Το επικρατέστερο σενάριο: Kούρεμα 35% - 50% με ισχυρή τραπεζική στήριξη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Το επικρατέστερο σενάριο: Kούρεμα 35% - 50% με ισχυρή τραπεζική στήριξη

Την επιβολή haircut έως 50% στα ελληνικά κρατικά ομόλογα αλλά με ταυτόχρονη ισχυρή στήριξη προς τις τράπεζες και τη συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ εξετάζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και -κατά τη γνώμη μας- αυτό θα είναι το τελικό σχέδιο που θα επιβληθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου στη χώρα μας.

Ωστόσο, μαζί με το haircut στα ελληνικά ομόλογα θα υπάρξει δέσμευση που θα αποκλείει...
ανάλογη ενέργεια για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν λάβει έκτακτη ενίσχυση, όπως η Πορτογαλία, ώστε να πεισθούν οι αγορές πως η Ευρώπη έχει υπό τον έλεγχό της την κρίση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα ώστε μέχρι τη σύνοδο στις 23 Οκτωβρίου όλα να έχουν τελειώσει.

Στα σχέδια των Ευρωπαίων περιλαμβάνεται ένα σχέδιο πέντε σημείων το οποίο προβλέπει τη λύση για την Ελλάδα, την ενίσχυση του EFSF, νέα κεφάλαια για τις τράπεζες, νέα ώθηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την τροποποίηση της ευρωπαϊκής συνθήκης ώστε να βελτιωθεί η οικονομική διαχείριση.

Μία περισσότερο επιθετική πρόταση που εξετάζεται προβλέπει την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα μικρότερης ονομαστικής αξίας με την εγγύηση του EFSF που έχει αξιολόγηση AAA. Όπως σημειώνουν οι πηγές η βέλτιστη επιλογή θα ήταν μία αναδιάρθρωση με απομειώσεις χωρίς εγγυήσεις.

Το σχέδιο στήριξης των τραπεζών που συζητείται προβλέπει τη δημιουργία ενός fund με κεφάλαια του EFSF το οποίο θα έχει τη δυνατότητα απόκτησης άμεσης συμμετοχής στα μετοχικά τους κεφάλαια παρέχοντας εγγυήσεις για τις υποχρεώσεις τους.

Αυτές οι ιδέες ωστόσο συναντούν το εμπόδιο της Γερμανίας η οποία έως τώρα υποστηρίζει πως οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών πρέπει να προχωρήσουν ανάλογα με την κατάσταση κάθε χώρας ξεχωριστά.

Οι αξιωματούχοι εξετάζουν συνολικά επτά τρόπους για την ενίσχυση του EFSF οι οποίοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Ο πρώτος επιτρέπει το δανεισμό από την ΕΚΤ ενώ ο δεύτερος τη χρήση του ως “ασφαλιστή” των ομολόγων. Η ΕΚΤ έχει απορρίψει τον πρώτο τρόπο με αποτέλεσμα ο δεύτερος να φαίνεται περισσότερο πιθανός ο οποίος για να εφαρμοστεί η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Επίσης ενισχύεται η υποστήριξη προς την επιτάχυνση κατά ένα έτος της δημιουργίας του μόνιμου μηχανισμού η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2013 ενώ εξετάζεται και η χαλάρωση του κανονισμού που προϋποθέτει την ομοφωνία μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης για την παροχή βοήθειας σε μία χώρα.
Bookmark and Share