Κρίσιμη εβδομάδα για την τύχη του εξεταστικής και του εξαμήνου ξεκινάει αύριο στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας που τελούν υπό κατάληψη.
Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα, με τους καθηγητές των περισσοτέρων ιδρυμάτων να προειδοποιούν ότι... εάν δεν ανοίξουν τα ΑΕΙ αυτή την εβδομάδα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαθεί το εξάμηνο.
Οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων που θα διεξαχθούν αύριο και την Τετάρτη θα είναι καθοριστικές για την εξεταστική. Στις τάξεις των φοιτητών, επικρατεί έντονος προβληματισμός για το ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις τους καθώς καμία παράταξη που στηρίζει τις καταλήψεις δεν θέλει να σηκώσει το βάρος ενός χαμένου εξαμήνου.
Την ίδια στιγμή, το κίνημα που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μέσω Διαδικτύου για ανοιχτά πανεπιστήμια αποκτά καθημερινά περισσότερους υποστηρικτές. Ηδη σε αρκετές σχολές και ιδρύματα των ΑΕΙ-ΤΕΙ που τελούν υπό κατάληψη, φοιτητές που συνήθως δεν είναι οργανωμένοι σε παρατάξεις διατρανώνουν την αντίθεσή τους μέσω του facebook στις καταλήψεις.
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες ετοιμάζονται να κατεβάσουν ένα πλαίσιο υπέρ των ανοιχτών σχολών, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα συσπειρωθεί μαζί τους μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών.
Πάντως, την προηγούμενη εβδομάδα, η Αννα Διαμαντοπούλου, διαμήνυσε ότι, εάν ένας φοιτητής δεν εγγράφεται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα, θα διαγράφεται. Σε σχετική εγκύκλιο μάλιστα, που εστάλη από το υπουργείο προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ, επισημαίνεται ακόμη ότι, για να ολοκληρωθεί ένα εξάμηνο, θα πρέπει να διεξαχθούν 13 εβδομάδες διδασκαλίας.
Υπάρχουν όμως και φωνές, όπως αυτή της Γ.Σ. του συλλόγου μελών ΔΕΠ του Παντείου, η οποία κρατάει μία πιο δυναμική στάση απέναντι στον νόμο, λέγοντας ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Μάλιστα, ο σύλλογος ΔΕΠ προκήρυξε απεργία για την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.
ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Υπέρ του ανοιχτού ιδρύματος τάχθηκαν και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου -όπως αναφέρουν- να συνεχίσει το εκπαιδευτικό, εξεταστικό και ερευνητικό του έργο.
Η πρυτανεία του ιδρύματος σε συνεργασία με τις γραμματείες των σχολών καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν οι εγγραφές των νέων φοιτητών. «Το ανοικτό πανεπιστήμιο προσφέρει τη δυνατότητα έκφρασης και προβολής των θέσεων και αντιρρήσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας για την εφαρμογή του νέου νόμου, καθώς και τη δυνατότητα υπεύθυνης ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών του Καποδιστριακού.
Και η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών όμως, αφού ανέφερε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση απέχει σημαντικά από τις θέσεις που η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών έχει υποστηρίξει, υποστηρίζει ότι στη σημερινή συγκυρία τα ανώτατα ιδρύματα πρέπει να είναι ανοιχτά.
«Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι οφείλουμε μέσα από την εφαρμογή του νόμου να συνεχίσουμε την προσπάθεια, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των σπουδών και της λειτουργίας των ΑΕΙ, ενώ συγχρόνως να αγωνιστούμε για να αλλάξουν τα αρνητικά σημείων των ρυθμίσεων με βάση τις θέσεις που έχει καταθέσει η πανεπιστημιακή κοινότητα και η ΠΟΣΔΕΠ», υπογραμμίζει η ομοσπονδία.
«Εκπτώσεις» στα δίδακτρα
Μείωση της συμμετοχής στις δαπάνες σπουδών των φοιτητών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου από το ακαδημαϊκό έτος 2012-13 αποφάσισε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με την απόφαση, από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος, το ποσό συμμετοχής των φοιτητών ανά θεματική ενότητα για τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών ορίζεται στα 650 ευρώ (από 700 πέρυσι) και στα 800 ευρώ (από 850), ανά θεματική ενότητα για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Post Top Ad
Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011
Home
Unlabelled
Στον "αέρα" η χρονιά σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ