Σωτήρες ή ...άσχετοι; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Σωτήρες ή ...άσχετοι;

Ας μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με το πρώτο μνημόνιο που είχαν συντάξει οι φωστήρες της Τρόικας, στο πρώτο τρίμηνο του 2012, δηλαδή τώρα, η Ελλάδα θα δανειζόταν από τις αγορές ποσό ύψους 11,3 δισ. ευρώ, ενώ από φέτος η οικονομία θα επανερχόταν σε ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης!!

Ψηφίστηκε χθες ο νόμος για το PSI, την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται και ο εφαρμοστικός νόμος με τα επώδυνα μέτρα και θα ανοίξει τον Ιούνιο ο νέος κύκλος ακόμα πιο επώδυνων μέτρων, που πλήττουν κυρίως...
χρέους, ύστερα από οκτώ χρόνια, το 2020.

Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων μέτρων και έχουν πολλά επιχειρήματα, με κυριότερο εκείνο της ύφεσης, αλλά και τις αστοχίες του πρώτου μνημονίου, που συντάχθηκε από τα ίδια πρόσωπα.

Σύμφωνα με το πρώτο μνημόνιο, στο πρώτο τρίμηνο του 2012, δηλαδή τώρα, η Ελλάδα θα δανειζόταν από τις αγορές ποσό ύψους 11,3 δισ. ευρώ (!), ενώ από φέτος η οικονομία θα επανερχόταν σε ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Τίποτα εξ αυτών δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη. Αντίθετα η οικονομία εισήλθε πιο βαθιά στην ύφεση και στην αβεβαιότητα, γιατί αγνοήθηκε και αγνοείται ακόμα ο παράγοντας ανάπτυξη. Οσο υποχωρεί το ύψος του ΑΕΠ, κανένα χρέος, όσο μικρό και αν είναι, δεν πρόκειται να καταστεί διαχειρίσιμο. Το επισημαίνουν ξένοι αναλυτές, προκύπτει από την απλή, κοινή λογική, αλλά δεν γράφεται πουθενά στο μνημόνιο.

Ανησυχητικό στοιχείο αποτελεί επίσης η διαμάχη ΔΝΤ και Κομισιόν για το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ, το έτος 2020, δηλαδή ύστερα από οκτώ ολόκληρα χρόνια, όταν απέτυχαν να προβλέψουν ή έστω να προσεγγίσουν τη μεταβολή του ΑΕΠ του έτους 2011.

Αρχικά μας είπαν για -2,6%, κατόπιν για -2,8%, λίγο αργότερα -3% και τον περασμένο Νοέμβριο, οι οικονομολόγοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ συνεπικουρούμενοι από εγχώριους οικονομολόγους εμφανίστηκαν σίγουροι ότι η ύφεση του 2011 θα ήταν -5,5%. Διαψεύστηκαν τρεις μήνες αργότερα, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως η ύφεση το περασμένο έτος έφτασε στο -6,8%!

Δύσκολα κανείς θα ανέθετε στους ίδιους οικονομολόγους να υπολογίσουν την εξέλιξη του ΑΕΠ σε μακροπρόθεσμη βάση, αλλά η αποτυχία δεν τους κλόνισε.

Αν υποθέσουμε ότι αυτή τη φορά θα δικαιωθούν, το χρέος το έτος 2020 θα φτάσει σε 325 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ σε 269,7 δισ. ευρώ, δηλαδή το χρέος θα είναι στο 120,5% του ΑΕΠ. Αν θεωρούν ότι αυτή η σχέση χρέους προς το ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμη ή ενέχει αβεβαιότητες, μία λύση υπάρχει: Η αύξηση του ΑΕΠ.


Π. Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ
Bookmark and Share