Ρήξη Ευρωπαίων - ΗΠΑ για την κρίση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Ρήξη Ευρωπαίων - ΗΠΑ για την κρίση


Την ενόχληση των Ευρωπαίων αξιωματούχων προκάλεσαν οι υποδείξεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
  • "Θα ήθελα να ακούσω πώς οι ΗΠΑ θα μειώσουν τα δικά τους ελλείμματα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου.
Ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ και Ευρώπης θα... μπορούσε να προκαλέσει η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών στην Πολωνία, που έθεσε τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ουάσιγκτον.

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ άσκησε πιέσεις στους Ευρωπαίους για μόχλευση στον μηχανισμό στήριξης EFSF, ζήτησε συνεργασία μέσα στους κόλπους των Βρυξελλών αλλά και με την Ουάσιγκτον και κάλεσε να σταματήσει η αοριστολογία για ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης.

"Δεν συζητάμε για την επέκταση ή την αύξηση του EFSF με χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ερωτηθείς για την πρόταση του Γκάιτνερ περί μόχλευσης του μηχανισμού στήριξης στο πρότυπο του TALF απάντησε:

"Δεν θα ήταν πολύ έξυπνο εκ μέρους μου να σχολιάσω από μια άτυπη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Οικονομικών". Πάντως αναφορικά με τον EFSF, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι θα εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου και ότι "συμφωνήσαμε στις λεπτομέρειες της τιμολόγησης των μελλοντικών δανείων του EFSF, η οποία θα περιοριστεί στο κόστος χρηματοδότησης συν το λειτουργικό κόστος του EFSF".

"Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την κρίση χρέους, αλλά πρέπει να επιλέξει να το κάνει. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να χαλιναγωγήσουν την κρίση χρέους", δήλωσε ο Γκάιτνερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Eurogroup και σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει η συντονισμένη διεθνή αντίδραση του 2009, αλλά ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν στενά. Ακόμη εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, "αρκεί, ωστόσο, να επιλέξει να τα χρησιμοποιήσει", ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της αμερικανικής πλευράς ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την Ευρώπη να διαχειριστεί τις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη.

Αυτό που τόνισε ιδιαίτερα είναι να σταματήσουν οι θεωρίες περί κατάρρευσης της Ευρωζώνης και ζήτησε να συγχρονιστούν οι Ευρωπαίοι στις δηλώσεις τους. Σύμφωνα με πηγές, ο Γκάιτνερ κάλεσε τους Ευρωπαίους να δουλέψουν και να συνεργαστούν και πρόσθεσε ότι πρέπει να αποκηρύξουν την καταστροφική πολυφωνία.

Ωστόσο, όλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τη συμμετοχή του Γκάιτνερ αναφέροντας ότι η παρουσία του είναι "ανεπίσημη" και έχει να κάνει με "επικοινωνιακούς λόγους", ενώ κάποιοι δήλωσαν ξεκάθαρα την ενόχλησή τους για τις υποδείξεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών.

Οταν πριν από την έναρξη ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Ντιντιέ Ρέιντερς, ερωτήθηκε εάν ο Γκάιτνερ βρίσκεται στην Πολωνία για να μιλήσει ή να ακούσει, απάντησε: "Η καλύτερη λύση είναι να ακούσει... Μπορούμε πάντα να συζητήσουμε με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας. Θα ήθελα να ακούσω πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν τα ελλείμματα και... το χρέος τους".

Τον ρόλο του υποβάθμισε και η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών, Ελένα Σαλγκάδο, διευκρινίζοντας ότι ο Γκάιτνερ "δεν λέει κάτι άλλο και απλά μας στηρίζει να συνεχίσουμε αυτήν την πορεία".


Νέα παρέμβαση Ομπάμα για την κρίση

Νέα πρωτοβουλία, με σειρά επαφών για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, ώστε να γεφυρωθεί το ρήγμα που προέκυψε στο Eurogroup της Πολωνίας, αναλαμβάνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Oπως ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος Ομπάμα θα έχει συνομιλίες με τους αρχηγούς των κρατών της Ευρωζώνης την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να διασφαλίσει πως η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ των εταίρων παραμένουν ισχυρές, εν όψει και της συνάντησης των G20 στη Γαλλία τον Νοέμβριο. Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, είχε ασκήσει νωρίτερα πιέσεις στο Eurogroup ώστε να γίνει μόχλευση αλά αμερικάνικα στα κεφάλαια του μηχανισμού στήριξης EFSF, προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα. Ο Τίμοθι Γκάιτνερ επέμεινε στην αύξηση της μόχλευσης του EFSF, που έχει διαθέσιμα 440 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που θα μπορούσε να γίνει, σύμφωνα με αξιωματούχους, στα πρότυπα του αμερικανικού προγράμματος TALF. Ο Γκάιτνερ δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες.

Το εν λόγω αμερικανικό πρόγραμμα TALF (Term Asset-Backed Securities Loan Facility) συστάθηκε από την αμερικανική Fed και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008 για να τονώσει την "παγωμένη" αγορά εγγυημένων αξιογράφων (asset-backed securities). Ετσι η FED της Νέας Υόρκης θα μπορούσε να δανείσει κεφάλαια έως 200 δισ. δολ. λαμβάνοντας ως εγγυήσεις τιτλοποιήσεις στοιχείων ενεργητικού με "κούρεμα", ενώ το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προσέφερε πιστωτική προστασία ύψους 20 δισ. Σύμφωνα με το Reuters, με τον τρόπο αυτό ο EFSF θα μπορούσε να παράσχει πιστωτική προστασία στην ΕΚΤ για να αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης
Bookmark and Share