Μισθολόγιο με πέντε επιδόματα και εφεδρεία για 28.000-30.000 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Μισθολόγιο με πέντε επιδόματα και εφεδρεία για 28.000-30.000

Δραστικές αλλαγές στο σύστημα αμοιβών στο δημόσιο επέρχονται με το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο του Yπουργείου Οικονομικών.

Το ενιαίο...
μισθολόγιο προβλέπει 5 επιδόματα, ενώ ταυτοχρόνως θεσμοθετείται η εργασιακή εφεδρεία για 28.000-30.000 άτομα.

Για την εφαρμογή των νέων διατάξεων δεν προβλέπεται καμία μεταβατική περίοδος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν απώλειες που φτάνουν ή και υπερβαίνουν το 50%. Αυτό, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, συμβαίνει γιατί παρά την αύξηση των βασικών εισαγωγικών μισθών καταργούνται τα περισσότερα επιδόματα.

Από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο εξαιρούνται οι ένστολοι, οι δικαστικοί, οι διπλωμάτες, οι ανώτατοι κληρικοί, οι πανεπιστημιακοί, οι διευθυντές και επιμελητές του ΕΣΥ, τα ειδικά μισθολόγια δηλαδή που σύμφωνα με το Yπουργείο Οικονομικών θα ενταχθούν στο νέο μισθολόγιο σε δεύτερη φάση.

Με το νέο μισθολόγιο, οι βασικοί εισαγωγικοί μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:

· Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ): Στα 780 ευρώ από 711

· Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ): Στα 858 ευρώ από 830

· Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ): Στα 1.037 ευρώ από 938

· Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ): Στα 1.092 ευρώ από 985.

Για τους νέους εισαγωγικούς μισθούς θα ισχύει πλαφόν 3.000 ευρώ (βασικός μισθός & επιδόματα) και ανάλογη εφαρμογή θα υπάρξει στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ, όπου το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των αμοιβών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.900 ευρώ, με εξαίρεση τα διευθυντικά στελέχη.

Τα μόνα επιδόματα που διατηρούνται είναι τα:

· Επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας, που θα φτάνει μέχρι τα 150 ευρώ.

· Παραμεθόριων περιοχών, που θα είναι 100 ευρώ.

· Εορτών και αδείας: 500 ευρώ για τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 το καλοκαίρι.

· Οικογενειακό, μόνο όμως για έγγαμους με παιδιά (με 50 ευρώ για το 1ο παιδί αντί 53 σήμερα).

· Θέσης ευθύνης, που φτάνει μέχρι τα 700.

Καταργείται το κίνητρο απόδοσης που λάμβαναν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και θεσμοθετείται το επίδομα επίτευξης στόχων, το οποίο θα κυμαίνεται από 10% έως 25% του ετήσιου βασικού μισθού και ο υπάλληλος θα το λαμβάνει μόνο εφόσον ξεπερνά το 90% του στόχου που θα του θέτει η υπηρεσία.

Ειδικά για τους υπαλλήλους Yπουργείου Οικονομικών, θεσμοθετείται το επίδομα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων που θα φτάνει στο 15% του μηνιαίου βασικού μισθού και ο υπάλληλος θα το λαμβάνει μόνο εφόσον ξεπερνά το 90% των στόχων που του θέτει η υπηρεσία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την εργασιακή εφεδρεία. Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα βρεθεί σε πρώτη φάση εκτός Δημοσίου ανέρχεται σε 28.000 ως 30.000. Από την εφεδρεία εξαιρούνται εκπαιδευτικοί, νοσηλευτικό προσωπικό, διπλωματικοί υπάλληλοι, οι κληρικοί, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι πυροσβέστες. Στην εφεδρεία δεν εντάσσονται και οι δύο σύζυγοι, οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι αποχωρούν από το Δημόσιο οι υπάλληλοι που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 55, εφόσον μέχρι τις 31/12/2013 δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο νόμου, «δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι σε ΟΤΑ και λοιπά ΝΠΔΔ απολύονται αυτοδικαίως με τη συμπλήρωση τριακονταπενταετούς πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και του 55ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον η συμπλήρωση της ως άνω υπηρεσίας και του ως άνω ορίου ηλικίας αποχωρήσουν μέχρι την 31/12/2013 και δικαιούνται πλήρη σύνταξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share