Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...


Μιλώντας προχθες στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι «διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να ελαφρύνουμε το χρέος», προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η μεγάλη διαπραγμάτευση και το μεγάλο πρόβλημα».

Και συμπλήρωσε ότι αυτό που δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε είναι να παράγουμε νέα...
καθοριστικό είναι η πλήρης έκθεση, η οποία θα είναι σε μορφή που να μπορεί να αναλυθεί», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ. «Περιμένουμε την έκθεση, θα την αναλύσουμε και στη συνέχεια θα λάβουμε μια απόφαση για την έκτη δόση» του δανείου προς την Ελλάδα, δήλωσε επίσης ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, αφού χαιρέτισε το τέλος των εργασιών της τρόικας.

Επίσης, «αποφασιστική λύση» για το ελληνικό χρέος ζητεί και ο Ζοζέ Μπαρόζο.

Η κρίση είναι πλήρης, υπάρχει κίνδυνος να λάβει συστημικές διαστάσεις, και από την Ε.Ε. απαιτούνται πλήρεις απαντήσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο μιλώντας χθες ενώπιον της Oλομέλειας της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν συνέδεσε ευθέως τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να υπάρξουν σε σχέση με το ελληνικό κρατικό χρέος, με το ζήτημα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα δύο θέματα είναι αλληλένδετα.

Ο Ζοζέ Μπαρόζο ανέφερε επίσης ότι απαιτείται μια αποφασιστική λύση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, που θα διασκεδάσει τις ανησυχίες των αγορών και τόνισε ότι βασικά σημεία αυτής της λύσης πρέπει να είναι η παροχή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η πρόσθετη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με στόχο την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε την ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων που υιοθετήθηκαν στις 21 Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του EFSF, ενώ τόνισε ότι οι τράπεζες που θα ενισχυθούν με δημόσια(!) χρήματα θα υποστούν συνέπειες σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα η παροχή των μερισμάτων τους. Τάχθηκε επίσης υπέρ της λειτουργίας εντός του 2012 του μόνιμου μηχανισμού EFSF για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων.

Επίσης, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης του χρέους, προτείνοντας τη «μεγιστοποίηση» της δύναμης πυρός του EFSF χωρίς τα κράτη να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα από αυτά που ήδη έχουν καταθέσει. Ο κ. Μπαρόζο δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με μία από τις πηγές, Ευρωπαίοι ειδικοί έχουν εργαστεί πάνω σε δύο βασικές επιλογές, που είναι γνωστές ως «διαδικασία μόχλευσης», για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος. Και αυτή που θεωρήθηκε ως η πιο εφικτή θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση της ικανότητας χρηματοδοτικής παρέμβασης του EFSF έως και στα 2.500 δισ. ευρώ τον χρόνο, έναντι μιας ικανότητας δανειοδότησης σήμερα που περιορίζεται στα 440 δισ. ευρώ.Ζ.Ζήκου,Καθημερινή.

Bookmark and Share