Πολεμικά σονάρ ευθύνονται για το θάνατο φαλαινών στην Κέρκυρα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Πολεμικά σονάρ ευθύνονται για το θάνατο φαλαινών στην Κέρκυρα



Πανίσχυρα ηχοβολιστικά συστήματα σόναρ «βομβάρδισαν» τον βυθό του Ιονίου πελάγους, με αποτέλεσμα δέκα ραμφοφάλαινες να χάσουν τον προσανατολισμό τους και να εκβραστούν νεκρές στις παραλίες του νησιού.


Μία τεράστια οικολογική καταστροφή προκάλεσαν, σύμφωνα με καταγγελίες, διερχόμενα πολεμικά σκάφη στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Κέρκυρας, με...αποτέλεσμα φάλαινες να χάσουν τον προσανατολισμό τους και εκβραστούν νεκρές στις παραλίες του νησιού.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών «Αρχιπέλαγος» δηλώνουν στη Real planet ότι πανίσχυρα ηχοβολιστικά συστήματα σόναρ «βομβάρδισαν» τον βυθό του Ιονίου πελάγους, με αποτέλεσμα δέκα ραμφοφάλαινες να χάσουν τον προσανατολισμό τους και να εκβραστούν νεκρές στις παραλίες του νησιού.
Νεκρά κήτη, όμως, βρέθηκαν και στην Ιταλία, όπου άλλες τρεις ραμφοφάλαινες, επίσης χτυπημένες από τα σόναρ, έχασαν τον προσανατολισμό τους και κατευθύνθηκαν προς την ακτή, για να εκπνεύσουν λίγο αργότερα στα ρηχά. Οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά ανήσυχοι, καθώς αγνοούσαν μέχρι πρότινος την ύπαρξη των ιδιαίτερων θηλαστικών στα νερά του Ιονίου και εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών ζώων ενδέχεται να ξεπεράσει τα 50 άτομα.
«Τα κοίτη “εμβολίστηκαν” από τα σόναρ που έχουν στη διάθεσή τους μόνο τα πολεμικά πλοία», εκτιμά ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης. «Φανταστείτε το μέγεθος της περιβαλλοντικής ζημιάς, όταν σε όλο το Ιόνιο είχαμε καταγράψει παλαιότερα μόνο δύο ραμφοφάλαινες. Οι ασυνείδητοι εξέπεμψαν στα ανοιχτά της Κέρκυρας ηχητικά κύματα χαμηλής ή μεσαίας συχνότητας, χωρίς να σεβαστούν την πλούσια θαλάσσια πανίδα της περιοχής. Αυτές οι συχνότητες είναι καταστροφικές για τις άτυχες ραμφοφάλαινες», προσθέτει.

Ο ζιφιός, όπως αλλιώς λέγεται η ραμφοφάλαινα, είναι ένα θηλαστικό που ξεπερνά τα 7 μέτρα σε μήκος και προστατεύεται σε όλη τη Μεσόγειο από διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες. Ο τραγικός απολογισμός αποτελεί πρωτόγνωρη καταστροφή για τη θαλάσσια πανίδα του Ιονίου, εκτιμούν οι ειδικοί. Πριν από λίγες ημέρες, εξειδικευμένοι Ισπανοί επιστήμονες του πανεπιστημίου Ιστορίας και Παθολογίας των Λας Πάλμας επισκέφθηκαν την Κέρκυρα και εξέτασαν ενδελεχώς τα εκβρασμένα κοίτη. Η διάγνωση που έκαναν είναι κατηγορηματική. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι ζιφιοί έπαθαν «εμβολή», την ίδια πάθηση δηλαδή που προσβάλλει τους δύτες όταν αναδύονται απότομα από μεγάλα βάθη.

Σύμφωνα με το «Αρχιπέλαγος», αυτά τα θηλαστικά είναι δεινοί κολυμβητές και μπορούν να καταδυθούν άφοβα σε πολύ μεγάλα βάθη που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα, επομένως η αιφνίδια επάνοδός τους στην επιφάνεια της θάλασσας δεν ήταν τυχαία, αλλά προκλήθηκε από ανθρωπογενή παρέμβαση. Επιπλέον, τα σπάνια κοίτη έφεραν πολλά αιματώματα στο δέρμα τους, γεγονός που ενισχύει, κατά τους ίδιους, τον ισχυρισμό τους.

«Τα υποθαλάσσια ηχοβολιστικά συστήματα που διαθέτουν μόνο τα πολεμικά πλοία, έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν κάθε κίνηση σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 χιλιομέτρων από το πλοίο. Η διάδοση του ηχητικού σήματος απλώνεται σε κωνοειδή μορφή», εξηγεί στην «R» αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. «Οταν ανοίγουν τα σόναρ, παίρνουμε μέτρα ασφαλείας πάνω στο πλήρωμα. Ποτέ δεν ανοίγουν μέσα σε περιοχές όπου βρίσκονται λουόμενοι ή ψαρεύουν ψαροντουφεκάδες, καθώς μπορεί να τους προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες», συμπληρώνει.

Αυτό το φαινόμενο δεν είναι, φυσικά, πρωτόγνωρο. Δώδεκα ζιφιοί ξεβράστηκαν και πάλι στις ακτές της Κυπαρισσίας τον Μάιο του 1996. Διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν πιστοποιήσει τότε ότι ο θάνατος των θηλαστικών οφειλόταν σε μεσαίες συχνότητες από σόναρ που είχαν ανοίξει για τις ανάγκες άσκησης, τις οποίες διεξήγαγαν οι πολεμικές φρεγάτες του ΝΑΤΟ.

«Αυτή τη φορά, όμως, είμαστε αποφασισμένοι και δεν θα αφήσουμε να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη σημαία του πολεμικού πλοίου που προξένησε τους εκβρασμούς στην Κέρκυρα», επισημαίνει ο Θ. Τσιμπίδης.

«Ωστόσο, τα συμπτώματα που παρουσίαζαν τα θηλαστικά που εκβράστηκαν στις παραλίες του νησιού είναι αδιάσειστα και δείχνουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Για την καταστροφή στο Ιόνιο θα ζητήσουμε τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια και οι υπεύθυνοι που προκάλεσαν αυτή τη ζημιά. Παράλληλα, έχουμε ήδη ενημερώσει για το περιστατικό και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες αντιμετώπισαν ανάλογες υποθέσεις από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, και σκοπεύουμε να κινηθούμε από κοινού», προσθέτει στην Real Planet ο διευθυντής του Ινστιτούτου
.
Bookmark and Share