Όλα καλά δηλαδή..!
Ο Γιώργος Παπανδρέου αρνείται να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, κι ενώ το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει... ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει δημοψήφισμα αν υπάρξει πολιτική συμφωνία μεταξύ των μεγάλων κομμάτων.
Ο κ. Παπανδρέου, με βάση τον νυν σχεδιασμό, προτίθεται να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, στις 5 το απόγευμα και στη συνέχεια να παραστεί στη Βουλή, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το διακύβευμα, άσχετα με το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, θα αφορά την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.
Επίσης, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «αυτονόητη» τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το δημοψήφισμα ουδέποτε ήταν αυτοσκοπός.
Το δημοψήφισμα, προσέθεσε ο κ. Παπανδρέου, «ήταν η μόνη εναλλακτική λύση εφ΄ όσον δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το δημοψήφισμα θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν τη χώρα εκτός ευρωζώνης. Αντιθέτως, η απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω εκλογών είτε μέσω της Βουλής είτε με τη μη εφαρμογή της συμφωνίας συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ».
«Είμαστε μέχρι σήμερα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά πάντα επιδιώκαμε ευρύτερη συνεργασία στη βάση κοινών στόχων και συγκλίσεων» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, που χαιρέτισε τη στάση της ΝΔ και την απόφασή της να στηρίξει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Για τις διαπραγματεύσεις στις Κάννες
«Σε ό,τι αφορά τους εταίρους μας, αναγνωρίζουν το δικαίωμά μας για δημοψήφισμα. Προφανώς, όπως είπα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα ήθελαν να είναι όλα ήρεμα, απλά και καλά χωρίς δημοψηφίσματα.
Το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Δεν μας έθεσαν ποιο ερώτημα θα βάλουμε εμείς. Αυτό ήταν αδιαπραγμάτευτο για εμάς. Μας εξήγησαν πώς αυτοί θα ερμηνεύσουν την απάντηση του όποιου ερωτήματος.
Βεβαίως, δεν θα μπορούσαμε ποτέ εμείς να βάλουμε ως θέμα – το είπε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος νωρίτερα – το θέμα της θέσης μας στο ευρώ. Είναι αυτονόητο το θέμα της συμμετοχής μας στο ευρώ – νομίζω ότι θα ήταν μάλλον αστείο. Όμως, εάν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, το θέμα του ευρώ εκ των πραγμάτων είναι επί τάπητος. Εμείς, θα βάζαμε ως ερώτημα ακριβώς τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ένα ευεργετικό πακέτο, με πολλά θετικά και, βεβαίως, με τις υποχρεώσεις που το συνοδεύουν».
Για την συναίνεση
«Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, στην εφαρμογή ενός ευεργετικού για την Ελλάδα προγράμματος. Είναι πολιτικό το θέμα, όχι διαδικαστικό. Είναι βαθιά πολιτικό.
Σε αυτή τη βάση, προτείνω να αναθέσουμε στον Δημήτρη Ρέππα και τον Νίκο Αθανασάκη, να συζητήσουν με τα αντίστοιχα στελέχη από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, θα μιλήσω κι εγώ με τον κ. Σαμαρά, για να δούμε τα επόμενα βήματα, πάνω στη βάση της ευρύτερης συναίνεσης.
Και βεβαίως, όλοι θα μιλήσουμε, δεν υπάρχει θέμα, θα συζητήσουμε και θα διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας.
Νομίζω, πάντως, ότι σήμερα είναι πραγματικά μία – ελπίζω – ιστορική στιγμή, τα κόμματα να μπορούν πια να συνεννοηθούν σε κάποια θέματα μεγάλης σημασίας και να μην έχουμε αντιπαραθέσεις.
Τώρα, τι σημαίνει αυτό για εμάς, μένει να το δούμε. Αλλά νομίζω ότι όλοι μας, πάνω απ’ όλα, είμαστε στην υπηρεσία του τόπου.»
Μόσιαλος: Έτοιμοι να συζητήσουμε με την ΝΔ
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση.
«Χαιρετίζουμε την απόφαση της ΝΔ να στηρίξει την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και όσον αφορά τις άλλες προτάσεις, είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε με σοβαρότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία»
Κατά την ομιλία του στο υπουργικό, ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε «αποδείξαμε ότι είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία και ότι υπηρετούμε τον τόπο», ενώ προσέθεσε ότι η ενότητα της παράταξης είναι «εκ των ουκ άνευ ενόψει μάλιστα της αυριανής ψηφοφορίας και επιβάλλεται στο κομματικό σύστημα της χώρας να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της συνεννόησης».
Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι «αυτή η κυβέρνηση θα περάσει στην ιστορία ως αντίστοιχη των κυβερνήσεων του Τρικούπη και Βενιζέλου».
Η στάση του πρωθυπουργού, πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου «είναι στάση ευθύνης, με τις εξελίξεις που δρομολογεί».