Σε «πιλοτική» δίκη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμπεται για να κριθεί εάν είναι αντισυνταγματικό το «πάγωμα» του διορισμού πάνω από 800 πανεπιστημιακών, μολονότι έχουν επιλεγεί την τελευταία 3ετία από τα ΑΕΙ σε προκηρυγμένες θέσεις, προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα.
Τριμελής επιτροπή, υπό τον πρόεδρο ΣτΕ Π. Πικραμμένο, έκρινε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να...λυθεί με διαδικασίες-εξπρές (ήδη στην Ολομέλεια ΣτΕ συζητείται την άλλη εβδομάδα και η συνταγματικότητα του νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση) ύστερα από προσφυγή επιτυχόντος εδώ και 1 έτος στη βαθμίδα του λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, που παραμένει έκτοτε αδιόριστος, ενώ επιλέχθηκε σε θέση (του Τομέα Πολιτικής Επιστήμης) που προκηρύχθηκε τον Ιούνιο 2008.
Στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι είναι αντισυνταγματικό το «πάγωμα» διορισμού 791 (ήδη ξεπέρασαν τους 800) ατόμων που μετά πολυετείς σπουδές και τεράστιες προσωπικές θυσίες κατόρθωσαν να εκλεγούν, μέσα σε έντονο ανταγωνισμό πληθώρας υποψηφίων, από τα αρμόδια πανεπιστημιακά όργανα.
Νομολογία
Γίνεται επίκληση πρόσφατης νομολογίας του ΣτΕ που ερμηνεύοντας το Σύνταγμα (άρθρο 16) δέχεται την υποχρέωση να ολοκληρωθεί η διαδικασία διορισμού και ο κρατικός έλεγχος νομιμότητας σύντομα (εντός 4μηνου) χωρίς να εμποδίζεται από την κρατική πρακτική, που καθυστερεί τη δημοσίευση πρυτανικών πράξεων με το επιχείρημα ότι δεν έχει εγγραφεί η αναγκαία πίστωση στον προϋπολογισμό.
Κατά τη νομολογία του ΣτΕ, τα κρατικά όργανα οφείλουν να μεριμνήσουν για τη νόμιμη και έγκαιρη εγγραφή των σχετικών πιστώσεων.
Στην προσφυγή τονίζεται ότι η πρακτική του «παγώματος» δεν είναι συνταγματικά ανεκτή με επίκληση της δεινής οικονομικής κατάστασης, του κινδύνου πτώχευσης, της ανάγκης περικοπής δημοσίων δαπανών, ούτε εν όψει των δεσμεύσεων του Μνημονίου. Γιατί έτσι θίγεται ο πυρήνας της κατοχυρωμένης στο Σύνταγμα αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ και προστασίας της παιδείας.πηγή Έθνος.
Post Top Ad
Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012
Home
Unlabelled
Δίκη-πιλότος για το πάγωμα διορισμών..