Έναν απολογισμό για τα δύο χρόνια του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία κάνει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της με τίτλο «Αθήνα, ειδική οικονομική ζώνη», η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί ότι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι το έλλειμμα της Ελλάδας δεν ήταν τόσο... οικονομικής, όσο πολιτικής υφής, κάνοντας λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας. Μέχρι τώρα αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας δεν κατέστη δυνατόν να μειωθεί.
Σύμφωνα με τη FAZ «μπορεί μεν η κυβέρνηση να έχει διανύσει κάποια στάδια στην πορεία της πραγματοποίησης των μεταρρυθμίσεων, όμως μετά έμεινε χωρίς ανάσες. Οι εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις και οι σχετικοί νόμοι παρέμειναν παγιδευμένοι στα γρανάζια των πελατειακών συμφερόντων ή της γραφειοκρατίας».
Το άρθρο αναφέρει ακόμη ότι λόγω κακής οικονομικής διαχείρισης για περισσότερα από 30 χρόνια η Ελλάδα έχει: «Μια οικονομία, η οποία δεν είναι ανταγωνιστική. Μια νοοτροπία, με την οποία δεν μπορεί κάποιος να οργανώσει ένα κράτος. Μια πολιτική τάξη, η οποία έχει αποτύχει. Ένα εκλογικό σώμα, το οποίο βοήθησε αυτή την πολιτική τάξη να ανέλθει στην εξουσία. Και έναν Πρωθυπουργό ο οποίος δεν φαίνεται πλέον ότι δίνει την εντύπωση, πως πιστεύει και ο ίδιος σε μια αλλαγή της κατάστασης».
Ως εκ τούτων, τα «πακέτα» στήριξης δεν δείχνουν να είναι αρκετά για να κλείσουν τις πολλές «τρύπες» του προϋπολογισμού της χώρας με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να βουλιάζει κατά τρίτο σε σειρά χρόνο στην ύφεση υποστηρίζει η εφημερίδα και προσθέτει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, ακόμα και σε περίπτωση `κουρέματος' του χρέους η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα βρεθεί και πάλι υπερχρεωμένη».
Κατά την FAZ «στη Γερμανία το υπουργείο οικονομίας πρότεινε να οργανώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια διεθνή διάσκεψη επενδυτών για την Ελλάδα. Στο Βερολίνο θεωρούν καλή ιδέα την θέσπιση ευρωπαϊκών-ελληνικών `περιφερειών που θα διέπονται από ειδικό (οικονομικό) καθεστώς'. Ίσως η Κίνα, η οποία επενδύει ισχυρά σε ελληνικά λιμάνια να ενδιαφέρεται για μια τέτοια ειδική οικονομική ζώνη σε ευρωπαϊκό έδαφος».