Η τρόικα, οι τράπεζες και το PSI... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Η τρόικα, οι τράπεζες και το PSI...


Οι απώλειες των τραπεζών σε καθαρή παρούσα αξία από την εφαρμογή των όρων του PSI που έχουν διαρρεύσει θα είναι μεγάλες.
Όμως, οι Έλληνες τραπεζίτες δεν δείχνουν να ανησυχούν όπως παλαιότερα...


Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, λέει ο θυμόσοφος λαός.
Το θυμηθήκαμε αναρωτώμενοι γιατί οι αντιδράσεις των Ελλήνων τραπεζιτών απέναντι στο PSI Plus δεν είναι πλέον αυτές που ήταν πριν από ενάμιση - δύο μήνες περίπου.
Τα...
στελέχη των εγχώριων τραπεζών εμφανίζονταν ιδιαίτερα επικριτικά απέναντι στην προωθούμενοι ανταλλαγή ομολόγων, σε ιδιωτικές συνομιλίες τους τον περασμένο Νοέμβριο.

Όμως, ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει ότι για το ίδιο θέμα σήμερα έχουν υιοθετήσει πιο ήπια προσέγγιση σε σχέση με το παρελθόν, παρότι οι πιο πρόσφατοι όροι της ανταλλαγής οδηγούν σε μεγαλύτερες απώλειες για τις τράπεζες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ξένα στελέχη τραπεζών χαρακτήριζαν σε ιδιαίτερες συνομιλίες τους πιόνια του υπουργείου οικονομικών τους Έλληνες συναδέλφους τους, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης για τη στάση τους στο PSI Plus.

Κάποιος ίσως ισχυριστεί ότι έτσι κι αλλιώς οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν κατανοήσει ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από εκείνες που προέβλεπαν πριν από λίγους μήνες.

Εκτός από τις αυξημένες απώλειες σε καθαρή παρούσα αξία από το PSI Plus, πιθανόν ξεπερνούν το 70% αν τα κουπόνια κυμαίνονται από 3% έως 4,25% στα νέα ομόλογα, οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια για τα προβληματικά δάνεια που έδωσαν τα διαγνωστικά τεστ της BlackRock Solutions μετά την υιοθέτηση δυσμενέστερων προβλέψεων για οικονομικά μεγέθη όπως το ΑΕΠ.

Ίσως λοιπόν οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν παραδώσει τα όπλα, αφού οι υφιστάμενοι μέτοχοι δεν μπορούν να αναλάβουν το βάρος των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και επομένως θα καλυφθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος πρόσφατα μίλησε για κεφάλαια ύψους 40 δισ. ευρώ.

Όμως, δεν νομίζουμε ότι η αλλαγή στάσης προς το ηπιότερο οφείλεται κυρίως σε αυτόν τον λόγο.

Οι ανησυχίες του μάνατζμεντ των μεγάλων ελληνικών τραπεζών και των βασικών μετόχων τους σχετίζονταν κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονταν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Κοινώς, με το αν οι αυξήσεις θα γίνονταν με κοινές μετοχές, οπότε ο πλήρης έλεγχος των τραπεζών θα περνούσε στο ΤΧΣ, ή με προνομιούχες, οπότε οι παλαιοί μέτοχοι θα εξακολουθούσαν να έχουν το πάνω χέρι, παρότι τα λεφτά θα ήταν των φορολογουμένων, Ελλήνων και Ευρωπαίων.

Όσο πρωθυπουργός ήταν ο Γ. Παπανδρέου ήταν σαφές ότι οι αυξήσεις θα γίνονταν με κοινές μετοχές όπως στη Βρετανία κι αλλού.

Όμως, υπάρχει κάτι παραπάνω από υποψία ότι το εκκρεμές έχει μετακινηθεί προς την άλλη πλευρά από τότε όπου ο Γ. Παπανδρέου παραιτήθηκε και πολύ περισσότερο από όταν ανέλαβε ο Λ. Παπαδήμος.

Αν και επισήμως δεν έχει λάβει θέση επί του θέματος, εκτιμάται ότι ο Λ. Παπαδήμος αλλά και ο Γ. Προβόπουλος δεν βλέπουν με καλό μάτι τις αυξήσεις μόνο με κοινές μετοχές.

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με μέλη της τρόικας, και πιο συγκεκριμένα με εκείνα του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Οι τελευταίοι φέρονται να υιοθετούν την άποψη ότι θα ήταν άσχημο να περάσουν το μάνατζμεντ και ο έλεγχος των τραπεζών στο Δημόσιο, έχοντας πληροφορηθεί τι εστί κρατικός έλεγχος, π.χ. ρουσφέτια κ.τ.λ.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απηχώντας πιθανώς τις απόψεις της Γερμανίας, μέχρι πριν από λίγο καιρό φερόταν να υποστηρίζει την άποψη ότι οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν με κοινές μετοχές, αφού το ρίσκο το αναλαμβάνουν οι φορολογούμενοι με τα λεφτά τους.

Με άλλα λόγια, η τρόικα εμφανίζεται διαιρεμένη σε αυτό το θέμα και με δεδομένη την παρεμβατικότητα του τραπεζικού λόμπι στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ήδη κάποια άτυπη συμφωνία, που κανείς δεν έχει συμφέρον να διατυμπανίσει.

Η άτυπη συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει ένα μικτό σχήμα κοινών και προνομιούχων μετοχών, με το ΤΧΣ να καλύπτει τις αδιάθετες μετοχές από τις αυξήσεις των τραπεζών.

Ίσως, λοιπόν, αυτός να είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι Έλληνες τραπεζίτες εμφανίζονται πιο θετικοί απέναντι στο PSI Plus σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.


Dr. Money
Bookmark and Share