Πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη 20-25% δίνει ο αρθρογράφος των Financial Times, Willem Buiter, σε άρθρο του όπου σημειώνει ότι οι συνέπειες μίας διάσπασης της Ευρωζώνης θα ήταν χαοτικές.
"Τι θα συμβεί αν το ευρώ καταρρεύσει; Μία διάσπαση της Ευρωζώνης, ακόμη και μερική, η οποία θα... συμπεριλαμβάνει ένα ή περισσότερα δημοσιονομικά και ανταγωνιστικά κράτη, θα είναι χαοτική", αναφέρει ο αρθρογράφος συμπληρώνοντας ότι ένας διαχωρισμός από τη μία στη ζώνη του "μεγάλου γερμανικού μάρκου" και από την άλλη σε περί τα 10 εθνικά νομίσματα θα δημιουργούσε πανδαιμόνιο.
Δεν θα ήταν μια προγραμματισμένη, ομαλή, σταδιακή χαλάρωση των υφιστάμενων πολιτικών, οικονομικών και νομικών δεσμεύσεων. Η έξοδος, μερική ή πλήρης, θα ήταν πιθανό να προκληθεί από άτακτες χρεοκοπίες των δημοσιονομικά και ανταγωνιστικά ασθενών κρατών-μελών, των οποίων τα νομίσματα θα εξασθενούσαν δραματικά ενώ οι επιπτώσεις στο τραπεζικό τους σύστημα θα ήταν πολύ σοβαρές. Αν βγουν η Ισπανία και η Ιταλία, θα κατέρρεαν συστημικά σημαντικοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βόρεια Αμερική, ενώ θα ακολουθούσαν χρόνια διεθνούς ύφεσης.
"Ας εξετάσουμε το σενάριο εξόδου μιας χώρας δημοσιονομικά και ανταγωνιστικά αδύναμης, όπως είναι η Ελλάδα, γεγονός στο οποίο δίνω πιθανότητες της τάξεως του 20% - 25%. Τα περισσότερα συμβόλαια, εκ των οποίων οι τραπεζικές καταθέσεις, τα κρατικά ομόλογα, οι συντάξεις και οι μισθοί, θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν στη νέα δραχμή. Θα ακολουθήσει σημαντική υποτίμηση της τάξεως του 65%", αναφέρει o Willem Buiter.
Από τη στιγμή που θα γινόταν γνωστή η έξοδος, οι καταθέτες θα έφευγαν από τις ελληνικές τράπεζες. Ακόμη και πριν την έξοδο, το σύστημα θα έχει καταρρεύσει λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.
Οι συμβάσεις και τα χρηματοπιστωτικά "εργαλεία" για τα οποία ισχύει το ξένο δίκαιο θα αποτιμώνται σε ευρώ, θα υπάρξουν επιπτώσεις στους ισολογισμούς και θα διασκορπισθεί η χρεοκοπία. Το ελληνικό ΑΕΠ θα καταρρεύσει.