Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για επέκταση του μέτρου.
Ανοίγει ο δρόμος της εργασιακής εφεδρείας για όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Μετά την.. ανακοίνωση για άμεση απομάκρυνση 30.000 πλεοναζόντων υπαλλήλων - όπως αποφάσισε προχθές η κυβέρνηση - κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν πως ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για επέκταση του καθεστώτος της εφεδρείας στο σύνολο των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Το νέο πακέτο εργαζομένων, που θα χαρακτηριστούν πλεονάζοντες, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2012 προκειμένου - όπως προκύπτει και από τις επιταγές των ευρωπαίων αξιωματούχων - να αποχωρήσουν είτε με άμεση απόλυση είτε με το καθεστώς της εφεδρείας περισσότεροι από 100.000 υπάλληλοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός αυτός θα καλυφθεί από υπαλλήλους όλων των φορέων καθώς με τη νέα ρύθμιση θα προβλέπεται η εφεδρεία και για το προσωπικό των υπουργείων, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των δήμων και περιφερειών καθώς και των επιχειρήσεων και οργανισμών που εποπτεύονται από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Το στίγμα της διεύρυνσης της δεξαμενής του προσωπικού που θα τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία προανήγγειλε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Σε συνεντεύξεις του σε δύο ελβετικές εφημερίδες, ο κ. Πάγκαλος κλήθηκε να απαντήσει για το ενδεχόμενο κατάργησης 100.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο. «Το πιθανότερο είναι 70.000» ανέφερε συγκεκριμένα. Θα έχει προηγηθεί πάντως η ένταξη στην εφεδρεία εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει με τους 151 φορείς που κλήθηκαν έως την Δευτέρα να υποβάλουν προτάσεις για το πλεονάζον προσωπικό, οι οποίες - όπως αναφέρεται και στη σχετική εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα ΔΕΚΟ - «κατά κανόνα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 10% του συνόλου των εργαζομένων του φορέα σας».
Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι από τους 1.500 φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπου στο στόχαστρο για ένταξη στην εφεδρεία θα μπουν περίπου 20.000 εργαζόμενοι από το σύνολο των 200.000 που απασχολούνται σε αυτούς και οι οποίοι περιλαμβάνονται στον στόχο των 30.000 εφέδρων έως το τέλος του 2011.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Παράλληλα, θα αρχίσει να τρέχει η διαδικασία και για τον στενό δημόσιο τομέα, ενώ στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμαιναν πως δεν θα υπάρξει διάκριση ανάλογα με τη σχέση απασχόλησης των υπαλλήλων.
«Κινδυνεύουν να τεθούν σε εφεδρεία τόσο εργαζόμενοι με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή απασχολούμενοι σε προσωποπαγείς θέσεις όσο και οι μόνιμοι υπάλληλοι», σχολίαζαν χαρακτηριστικά.
Το μοντέλο της εφεδρείας επιλέγεται και για τον στενό δημόσιο τομέα στο πλαίσιο και του δραστικού περιορισμού που θα επέλθει με τη συγχώνευση ή κατάργηση διευθύνσεων και τμημάτων κατά 30% τουλάχιστον.
Στη βάση της αναδιοργάνωσης των κρατικών υπηρεσιών, οι απασχολούμενοι υπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι σε πρώτη φάση με υποχρεωτικές μετακινήσεις σε άλλους φορείς, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο πως για ορισμένους θα υπάρξει και κατάργηση των οργανικών θέσεων, στις οποίες έχουν προσληφθεί.
Πρακτικά αυτό συνεπάγεται άρση της μονιμότητας, αλλά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως δεν είναι δυνατόν να οδηγηθούν σε άμεση απόλυση όταν για άλλους υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα ισχύσει έστω και το καθεστώς της έμμεσης απομάκρυνσης μέσω της εφεδρείας
Post Top Ad
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011
Home
Unlabelled
Η καμπάνα της εφεδρείας χτυπάει για όλους