Τεμαχισμό της επιχείρησης, και πώληση μιας «μικρής» ΔΕΗ είναι το νέο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης.
Το ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι αυτή τη... στιγμή, υπάρχουν τρεις επιλογές για την επιχείρηση : Οι δύο πρώτες που είναι γνωστές αφορούν στην πώληση σε στρατηγικό επενδυτή ή στην πώληση θυγατρικών. Η Τρίτη επιλογή που έγινε γνωστή σήμερα αφορά στη δημιουργία μιας νέας «μικρής» ΔΕΗ που θα περιλαμβάνει κομμάτια από τις σημερινές δραστηριότητες της επιχείρησης (λιγνιτικές μονάδες, υδροηλεκτρικά, κλπ), η οποία και θα πωληθεί σε επενδυτή, ο οποίος και θα έχει την πλειοψηφία. Σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου το δημόσιο θα διατηρήσει το 51% στη μητρική ΔΕΗ.
Έρχεται εφεδρεία για τους διοικητικούς
Έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη να βρεθούν λύσεις σχετικά με το προσωπικό της επιχείρησης, το οποίο σε ορισμένες υπηρεσίες αιχμής (ορυχεία και μονάδες) παρουσιάζει ελλείψεις, όμως σε άλλες (με προεξάρχουσες τις διοικητικές) είναι πλεονάζον. Και ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό ήδη καταρτίζεται πρόγραμμα από τη διοίκηση της επιχείρησης το οποίο πιθανότατα θα περιλαμβάνει αναδιανομή προσωπικού αλλά και εφεδρείες.
Δεν έχουμε αποφασίσει αυξήσεις στο ρεύμα
Ερωτηθείς αν πρόκειται από τον Ιανουάριο του 2012 να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο υπουργός, διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο. Το θέμα των αυξήσεων στα τιμολόγια αποτελεί υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο του μνημονίου – εξομοίωση των λιανικών τιμών με το πραγματικό κόστος παραγωγής- με την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, να έχει συμφωνήσει οι αναπροσαρμογές να γίνουν σταδιακά, και σε δόσεις, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν απότομα οι καταναλωτές. Έτσι, η πρώτη δόση έγινε στις αρχές Ιανουαρίου του 2011, και η προοπτική είναι να γίνουν άλλες δύο, μια στις αρχές του 2012, και μια Τρίτη, στις αρχές του 2013. Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο για αυξήσεις ο υπ. ΠΕΚΑ και για το Τέλος ΑΠΕ. Είπε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς (όπως η ΡΑΕ), για να προσδιοριστεί ποιο ακριβώς είναι το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ για φέτος και τα επόμενα χρόνια, αναφορικά με τις αμοιβές των παραγωγών ΑΠΕ.
Τι είπε για τον λιγνίτη
Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε τρίτους, ο κ. Παπακωσταντίνου ανέφερε ότι η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς δεν έγινε δεκτή από την ΕΕ και ότι εξετάζεται αυτή τη στιγμή μια καινούργια, που περιλαμβάνει την πώληση μονάδων του Αμύνταιου και της Μεγαλόπολης (όχι το σύνολο) που μαζί με τη Βεύη και τις ανταλλαγές ενέργειας (swaps), θα πλησιάζει το 40% της λιγνιτικής ενέργειας για το οποίο η Κομισιόν ζητά να ανοίξει η πρόσβαση στους ιδιώτες.
ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ...
Σχετικά με τις άλλες ΔΕΚΟ της ενέργειας ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ισχύει το χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποίησης που έχει ανακοινωθεί. Ειδικά για τη ΔΕΠΑ πρόσθεσε ότι έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση της option ενώ σύντομα θα υπάρξει λύση στο θέμα της ανανέωσης της σύμβασης προμήθειας της ΔΕΗ.
Τέλος, για τις ΑΠΕ ο υπουργός προανήγγειλε έναρξη διαλόγου για επαναπροσδιορισμό των εγγυημένων τιμών, που θα υλοποιηθεί μετά από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς.