Ευ. Βενιζέλος : Δοκιμάζεται η κοινωνική αλλά και η εθνική(..) συνοχή - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ευ. Βενιζέλος : Δοκιμάζεται η κοινωνική αλλά και η εθνική(..) συνοχή



Για ηθική και υπαρξιακή κρίση, εκτός της οικονομικής, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα διατρέχει κινδύνους».


Σε άρθρο του...στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι «αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλοιώνεται ή ακόμα και να αντιστρέφεται η πραγματικότητα», προσθέτοντας ότι «η ελληνική κοινωνία δείχνει να απαντά με λάθος τρόπο σε λάθος ερωτήματα και να αγνοεί κρίσιμα δεδομένα που απορρέουν από το συσχετισμό των δυνάμεων και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίστηκε μεταξύ άλλων με αυτοκριτική διάθεση αφού παραδέχτηκε πως το κυβερνών κόμμα έχει καθυστερήσει να αντιδράσει στις ανάγκες που επιτάσσει η νέα πραγματικότητα, όπως επίσης παραδέχτηκε και τα λάθη που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια. "Κανείς από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να αγνοήσει το μέγεθος της προσπάθειας των δύο αυτών χρόνων. Το δημοσιονομικό αποτέλσεμα, τις δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, τις αλλαγές".
Σε έντονο ύφος ο υπουργός οικονομικών δήλωσε την επιτακτική ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωσης του κράτους λέγοντας πως « η χώρα πρέπει να οργανωθεί και πάλι εκ του μηδενός».
Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε ακόμη φανερή τη δυσαρέσκειά του απέναντι στη αρνητική υποδοχή όπως ο ίδιος είπε των μέτρων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το λαό, ενώ αναρωτήθηκε για το πώς είναι δυνατόν ο απλός πολίτης να ενοχλείται όταν η χώρα του αντί να χρωστά 200 δισ. να χρωστά μόλις 100 δισ. και το δημόσιο χρέος της χώρας το 2020 αντί να είναι το 173% του ΑΕΠ να είναι 120% πολύ μικρότερο κατά 53 ποσοστιαίες μονάδες.
Τώρα όσον αφορά στις ελληνικές τράπεζες παραδέχτηκε πως τα νέα δεδομένα θα τις οδηγήσουν στην καταγραφή μεγαλύτερων ζημιών από αυτές που προέβλεπε η απόφαση Ιουλίου όμως κατηγορηματικά δήλωσε πως ανάμεσα στις τράπεζες και το έθνος υπερισχύει αδιαμφισβήτητα το έθνος δικαιολογώντας με τον τρόπο αυτό τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται γι’ αυτές.
Ο υπουργός Οικονομικών πάνω στο θέμα αυτό ανέφερε «Από το 2008 έως σήµερα το κράτος έχει αναλάβει το βάρος στήριξης, µε τη µορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης και εγγυήσεων, των ελληνικών τραπεζών, ύψους 128 δισ. και από αυτά έχουν ήδη ενεργοποιηθεί τα 93 δισ. Το Δηµόσιο µετέχει στο σκληρό πυρήνα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών µε προνοµιούχες µετοχές 3,9 δισ. ευρώ, που το συνολικό τους ύψος είναι µεγαλύτερο από τη συνολική χρηµατιστηριακή αξία των µετοχών όλων των τραπεζών.
Αρα κανείς δεν έχει µεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πορεία των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών από το ελληνικό Δηµόσιο ως προνοµιούχο µέτοχο και εγγυητή τους. Τράπεζες για µας είναι οι καταθέτες και οι αναπτυξιακές τους λειτουργίες στην οικονοµία µέσω της χορηγήσεως δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Θέλουµε ισχυρές και υγιείς ιδιωτικές τράπεζες. Μας αρκεί ένας αναδιοργανωμένος δηµόσιος πυλώνας. Δεν θέλουµε να αλλοιώσουµε τον ιδιωτικό χαρακτήρα των ιδιωτικών τραπεζών. Θέλουµε όµως το Δηµόσιο να βγει ωφελημένο από τη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.»

Για τα ασφαλιστικά ταμεία ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως οι απώλειες στην περιουσία τους θα αναπληρωθούν με μεταφορά δημόσιας περιουσίας. "Αυτή η μεταφορά δεν βαραίνει το δημόσιο χρέος και θα γίνει μέσω ανώνυμης εταιρείας εδικού σκοπού , οι μετοχές της οποίας θα διανεμηθούν αναλογικά στα Ταμεία".
Σημαντική τέλος είναι η οξεία αντιπαράθεσή του με εκείνους που υποστηρίζουν πως η απόφαση της 26 ης Οκτωβρίου περιορίζει την εθνική κυριαρχία , θέτοντάς τη υπό επιτροπεία απαντώντας πως σε σχετική παράγραφο ( υπ’ αριθμόν 10) διασφαλίζεται η κυριότητα της όλης διαδικασίας και η ευθύνη της εφαρμογής της ανήκει ξεκάθαρα στην ελληνική κυβέρνηση..
Bookmark and Share