Γράφουν οι New York Times:
"Η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει σε σκληρές μεταρρυθμίσεις, αλλά η Ευρώπη ζητάει υπερβολική λιτότητα.
Η Ευρώπη έχει...δίκιο να απαιτεί, σε αντάλλαγμα του πακέτου διάσωσης, από την Ελλάδα να πραγματοποιήσει επίπονες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να κάνει την οικονομία της περισσότερο ανταγωνιστική και να δημιουργήσει έσοδα, για να μειώσει το τεράστιο χρέος της.
Χωρίς αυτή την πίεση, είναι πολύ πιθανό ότι η Αθήνα δεν θα μπορούσε ποτέ να αντιμετωπίσει τη σκληρή αντίσταση των συνδικάτων του Δημοσίου, των ελεύθερων επαγγελματιών, των πλουσίων και όλων των ομάδων ειδικών συμφερόντων, που ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τη δράση τους, όπως συνήθως.
Ομως, η Ευρώπη κάνει μεγάλο λάθος να απαιτεί ταυτοχρόνως από την Ελλάδα να επιβάλει νέους φόρους και σκληρές δημοσιονομικές περικοπές, γιατί έτσι θα διαρκέσει περισσότερο και θα γίνει ακόμη χειρότερη η ήδη σοβαρή ύφεση. Αυτό θα καταστήσει αδύνατη την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους από τη χώρα. [...]
Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να απομακρυνθούν από τις πολιτικές λιτότητας, που πνίγουν την ανάπτυξη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ισχυρότερες οικονομίες, όπως η Γερμανία. [...]
Εάν η επιπλέον βοήθεια (στην Ελλάδα) συνδεθεί με ένα παρόμοιο σετ οικονομικών πολιτικών χωρίς νόημα, η Ελλάδα θα εξωθηθεί στη χρεοκοπία, δημιουργώντας μία ακόμη μεγαλύτερη τρύπα στους ευρωπαϊκούς ισολογισμούς και ενισχύοντας τους φόβους ότι και άλλες χρεωμένες χώρες μπορεί σύντομα να χρεοκοπήσουν. Οι απαιτήσεις για σκληρότερη λιτότητα πρέπει να δώσουν τη θέση τους στην παραχώρηση χρόνου, ώστε να αποδώσουν οι μεταρρυθμίσεις. [...]
Το ΔΝΤ και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν την Αθήνα για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, για ευρείας βάσης και ενιαίο φορολογικό σύστημα και για αποδοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Και πρέπει να συνεχίσουν να πιέζουν την Ελλάδα να εξαλείψει δεκάδες χιλιάδες άνευ ουσίας θέσεις του Δημοσίου, απελευθερώνοντας χρήματα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Για δεκαετίες, τα βασικά πολιτικά κόμματα της Ελλάδας επιδόθηκαν σε υδροκεφαλισμό του Δημοσίου, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους οπαδούς τους και να μειώσουν τεχνητά την ανεργία. Αυτή η πρακτική βύθισε την Ελλάδα ακόμη περισσότερο στο χρέος και πρέπει τώρα να αναστραφεί.
Τα επόμενα πακέτα διάσωσης θα πρέπει να δίνονται με την προϋπόθεση οι ελληνικές κυβερνήσεις να υλοποιούν τις μεταρρυθμίσεις και όχι μόνο να εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική έγκριση. Για να αποτραπεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, απαιτούνται επιθετικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και η δημιουργία «χώρου», στον οποίο θα ανθήσουν η οικονομική ανάκαμψη και η ανάπτυξη".