«..Εφόσον δεν υπάρχουν ελλείψεις στα επί μέρους υπουργεία και στα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν όσον αφορά τις συγκεκριμένες οργανικές θέσεις, τότε οι θέσεις αυτές καταργούνται..»
Στο στόχαστρο μπαίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου τουλάχιστον 200 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα, οι οποίοι κινδυνεύουν ακόμη και με απολύσεις, καθώς μέσα στο πλαίσιο ριζικής αναδιάρθρωσης της δομής των δημοσίων υπηρεσιών θα πρέπει σε περίπτωση που πλεονάζουν να μετακινηθούν σε... άλλους φορείς, υπό την προϋπόθεση, όμως, να υπάρξουν κενές οργανικές θέσεις σε αυτούς. Την ίδια ώρα, εντός του Νοεμβρίου μπαίνει δραστικό ψαλίδι έως και 30% στις μονάδες όλων των υπουργείων, με καταργήσεις ή συγχωνεύσεις υπηρεσιών.
Ειδικότερα, εγκύκλιος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει τρεις φάσεις για την αναδιοργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών και την ανακατανομή των οργανικών θέσεων, αρχής γενομένης από τη μετακίνηση πλεονάζοντος προσωπικού εντός του κάθε υπουργείου και συνεχίζοντας με μεταφορά του και σε άλλα υπουργεία.
Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου οι Επιτροπές Αναδιοργάνωσης Δημοσίων Υπηρεσιών, που θα συσταθούν σε κάθε υπουργείο θα πρέπει να ετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους αναφορικά με το ποιες υπηρεσιακές μονάδες δεν έχουν αντικείμενο και ποιες είναι οι θέσεις που πρέπει να ανακατανεμηθούν εντός του κάθε υπουργείου ή των εποπτευόμενων ΝΠΔΔ.
Τα στοιχεία θα αποστείλουν εντός τριημέρου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να ετοιμαστούν οι απαραίτητες κοινές υπουργικές αποφάσεις για την τροποποίηση των θέσεων. Με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις, που θα εκδοθούν έως τις 9 Δεκεμβρίου, θα «ανακατανέμονται οργανικές θέσεις μεταξύ όλων των υπηρεσιακών μονάδων του υπουργείου» με προσδιορισμό ελλείψεων, αλλά και θέσεων που πλεονάζουν.
Σε δεύτερη φάση θα διαπιστωθεί κατά πόσο οι πλεονάζουσες οργανικές θέσεις, μπορούν να καλύψουν κενά σε άλλα υπουργεία. Η διαπίστωση θα γίνει από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσα από τις εισηγήσεις των Επιτροπών Αναδιοργάνωσης όλων των υπουργείων. Στόχος είναι τα σχέδια κοινών υπουργικών αποφάσεων να εκδοθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Με δεδομένο πάντως ότι εφόσον «δεν υπάρχουν ελλείψεις στα επί μέρους υπουργεία και στα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν όσον αφορά τις συγκεκριμένες οργανικές θέσεις, τότε οι θέσεις αυτές καταργούνται», θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα οδηγηθούν σε έξοδο από το Δημόσιο.
Τέλος, σε τρίτη φάση, καλούνται όλα τα υπουργεία να εκδώσουν αποφάσεις για τις μονάδες τους που θα πρέπει καθ όλη τη διάρκεια του 2012 να αξιολογηθούν με τη συνδρομή και εξωτερικών συμβούλων, ενώ ειδικά η αξιολόγηση του προσωπικού θα τεθεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Με βάση την αξιολόγηση αυτή, το 2013 θα ολοκληρωθεί η συνολική αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών και των φορέων του Δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με νέα οργανογράμματα και κατάργηση υπηρεσιακών μονάδων.
Ρυθμίσεις
Σε κάθε περίπτωση, βάσει δεύτερης εγκυκλίου του υπουργείου, καλούνται μέχρι την Παρασκευή όλα τα υπουργεία να συντάξουν σχέδια νομοθετικών ρυθμίσεων με τα οποία καταργούνται ή συγχωνεύονται υπηρεσιακές μονάδες σε ποσοστό έως και 30% των υφιστάμενων. Τη διαδικασία θα συντονίσει ο γενικός γραμματέας κάθε υπουργείου. Σύμφωνα με τις υποδείξεις του υπουργείου κατά προτεραιότητα θα πρέπει να καταργηθούν οι μονάδες που δεν έχουν λόγο ύπαρξης, όπως για παράδειγμα τα τμήματα δακτυλογράφησης σε όλες τις υπηρεσίες. Παράλληλα συνιστάται η υπαγωγή στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου όλων των υποστηρικτικών μονάδων (Διοικητικού, Οικονομικού κ.λπ.), καθώς και κάθε μονάδα (π.χ. Γενική Διεύθυνση) να περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 και έως 7 κατώτερου επιπέδου μονάδες (π.χ. Διευθύνσεις).
Προς την έξοδο
Εφόσον «δεν υπάρχουν ελλείψεις στα επί μέρους υπουργεία και στα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν όσον αφορά τις συγκεκριμένες οργανικές θέσεις, τότε οι θέσεις αυτές καταργούνται», θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα οδηγηθούν σε έξοδο από το Δημόσιο.
Την πιθανότητα αυτή ενισχύει εξάλλου και το γεγονός ότι στην εγκύκλιο δεν γίνεται καμία αναφορά για την τύχη του πλεονάζοντος προσωπικού σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ελλείψεις, ούτε καν για ενδεχόμενη υπαγωγή του σε καθεστώς εφεδρείας.
Πρεμιέρα στο δήμο Αθηναίων
Πρόβα τζενεράλε στις συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών στους OTA, είχαμε χθες στο δήμο Aθηναίων, όπου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η συγχώνευση του Πολιτισμικού Oργανισμού, του Oργανισμού Nεολαίας και Άθλησης και των Mουσικών Συνόλων. Όπως δήλωσε ο Γ. Kαμίνης στόχος της κίνησης ήταν «ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του δήμου, λιγότερο σπάταλο και πιο λειτουργικό». Διαβεβαίωσε μάλιστα πως με τη συγχώνευση «αντικαθίσταται το ζημιογόνο πρότυπο λειτουργίας, με ένα νέο που θα βασίζεται στην ορθολογική λειτουργία και θα διασφαλίζει όλες τις θέσεις εργασίας». Yποσχέθηκε μάλιστα πως θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου με τους εργαζομένους, για τα ζητήματα οργάνωσης...
Post Top Ad
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011
Home
Unlabelled
Απειλούνται με έξοδο εώς και 200.000 δημόσιοι υπάλληλοι..