- Δεν θίγονται πάντως οι μισθοί σε στελέχη.
Το βάρος της μείωσης πέφτει κυρίως στους εργαζόμενους των λιγνιτικών κέντρων που από τη φύση της δουλειάς τους έχουν πολλές υπερωρίες και βάρδιες, αφού η βασική πρόταση της διοίκησης που παρουσιάζεται σήμερα στο Δ.Σ. της εταιρείας «ακουμπά» περισσότερο τις μη τακτικές αποδοχές. Το επικρατέστερο σενάριο, «κόβει» ενάμισι κλιμάκιο από τον τακτικό μισθό και των 21.255 εργαζομένων (μείον 65 εκ. ευρώ), και μειώνει κατά 35% από τα επίπεδα της 31ης/12/2009 τόσο τα 37 επιδόματα όσο και τις υπερωρίες, τα νυκτερινά, τις βάρδιες και τις εργασίες το Σάββατο και τη Κυριακή (μείον 100 εκ. ευρώ).
Κατ’ απαίτηση του νόμου για μείωση κατά 35% του μέσου κατά κεφαλήν κόστους ανά εργαζόμενο σε σχέση με τα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου 2009, οι περικοπές σε ετήσια βάση θα ανέλθουν σε 150-160 εκ. ευρώ. Και δεδομένου ότι το κόστος ανά εργαζόμενο έχει ήδη μειωθεί κατά 21% πέρυσι, η φετινή περικοπή θα είναι 18%.
Δεδομένου ότι πλήττονται περισσότερο οι εργαζόμενοι σε λιγνιτικά κέντρα και μονάδες, το σωματείο «Σπάρτακος» που εκπροσωπεί το προσωπικό των σταθμών και ορυχείων του Βορρά, δηλώνει αντίθετο με την πρόταση της διοίκησης, και δεν αποκλείει ακόμη και παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ. Αντίδραση που πυροδοτείται από το γεγονός ότι η διοίκηση προτίθεται εντός των ημερών, ίσως και σήμερα, να δώσει εντολή στη διεύθυνση πληροφορικής της ΔΕΗ να ξεκινήσει η έκδοση των «ψαλιδισμένων» εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Νοεμβρίου, αφού η ρύθμιση έχει ισχύ από την 1η/11/2011.
Δεν θίγονται οι μισθοί στα στελέχη
Στην ουσία, από 77 εκ. ευρώ που είναι η συνολική μισθοδοσία της ΔΕΗ το μήνα, πρέπει να μειωθεί κατά 14 εκ. ευρώ, στα 63 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σενάριο της διοίκησης δεν θίγει τις αμοιβές των 2.000 υψηλόβαθμων στελεχών, με το σκεπτικό ότι «έδωσαν» και με το παραπάνω το 2010 όταν επιβλήθηκε πλαφόν στους μισθούς των εισηγμένων ΔΕΚΟ με συνέπεια αυτές να μειωθούν κατά 30% ως και υψηλότερα. Αυτό είναι και το σημείο που αποτελεί «αιτία πολέμου» για το Βορρά, με το «Σπάρτακο» να θεωρεί ότι βάσει της πρότασης της διοίκησης, θα υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, καθώς ένα μεγάλο μέρος της μισθοδοσίας των 3.500 εργαζομένων –μελών του, αφορά σε υπερωρίες, βάρδιες και ειδικά επιδόματα.