Για όσους δεν το έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει, η χώρα διαθέτει πρωθυπουργό.
Το όνομα αυτού, Λουκάς Παπαδήμος.
Και ήρθε για να μείνει – τουλάχιστον έως ότου ολοκληρώσει τη δουλειά που κάποιοι άλλοι αδυνατούν ή αποφεύγουν να κάνουν..
Για όσους διαθέτουν ασθενή ή επιλεκτική μνήμη, ο Λουκάς Παπαδήμος ανέλαβε τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα προ...δύο μηνών και... διορίστηκε από τα κόμματα που τον στήριξαν ως «μεταβατικός» ή «προσωρινός» πρωθυπουργός. Η νέα χρονιά τον βρήκε α. να έχει εξασφαλίσει παράταση παραμονής (η Κυριακή της 19ης Φεβρουαρίου προσφέρεται για ανάπαυση και όχι για επίσκεψη στις κάλπες...), β. να διαθέτει την πλήρη συμπαράσταση του προέδρου της Δημοκρατίας (ο οποίος διέκρινε κάποιους να πολεμούν τον πρωθυπουργό...) και γ. να χαίρει της συμπάθειας, ίσως και της εμπιστοσύνης μιας σημαντικής μερίδας πολιτών (έτσι καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις τουλάχιστον...), σε βαθμό μάλιστα που να θέτει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές...
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συγκαλεί αύριο Υπουργικό Συμβούλιο και προετοιμάζεται να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους των δανειστών, όταν με το καλό την ερχόμενη βδομάδα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτή είναι η αποστολή του. Αυτό επιτάσσει το συμφέρον της χώρας – από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης θα κριθεί το μέλλον της χώρας και το μέλλον της επόμενης γενιάς Ελλήνων.
Για το τι ακριβώς θα διαπραγματευθεί η απάντηση έχει επισημανθεί πλειστάκις από τη στήλη. Η κυβέρνηση Παπαδήμου θα διαπραγματευθεί κυρίως (πέραν του PSI δηλαδή) τη νέα δανειακή σύμβαση. Για το αν διαθέτει εθνική θέση, η απάντηση εκκρεμεί.
Πρώτον, διότι δεν είναι βέβαιο ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν συνειδητοποιήσει πως σε αυτή την τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση η χώρα (και όχι ένας τεχνοκράτης μόνος του) θα πρέπει να προσέλθει με ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο, που θα προβλέπει, εκτός της ουσιαστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθεροποίησης, ένα εφαρμόσιμο πρόγραμμα ανασυγκρότησης και αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας.
Δεύτερον, διότι δεν είναι βέβαιο ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν τη δυνατότητα ή την επιθυμία να συμφωνήσουν και να εκπονήσουν ένα τόσο σημαντικό σχέδιο, ώστε να αναθέσουν στον πρωθυπουργό να το διαπραγματευθεί ουσιαστικά.
Τι απομένει λοιπόν στον Λουκά Παπαδήμο, εκτός από το να υπογράψει «ως διορισμένος» πρωθυπουργός άλλο ένα μνημόνιο της γνωστής εσφαλμένης συνταγής με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα; Να ασκήσει πλήρως τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα, όπως επιτάσσει το συμφέρον της χώρας. Και αν δε λάβει τη στήριξη, να πέσει. Ειδάλλως, η επερχόμενη καταστροφή της χώρας θα φέρει και τη δική του υπογραφή...
Π.Κ. Μαυρίδης