«Γκρίζες ζώνες» εντοπίζουν αναλυτές σε δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής και κοινός παρονομαστής όλης της κριτικής είναι ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα σε σχέση με καίρια ζητήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Η εφημερίδα «Wall Street Journal» θεωρεί ότι οι...αποφάσεις που ελήφθησαν είναι «ένα μικρό τσιρότο σε μια μεγάλη πληγή» και υποστηρίζει μέσω σχολίων μεγάλων τραπεζιτών της Γουόλ Στριτ ότι χρησιμοποιούνται τα ίδια χρηματοοικονομικά εργαλεία που κλιμάκωσαν την κρίση το 2008, αντί να την αντιμετωπίσουν επί της ουσίας.
Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ανέφερε ότι η Ε.Ε. ακόμη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της κρίσης, ενώ τα αίτια, όπως οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διάθεση χρημάτων σε τράπεζες και κυβερνήσεις, αναμένονται να τεθούν στο τραπέζι τους επόμενους μήνες.
Στη σύνοδο των Βρυξελλών, υποστηρίζουν τα δημοσιεύματα, δεν υπήρξαν τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς οι Ευρωπαίοι θα πετύχουν τους στόχους που έθεσαν και τίθενται τρία ερωτήματα: Υπό ποιους όρους οι ιδιώτες επενδυτές θα κληθούν να συμφωνήσουν σε εθελοντική παραγραφή του χρέους κατά 50%; Πώς θα επιτευχθεί η μόχλευση του EFSF από τα 440 δισ. ευρώ στο 1 τρισ. ευρώ; Θα είναι αρκετά τα κεφάλαια αυτά ως δίχτυ προστασίας σε Ισπανία, Ιταλία, ακόμη και Γαλλία;
«Η Ελλάδα, με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, δεν είναι κοντά στην έξοδο από το τούνελ και δεν θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη», σημείωσε κύριο άρθρο της «Τάιμς». Η Ελλάδα, συνεχίζει η ίδια εφημερίδα, πρέπει να κάνει πολλά από μόνη της (απελευθέρωση αγοράς εργασίας, φοροδιαφυγή, περιορισμός της γραφειοκρατίας, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.) για να επιστρέψει σε ανάπτυξη και, αν η Ευρώπη συνεχίσει να επιμένει σε λιτότητα και προγράμματα άσχετα με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, η χώρα δεν θα τα καταφέρει, και, στο τέλος, η παραγραφή χρέους θα έχει ως αποτέλεσμα να εκθέσει σε κίνδυνο τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η σύγχυση, υποστηρίζουν οι αναλυτές, δεν θα ήταν απαραίτητη, αν η ΕΚΤ είχε την δικαιοδοσία να δανείζει και να αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο. Χωρίς αυτή την αλλαγή και χωρίς ανάπτυξη, προειδοποιούν Αμερικανοί αναλυτές, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα συνεχίζεται, απειλώντας την αμερικανική οικονομία και την παγκόσμια ανάπτυξη.
Post Top Ad
Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011
Home
Unlabelled
«Μικρό τσιρότο σε μεγάλη πληγή»