα. Εκεί έχουν γίνει πράγματι λίγα. Και εδώ όμως η Τουρκία προτίθεται να προσπαθήσει για να πετύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όταν η τουρκική ηγεσία είναι σίγουρη ότι οι προσπάθειές της για την ένταξη των Κούρδων στην τουρκική κοινωνία θα επιβραβευθούν από την ΕΕ με το να πει ’εντάξει λοιπόν στο τέλος των διαπραγματεύσεων, αν είναι εποικοδομητικές, περιμένει η πλήρης ένταξη’».
Εμπόδιο στην όλη διαδικασία η ’εταιρική σχέση’
Για τον καθηγητή Ούντο Στάινμπαχ ο όρος «προνομιακή εταιρική σχέση» μόνο προβλήματα προκαλεί στις σχέσεις Τουρκίας ΕΕ:
«Ναι πιστεύω ότι ο όρος αυτός θα πρέπει να εγκαταλειφθεί διότι αποτελεί εμπόδιο στην όλη διαδικασία. Οι Τούρκοι δεν απέκρυψαν ποτέ την απογοήτευσή τους για την προνομιακή εταιρική σχέση. Αν στο τέλος της επίσκεψης Γκιουλ είμαστε σε θέση να ξεχάσουμε την εταιρική σχέση τότε θα έχουμε κάνει μια νέα αρχή και ένα σημαντικό βήμα για ένα κοινό μέλλον».
Ντόιτσε Βέλλε