Μείωση επιτοκίων στο μηδέν και αγορά κρατικών ομολόγων άνευ περιορισμού ζητά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, η Carmignac Gestion.
- Μια … διαφήμιση δίνει τη λύση για το τέλος της κρίσης χρέους.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι πως τόσο οι traders όσο και οι αναλυτές, θεωρούν πως... αυτού του είδους η πολιτική τυπώματος χρήματος που προτείνει η διαφήμιση, και νομισματοποίησης (monetization) του κρατικού χρέους των προβληματικών χωρών, κάτι που σίγουρα αποτελεί εφιάλτη για την ΕΚΤ και τον Τρισέ, είναι η μοναδική λύση που θα μπορέσει να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα αυτήν την στιγμή.
‘Αλλωστε, όπως σημειώνουν, «ενα αδύναμο ευρώ, είναι σίγουρα καλύτερο από ένα διαλυμένο ευρώ».
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν την διαφήμιση-επιστολή, της Carmignac Gestion προς τον Τρισέ:
Προς τον κ. Jean-Claude Trichet,
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Παρίσι, 5 Οκτωβρίου 2011
Αγαπητέ Κύριε,
Αντίο, και σίγουρα δεν θα μας λείψετε!
Κατά τη διάρκεια της καριέρας σας έχετε επιφέρει ένα μοιραίο πλήγμα στη γαλλική βιομηχανία, με την πολιτική του ισχυρού φράγκου στη δεκαετία του '90, βαθύνατε τις επιπτώσεις της κρίσης του 2008, υποτιμώντας το μέγεθός της και, πιο πρόσφατα, βάλατε σε κίνδυνο το ευρώ με την απερίσκεπτη αύξηση των επιτοκίων και την ξεκάθαρα ανεπαρκή στήριξη του χρέους των αδύναμων ευρωπαϊκών χωρών.
Αύριο, θα προεδρεύσετε της συνεδρίασης του Συμβουλίου της ΕΚΤ για τελευταία φορά. Αυτή θα είναι η τελευταία σας ευκαιρία σας να φύγετε με κάτι θετικό. Επιτρέψτε μας λοιπόν να υποβάλουμε τις ακόλουθες προτάσεις τις οποίες θα μπορούσατε να λάβετε υπόψη:
- Μειώστε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ στο μηδέν. Θα μειωθεί αμέσως το επιτοκιακό βάρος ολόκληρης της ευρωζώνης κατά 1,5%. Θα δώσει μια ευπρόσδεκτη ώθηση ιδίως στα πιο αδύναμα κράτη μέλη. Θα έχει επίσης το πλεονέκτημα της παροχής βοήθειας για την καταπολέμηση της υπερτίμησης του ευρώ, η οποία έχει παραλύσει τις εξαγωγές εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.
- Κάντε μια δήλωση πρόθεσης για αγορά απεριορίστων ποσών κρατικών ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών, χωρίς «αποστείρωση» αυτών των παρεμβάσεων.
Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε κατάχρηση, θα μπορούσατε να επιβάλετε το ότι μόλις οι συνολικές αγορές της Τράπεζας υπερβούν ένα ορισμένο ποσοστό του ΑΕΠ μιας χώρας, η συγκεκριμένη χώρα θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής του ΔΝΤ.
Δίνοντας στην ΕΚΤ αυξημένο ρόλο στην αγορά κρατικού χρέους θα λύσει δύο σημαντικά προβλήματα. Θα δώσει στις αδύναμες χώρες και πάλι πρόσβαση στις αγορές, με μη-απαγορευτικούς όρους. Επίσης, θα απαλλάξει τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την εξαιτειτκά προβληματική ανάγκη για μαζική και άμεση αύξηση κεφαλαίου, που απαιτείται λόγω της υποτίμησης των θέσεων τους στα κρατικά ομόλογα. Τέλος, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι μονεταριστές, η ρευστότητα που θα δημιουργηθεί μέσω αυτών των παρεμβάσεων, δεν θα είναι πληθωριστική. Θα μειώσει ελαφρώς τη δύναμη των ισχυρών αποπληθωριστικών δυνάμεων που προκαλεί η εκτεταμένη απομόχλευση, ενώ θα ασκήσει επίσης πίεση προς τα κάτω, για το ευρώ. Αλλά ένα αδύναμο ευρώ δεν θα ήταν προτιμότερο από την εξαφάνισή του;
Η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί άμεση δράση. Οι περιπέτειες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος υποδηλώνουν ότι ούτε οι πολιτικοί ούτε κανένα ίδρυμα, παρά μόνο η ΕΚΤ, είναι σε θέση να δράσει αποφασιστικά. Ως εκ τούτου, το τεράστιο έργο της πλήρωσης αυτού του ρόλου είναι δικό σας.
Ελπίζουμε ειλικρινά ότι ο γεμάτος ζήλο δημόσιος υπάλληλος που όλοι γνωρίζουμε , θα αποδέιξει ότι είναι ένας γνήσιος πολιτικός άνδρας.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Edouard Carmignac
CARMIGNAC GESTION
Το τελευταίο λοιπόν meeting του Τρισέ ως Προέδρου της ΕΚΤ, είναι αύριο, και όλα τα μάτια των αγορών θα είναι στραμμένα επάνω του. Θα δείξει, λοιπόν, εάν έχει αποφασίσει τελικά να αποχωρήσει με «ιστορικές» και καθοριστικές ή όχι, ανακοινώσεις. Βέβαια, για να κάνει οτιδήποτε από τα παραπάνω θα πρέπει πρώτα να πείσει και το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, πράγμα ολίγον δύσκολο…