Οι πραγματικές ζημίες από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μπορεί να ανέλθουν κοντά στο 60% για τους ιδιώτες ομολογιούχους, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters Breakingviews.
Το τελικό ύψος των απωλειών, παρά την.. απόφαση της Συνόδου Κορυφής για «κούρεμα» 50% θα υπολογιστεί μετά τον προσδιορισμό του κουπονιού, που θα δοθεί με τα νέα ομόλογα. Το κουπόνι αποτελεί τη βασική μεταβλητή ενώ ένας άλλος παράγοντας είναι και η προκαταβολική μείωση των ομολόγων στο μισό της ονομαστικής τους αξίας.
Εάν το κουπόνι διαμορφωθεί στο μέσο όρο του κόστους του υφιστάμενου χρέους της Ελλάδας, περίπου 5%, η αξία των νέων ομολόγων θα είναι μόλις στο 84% και οι συνολικές ζημίες θα ανέλθουν στο 58%.
Αναλυτικά, η ανάλυση του Reuters αναφέρει τα εξής:
Ποσό μεγάλο θα είναι το ύψος των ζημιών που θα υποστούν οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων; Θα νόμιζε κανείς ότι αυτό αποφασίστηκε στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα: η ονομαστική αξία των ομολόγων που κατέχουν θα μειωθεί στο μισό. Ωστόσο, το κουπόνι που θα δοθεί με τα νέα ομόλογα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Εάν η ευρωζώνη τηρήσει σκληρή στάση, οι πραγματικές ζημίες ενδέχεται να προσεγγίσουν το 60%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Breakingviews.
Η προσωρινή συμφωνία μεταξύ της ευρωζώνης και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), που εκπροσωπεί τις τράπεζες, προβλέπει την ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα στο ήμισυ της ονομαστικής τους αξίας. Η ευρωζώνη θα συνεισφέρει 30 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το λεγόμενο PSI, ως κίνητρο προς τους ιδιώτες για να προστατευθεί το κεφάλαιο των νέων ομολόγων. Επίσης, φαίνεται ότι τα νέα ομόλογα θα έχουν 30ετή διάρκεια.
Το αντίδωρο θα μπορούσε να σημαίνει ότι το κεφάλαιο και τα κουπόνια των νέων ομολόγων θα προεξοφλούνται με διαφορετικά επιτόκια, δεδομένου ότι το κεφάλαιο είναι εγγυημένο, όχι όμως και τα κουπόνια. Ένα χαμηλό επιτόκιο, για παράδειγμα 3,8%, που είναι αντίστοιχο με το κόστος δανεισμού από τον μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης (EFSF), φαίνεται να είναι κατάλληλο για το κεφάλαιο. Ωστόσο, για τα κουπόνια απαιτείται ένα υψηλότερο επιτόκιο, της τάξεως για παράδειγμα του 9%, όσο ήταν και η απόδοση των ελληνικών ομολόγων τότε που η χώρα έλαβε το πρώτο πακέτο στήριξης το 2010.
Το κουπόνι αποτελεί την βασική μεταβλητή. Εάν το κουπόνι των ομολόγων διαμορφωθεί στο 6%, όπως έγραψαν ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης την προηγούμενη εβδομάδα, η αξία τους θα ανέλθει στο 94% της νέας ονομαστικής τους τιμής. Εάν συνεκτιμηθεί και η προκαταβολική μείωση στο μισό της ονομαστικής τους αξίας, η συνολική ζημία για τους ιδιώτες ομολογιούχους θα ανέλθει στο 53%. Ωστόσο, εάν το κουπόνι διαμορφωθεί στο μέσο όρο του κόστους του υφιστάμενου χρέους της Ελλάδας, περίπου 5%, η αξία των νέων ομολόγων θα είναι μόλις στο 84% και οι συνολικές ζημίες θα ανέλθουν στο 58%.
Οι τράπεζες πιθανόν να επιδιώξουν να διαπραγματευτούν και άλλα κίνητρα για να περιορίσουν τις ζημίες - όπως για παράδειγμα την δέσμευση να αυξηθεί το επιτόκιο των κουπονιών στην περίπτωση που η οικονομία της Ελλάδας αναπτυχθεί με μεγαλύτερο ρυθμό στο μέλλον. Όμως, οι επιλογές των ιδιωτών περιορίζονται από το γεγονός ότι το χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της.