Το Βερολίνο εξετάζει κούρεμα του χρέους περίπου κατά 50% με μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών
Σε αλλαγή στρατηγικής για την καταπολέμηση του ελληνικού προβλήματος και της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη προσανατολίζονται τώρα, όπως όλα δείχνουν, οι Γερμανοί και οι πιο στενοί σύμμαχοί τους.
Οι... Ευρωπαίοι αναζητούν λύσεις καθώς εντείνονται οι πιέσεις από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Ζου Ξιαοτσουάν, τον καναδό κεντρικό τραπεζίτη Μαρκ Κάρνεϊ, αλλά και τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζορτζ Σόρος, ώστε να μπορέσει επιτέλους η Ευρώπη να βρει συνολική λύση στην κρίση χρέους που απειλεί με ντόμινο ολόκληρη την ήπειρο και την παγκόσμια οικονομία. Οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρότερων χωρών στον πλανήτη (G20), ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και οι άλλοι επικεφαλής των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, ολόκληρη η ηγεσία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησαν συνομιλίες κορυφής στην Ουάσιγκτον αναζητώντας φως στο τούνελ. Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Αντόνιο Μπόργκες κάλεσε την ΕΚΤ να αναλάβει αμέσως δράση αφού, όπως είπε, είναι «ο μόνος φορέας που μπορεί να τρομάξει τις αγορές».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την υποστήριξη της Ολλανδίας και της Αυστρίας πιέζει τώρα για μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών δανειστών της Ελλάδας στο κόστος σωτηρίας της χώρας μας. Πρακτικά οι Γερμανοί θέλουν να υποστούν οι ξένες τράπεζες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά κρατικά ομόλογα μεγαλύτερο «κούρεμα» από ό,τι αναμενόταν μέχρι σήμερα (50% αντί για 21% που προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου).
ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ.
Επίσης ο Σόιμπλε φαίνεται να συζητά ταχύτερη υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), του νέου ταμείου βοήθειας της ΕΕ που είχε προγραμματιστεί να λειτουργήσει από το 2013. Τώρα εξετάζεται η δημιουργία του το 2012. Ουσιαστικά όλα αυτά σημαίνουν ότι το Βερολίνο εξετάζει πλέον και λύση οργανωμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας με «κούρεμα» χρέους περίπου κατά 50%, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι δανειστές μας (τράπεζες). Παράλληλα οι τράπεζες αυτές θα ενισχυθούν μέσω του EFSF ή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις ζημιές που θα έχουν στους ισολογισμούς τους λόγω του μεγαλύτερου «κουρέματος» των ομολόγων.
ΛΥΣΗ ΓΚΑΪΤΝΕΡ.
Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών εξετάζεται επίσης ενίσχυση του σημερινού προσωρινού ευρωπαϊκού ταμείου ευρωπαϊκής σταθερότητας (EFSF) των 440 δισ. ευρώ ώστε να αυξηθεί η δύναμή του.
Η ενίσχυση αυτή με τη χρήση εγγυήσεων και όχι με ζεστό χρήμα είναι λύση που είχε προτείνει πρώτος ο Γκάιτνερ και αν τελικά πραγματοποιηθεί, η δύναμη του EFSF μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 3 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τους «Κυριακάτικους Τάιμς» του Λονδίνου. Αλλες εκτιμήσεις πάντως που αναφέρονται στο Ρόιτερς κάνουν λόγο για 2 τρισ ευρώ.
Εάν γίνει κάτι τέτοιο, παρά τις σθεναρές αντιδράσεις από την ΕΚΤ που δεν θέλει να συμμετάσχει σε ενίσχυση του Ταμείου, θα δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας και για την Ιταλία και την Ισπανία που απειλούνται σήμερα από το ντόμινο.
Οπως προειδοποίησε ο Γκάιτνερ από την Ουάσιγκτον όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση G20 και ΔΝΤ, η αδυναμία να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση απειλεί με «πλημμύρα χρεοκοπιών, φυγή καταθέσεων και καταστροφικούς κινδύνους. Οι αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της Ευρώπης δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι να μεγαλώσει κι άλλο το πρόβλημα». Παρόμοιο αν και λιγότερο δραματικό ήταν το μήνυμα που έστειλαν από την αμερικανική πρωτεύουσα κορυφαία στελέχη της Λαϊκής (κεντρικής) Τράπεζας της Κίνας.
Οπως είπε από την Ουάσιγκτον ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν, μόλις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εγκρίνουν την ενίσχυση του EFSF, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δουν πως θα βρεθεί τρόπος ώστε τα κεφάλαια του Ταμείου να έχουν μεγαλύτερη δύναμη. Σύμφωνα με το Ρόιτερς, στόχος είναι να πενταπλασιαστεί με εγγυήσεις ή άλλη ρύθμιση το κεφάλαιο του EFSF.
ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ.
Το κακό είναι ότι ακόμη μία φορά και σε ακόμη ένα θέμα οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διχασμένοι για τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης. Οπως έχει αναφέρει ο Γκάιτνερ, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στις αγορές η διαφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της ΕΚΤ.
Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα συνεχώς μεγεθύνεται και η κρίση χτυπά την πόρτα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Είναι ενδεικτικό ότι - όπως έγραψε η εφημερίδα «Journal du Dimanche» - η γαλλική κυβέρνηση πριν από μερικές ημέρες υπέβαλε σε πέντε μεγάλες τράπεζες της χώρας σχέδιο ενίσχυσης 10-15 δισ. ευρώ.