Σήμερα αποφασίζει η γαλλική Γερουσία για τη γενοκτονία.
Τεταμένο όσο ποτέ είναι το κλίμα ανάμεσα σε Παρίσι και Αγκυρα, την ώρα που οι δύο πλευρές βρίσκονται εν... αναμονή του αποτελέσματος της σημερινής ψηφοφορίας στη γαλλική Γερουσία, η οποία θα... αποφανθεί εάν η άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων θα αποτελεί από εδώ και στο εξής ποινικό αδίκημα. Η επαναφορά της «αρμενικής υπόθεσης» στο προσκήνιο έχει πυροδοτήσει έντονη αντιπαράθεση όχι μόνο μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας, με την τελευταία να προειδοποιεί για «μη αντιστρέψιμη ρήξη στις σχέσεις των δύο χωρών», αλλά και εντός της γαλλικής επικράτειας, καθώς ο Νικολά Σαρκοζί κατηγορείται για προσπάθεια υφαρπαγής των ψήφων της αρμενικής μειονότητας (υπολογίζεται σε 500.000 ανθρώπους) εν όψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.
Παρά τις μαζικές διαδηλώσεις που κορυφώθηκαν το Σάββατο στη Γαλλία από Ευρωπαίους τουρκικής καταγωγής, αλλά και το γεγονός ότι η νομοθετική επιτροπή της Γερουσίας είχε απορρίψει ήδη από την περασμένη Τετάρτη το επίμαχο νομοσχέδιο εκφράζοντας έντονες επιφυλάξεις ως προς τη «συνταγματικότητά» του, η πλειονότητα των γερουσιαστών έδειχνε να συμφωνεί με το κείμενο και να είναι διατεθειμένη να το υπερψηφίσει, αψηφώντας τις τουρκικές απειλές. Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ, χιλιάδες Τούρκοι που ζουν στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο ξεχύθηκαν το Σάββατο στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας καταγγέλλοντας την «εκμετάλλευση μιας ιστορικής τραγωδίας για ψηφοθηρικούς σκοπούς».
Σύμφωνα με τις Αρχές, οι διαδηλωτές άγγιξαν τις 15.000, ωστόσο οι διοργανωτές της κινητοποίησης έκαναν λόγο για 40.000 ανθρώπους. Οπως ανακοίνωσαν μάλιστα οι συμμετέχοντες, σχεδιάζουν και νέα διαδήλωση σήμερα μπροστά από το κτίριο της Γερουσίας. Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή προστίμου, που μπορεί να φτάνει και τα 45.000 ευρώ, αλλά και ποινή φυλάκισης ενός έτους για όσους αρνούνται μια αναγνωρισμένη από τον νόμο γενοκτονία.
Αχμέτ Νταβούτογλου
Ακύρωσε το ταξίδι στις Βρυξέλλες
Ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ακύρωσε το σημερινό ταξίδι του στις Βρυξέλλες με αφορμή την ψηφοφορία στη γαλλική Γερουσία, έτσι ώστε να παραμείνει στην Τουρκία περιμένοντας τις εξελίξεις. Οι αναλυτές προσπαθούν τώρα να προβλέψουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Αγκυρας σε περίπτωση που εγκριθεί το επίμαχο νομοσχέδιο. Ηδη η υπερψήφισή του από τη Βουλή τον Δεκέμβριο οδήγησε την Τουρκία στη διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με τον ΝΑΤΟϊκό εταίρο της, καθώς και στην προσωρινή ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από το Παρίσι, ο οποίος επέστρεψε έπειτα από λίγες ημέρες για να προσπαθήσει να «εμποδίσει» την ψήφιση του νομοσχεδίου. Πάντως σε περίπτωση επικράτησης των υποστηρικτών του κειμένου, οι αναλυτές προβλέπουν πως, δεδομένης της ούτως ή άλλως αρνητικής στάσης της Γαλλίας έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και του σημαντικού αριθμού γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, το Παρίσι «διακινδυνεύει πολύ περισσότερα» απ' ό,τι η Αγκυρα.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ