95.732 Έλληνες ...υποψήφιοι οικονομικοί μετανάστες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

95.732 Έλληνες ...υποψήφιοι οικονομικοί μετανάστες


Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία των νέων και η τάση φυγής τους στο εξωτερικό, όπως αναφέρουν τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) και της Ευρωπαϊκής Πύλης Europass.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 συμπληρώθηκαν διαδικτυακά 95.732 ευρωπαϊκά βιογραφικά από Eλληνες πολίτες, καθιστώντας τη χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της...
από τις πρώτες στην Ε.Ε. στη συμπλήρωση των εν λόγω εντύπων (πίσω από την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία). Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2010 ανήλθε στα 53.043 και για το 2009 στα 36.269 βιογραφικά.


Σημειώνεται, ότι το 67% όσων συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό αφορά νέους χωρίς εργασία έως 35 ετών, ενώ την ίδια στιγμή περισσότεροι από τους μισούς εμφανίζονται καταρτισμένοι καθώς μιλάνε από μία έως τρεις ξένες γλώσσες (30.676 μία, 32.348 δύο και 12.939 τρεις ξένες γλώσσες). Τέλος, περίπου το 40% διαθέτει μικρή ή καθόλου εργασιακή εμπειρία (17,1% έως 2 έτη και 21,3% καθόλου).


Νέο ρεκόρ


Την ίδια στιγμή, η ανεργία των νέων έως 25 ετών στην Ελλάδα έσπασε και νέο ιστορικό ρεκόρ σκαρφαλώνοντας το φθινόπωρο του 2011 στο 46,6% από 45,1% που βρισκόταν το καλοκαίρι. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία (49,6%) αποτελούν τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ε.Ε. και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το επόμενο κράτος-μέλος (Σλοβακία 35,1%).

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Παπανικολάου σημειώνει ότι «αν δεν βρεθούν άμεσα εργαλεία στήριξης της απασχόλησης, η ζημιά που θα προκληθεί στη χώρα εξαιτίας της φυγής των νέων τόσο οικονομικά, καθώς μεγάλο ποσοστό είναι καταρτισμένο και επομένως υψηλών παραγωγικών δυνατοτήτων, όσο και κοινωνικά, θα υπολείπεται εκείνης που προκαλεί σήμερα η οικονομική κρίση.

Η Ελλάδα χρειάζεται να κινητοποιήσει άμεσα πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά Tαμεία και ιδίως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο που μέχρι σήμερα παραμένει ελάχιστα αξιοποιημένο».

Τα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να απορροφηθούν και τα 3,3 περίπου δισ. ευρώ από το ΕΚΤ, τα 2,5 δισ. και πλέον από το Ταμείο Συνοχής, αλλά και το σύνολο των διαθέσιμων πόρων από τα υπόλοιπα κοινοτικά Tαμεία...
Bookmark and Share