- Ζημιογόνα κατέστη η Vodafone Hellas
- Σε μισό δισ. ανέρχονται οι αποσβέσεις των δύο εταιρειών
Πολλαπλά οφέλη, για τις Vodafone και Wind, θα έχει η μεταξύ τους προωθούμενη συγχώνευση. Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς χαρακτηρίζουν «νομοτελειακή» τη συγκέντρωση δυνάμεων. Πιθανή θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων. Forthnet και Cyta θα επισπεύσουν τις ενέργειες, ώστε να μπουν στην αγορά κινητής τηλεφωνίας ως «εικονικοί πάροχοι».
Παράλληλα, η Wind ίσως αποφασίσει να πουλήσει τον τομέα σταθερής τηλεφωνίας (πρώην Tellas), καθώς η Vodafone μετέχει σε ποσοστό 18,5% στην Hellas On Line. Ως υποψήφιοι αγοραστές προβάλλουν οι Forthnet, Cyta, και On Telecoms. H Vodafone, υπό νέα διοίκηση πλέον (νέος αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Γλαύκος Περσιάνης, πρόεδρος παρέμεινε ο Νίκος Σοφοκλέους), παραμένει στη δεύτερη θέση.Πλην με συνεχείς απώλειες.
Η Vodafone Ηellas, μέσα σε μια τετραετία (31/3/07-31/3/11), έχει απολέσει έσοδα 685 εκατ. ευρώ, υπερδιπλασιάζοντας τους επισφαλείς πελάτες. Τον Μάρτιο του 2007 τα έσοδά της έφταναν τα 1,7 δισ. και τα κέρδη μετά από φόρους τα 270 εκατ. Το Μάρτιο του 2011, τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 1,08 δισ. και -35 εκατ. Το αρνητικό οικονομικό τελικό αποτέλεσμα, του Μαρτίου 2011, οφείλεται κυρίως στην πληρωμή δανείου 277 εκατ. και στην καταβολή μερισμάτων 247 εκατ.
Παρά ταύτα, το γεγονός ότι η Vodafone Hellas κατέστη ζημιογόνα κατά 35 εκατ. ευρώ (ζημιές μετά από φόρους), αποτυπώνει εύγλωττα την καθίζηση του εγχώριου κλάδου. Πόσο μάλλον, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα αντίστοιχα κέρδη του Μαρτίου 2005, έφταναν για την εταιρεία τα 435 εκατ. ευρώ!
Σε επιμέρους κατηγορίες, οι αποσβέσεις παραμένουν υψηλές (210 εκατ.), ενώ οι επισφαλείς πελάτες μειώθηκαν στα 25 εκατ., έναντι 34 εκατ. πέρυσι (έγινε εκκαθάριση πελατειακής βάσης). Οι επενδύσεις πάγιου εξοπλισμού μειώθηκαν στα 130 εκατ., έναντι 190 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Από την πλευρά της, η Wind Hellas έχει ανακάμψει, μετά τα «τραυματικά» χρόνια του υπέρογκου τραπεζικού δανεισμού.
Οι νέοι ιδιοκτήτες της Wind, οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης, πέρα από τα χρήματα που έχασαν, έβαλαν άμεσα στην εταιρεία περί τα 520 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μόλις ανέλαβαν, είχαν να αντιμετωπίσουν, πέρα από την εγχώρια ύφεση, το υψηλό τίμημα για την ανανέωση των αδειών της εταιρείας.
Το ελληνικό δημόσιο προσδοκά συνολικά έσοδα 380 εκατ. ευρώ από την ανανέωση των αδειών. Αλλά οι Wind και Vodafone αντιδρούν στις υψηλές αποτιμήσεις που προσδιόρισε η ΕΕΤΤ. Υπενθυμίζεται ότι η Wind Hellas ολοκλήρωσε την κεφαλαιακή της αναδιάρθρωση στις 16 Δεκεμβρίου 2010. Η εταιρεία κεφαλαιοποίησε ορισμένα ομολογιακά δάνεια και τόκους, συνολικού ύψους 1,57 δισ. με την έκδοση νέων μετοχών.
Η Wind ανήκει, πλέον, στην επιτροπή ομολογιούχων υψηλής εξασφάλισης, με μητρική εταιρεία την Crystal Almond και τελική υπερκείμενη μητρική εταιρεία την Largo Limited. To 2010 έγινε απομείωση της υπεραξίας της, ύψους 913 εκατ. Παράλληλα, η εταιρεία ελέγχθηκε για τις φορολογικές χρήσεις 2005-2008.
Της επιβλήθηκαν πρόσθετες επιβαρύνσεις 75 εκατ. Η εταιρεία παραμένει στην τρίτη θέση της αγοράς, με μερίδιο που κυμαίνεται μεταξύ 20-22%. Όπως και η Vodafone, είχε πέρυσι μειωμένο κύκλο εργασιών περί τα 280 εκατ. Ο φετινός ρυθμός συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών βαίνει μειούμενος σε σχέση με πέρυσι.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Wind Νάσος Ζαρκαλής, της Vodafone Γλαύκος Περσιάνης, και του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, συναντήθηκαν με τον υπουργό Υποδομών Γιάννη Ραγκούση. Συνεπικουρούμενοι από τον πρόεδρο της ΕΕΚΤ Γιώργο Στεφανόπουλο, εξέφρασαν στον κ. Ραγκούση την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, όσον αφορά στην αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.