Την ικανοποίηση του ωστόσο για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, διατηρεί τη σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο κ.Γκρούεφσκι πάντως σχολίασε επικριτικά τις... επισημάνσεις τού αρμόδιου για την Διεύρυνση της ΕΕ, Επιτρόπου Στέφαν Φούλε για την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ και επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας.
«Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στην δήλωση του Επιτρόπου Στέφαν Φούλε και με το χέρι στην καρδιά να του διαμηνύσω ότι η στρατηγική των υπερβολών για ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης και της δημόσιας διοίκησης, σε συνάρτηση με το δήθεν πρόβλημα για την ελευθερία της έκφρασης και για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, δεν πρόκειται να αυξήσουν τις πιέσεις προς εμάς για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι απόψε.
«Η προσέγγιση αυτή δεν βοηθά στην επίλυση του βασικού προβλήματος για την ενταξιακή πορεία της χώρας μας, το οποίο όλοι ξέρουμε πολύ καλά ποιο είναι: είναι το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και με την εθνική ταυτότητα και γλώσσα μας, η οποία είναι η μακεδονική», πρόσθεσε.
Ο κ.Γκρούεφσκι, ακόμη, σχολίασε επικριτικά το γεγονός ότι στην έκθεση της Επιτροπής για την ΠΓΔΜ «αποφεύγεται επίτηδες για μία ακόμη φορά», όπως είπε, ο προσδιορισμός «μακεδονικός-ή- ό» για τον κατονομασμό της γλώσσας, του λαού και των κρατικών οργάνων της χώρας.
Τη δυσαρέσκειά του για την αποφυγή του προσδιορισμού «μακεδονικός-ή- ό» στην έκθεση της Επιτροπής εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή, στις έξι τελευταίες ετήσιες εκθέσεις που κάνει για την πρόοδο της ΠΓΔΜ, αποφεύγει συστηματικά τη χρησιμοποίηση του προσδιορισμού «μακεδονικός-ή- ό».
Η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, χώρας το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε πρώτη φορά σύσταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ στην έκθεσή της το 2009. Η ίδια σύσταση επαναλήφθηκε και στις εκθέσεις του 2010 και του 2011, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει ακόμη τη σύσταση αυτή της Επιτροπής, κυρίως λόγω της έλλειψης προόδου στο ζήτημα της ονομασίας.